«
Εχω κάνει 27 φόνους στην Αλβανία και σειρά δολοφονιών στην Ελλάδα όπου έμενα από 14 ετών και στην Ιταλία. Ακόμη συμμετείχα στη βομβιστική επίθεση τον Μάιο του 2010 στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης μετά από εντολή που μου έδωσε μέλος πολιτικού κόμματος».
Αυτό έχει αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες ο 30χρονος Αλβανός κακοποιός Τζούλιαν Σινάνι που συνελήφθη προ τετραημέρου στα Τίρανα από τις αλβανικές αρχές ασφαλείας. Την ίδια στιγμή ο 27χρονος δραπέτης των φυλακών Τρικάλων Ιλίρ Κούπα, που συνελήφθη προ μερικών ημερών στην γειτονική χώρα, φέρεται να παραδέχθηκε σε κλιμάκιο Ελλήνων αξιωματικών ότι «ήμασταν έτοιμοι να επιτεθούμε με εκρηκτικά σε ελληνικές φυλακές για να απελευθερώσουμε συμπατριώτες μας». Ο 27χρονος αλλοδαπός ανέφερε ότι οργανωτής της αιματηρής απόδρασης από τις φυλακές των Τρικάλων ήταν ο 36χρονος Λίκα Φλαμούρ Σινάνι, από την περιοχή της Κρούγια, που ήταν θείος ενός εκ των δραπετών και ο οποίος σκοτώθηκε, μαζί με τον ανιψιό του Λίκα Ελντισον, σε αιματηρή συμπλοκή με αστυνομικούς στις 2 Ιουλίου 2013 στην Κόνισκα Αιτωλοακαρνανίας.
Επιφυλάξεις από την ΕΛ.ΑΣ
Τα νέα αυτά στοιχεία δημιουργούν αναστάτωση στην ΕΛ.ΑΣ αφού φαίνεται η σύλληψη των δύο Αλβανών ποινικών να δημιουργεί νέα δεδομένα στις έρευνές της για το οργανωμένο έγκλημα στην χώρα μας, για αναθέσεις δολοφονιών αλλά και για άλλες πιθανές σχέσεις αντιεξουσιαστών με ποινικούς. Και όλα αυτά με το δεδομένο ότι από την πρώτη έρευνα που έγινε στα αρχεία της ΕΛ.ΑΣ το μόνο που υπήρχε για τον 30χρονο Τζούλιαν Σινάνι ήταν μία… τροχαία παράβαση και μόνο.
Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ δήλωναν ότι «αν υπάρξει έστω και μερική επιβεβαίωση όσων αναφέρει κυρίως ο Σινάνι, για τα οποία είμαστε ακόμη ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, θα βρεθούμε προ σημαντικών εκπλήξεων και εξελίξεων». Ωστόσο οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ δεν μπόρεσαν ακόμη να τον ανακρίνουν ύστερα από σχετική απαγόρευση του Αλβανού εισαγγελέα ο οποίος «θεωρεί προτεραιότητα να διαλευκανθούν οι δεκάδες ανθρωποκτονίες στην γειτονική χώρα και να πιεσθεί ο Σινάνι να ομολογήσει τα πάντα». Πάντως η εικόνα που έχει μεταφερθεί σε αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής από Αλβανούς συναδέλφους τους είναι ότι «πρόκειται για μια ιδιαιτέρως σοβαρή υπόθεση και ίσως βρίσκονται μπροστά στην δράση ενός από τους πιο αδίστακτους πληρωμένους εκτελεστές».
Εκτελούσε συμβόλαια θανάτου όταν ήταν ανήλικος
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τώρα ο Σινάνι ζούσε μαζί με μέλη της οικογένειάς του στην Ελλάδα από το 1997 και είχε αρχίσει την εγκληματική δράση του και τα συμβόλαια θανάτου όταν ακόμη ήταν ανήλικος.
Φαίνεται να μετέβαινε πολλές φορές στην γειτονική χώρα και ύστερα από τις αναφερόμενες εγκληματικές πράξεις να επέστρεφε στην χώρα μας, ενώ συχνά πήγαινε και στην Ιταλία. Ο Τζούλιαν Σινάνι φέρεται να ομολόγησε στους Αλβανούς αξιωματούχους την διπλή δολοφονία, το πρωί της Παρασκευής 1ης Ιουλίου 2011, δύο Ελλήνων έξω από το εστιατόριο «Μαμάκας» στη διασταύρωση των οδών Τριπτόλεμου και Περσεφόνης, στο Γκάζι. Ακόμη έχει αναφέρει ότι συμμετείχε στη βομβιστική επίθεση, στις 15 Μαΐου 2010, στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς. Τότε άγνωστοι είχαν τοποθετήσει ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό σε σακούλα σκουπιδιών που άφησαν στις τουαλέτες για το κοινό, στο υπόγειο του μεγάρου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Σινάνι υποστήριξε ότι την σχετική εντολή για την βόμβα στο δικαστήριο του την έδωσε μέλος πολιτικού κόμματος στην Ελλάδα, χωρίς να δίνονται άλλες εξηγήσεις. Ωστόσο αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ που έχουν στείλει τον σχετικό φάκελο στην Αλβανία εκφράζουν πολλές αμφιβολίες για τον ισχυρισμό του.
Η κατάθεση Κούπα
Από την άλλη πλευρά ο Ιλιρ Κούπα ανέφερε διεξοδικά σε Ελληνες αξιωματικούς τι είχε συμβεί με την απόδραση από τις φυλακές Τρικάλων, με την δολοφονία της 25χρονης ξενοδοχοϋπαλλήλου στη διάρκεια καταδίωξης στα Ισθμια, με την αιματηρή επίθεση στο Δίστομο και τον θάνατο αστυνομικού.
Όπως, ωστόσο, ανέφεραν ανώτατοι αξιωματικοί «ο Κούπα απέφυγε να μιλήσει για όσους προσέφεραν υποστήριξη στους Αλβανούς δραπέτες ενώ μας επιβεβαίωσε αυτά που ήδη ξέραμε. Όμως δεν μας έδωσε αναλυτικά στοιχεία για την φυλακή που είχαν σαν στόχο επίθεσης. Εμείς υποθέτουμε ότι στόχευαν τα σωφρονιστικά καταστήματα του Δομοκού ή του Μαλανδρίνου, με στόχο την απόδραση του Αλκέτ Ριζάι».