24/2/11

Βλέπουν παντού τον Παλαιοκώστα



Γράφει ο Βασίλης Λαμπρόπουλος

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. από την ανάλυση νεώτερων στοιχείων εκτιμούν ότι «από τις 20 μεγάλες ληστείες τραπεζών που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες σε όλη την Ελλάδα, τα δύο περιστατικά του Αιγινίου Πιερίας [12-10-2010] έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να σχετίζονται με τη δραστηριότητα του Παλαιοκώστα». Την ίδια ώρα, νεώτερα στοιχεία αποκαλύπτονται σχετικά με τις κινήσεις και τους συνεργούς του καταζητούμενου ποινικού. Από την άλλη πλευρά, διαπιστώνεται ότι ο Παλαιοκώστας τελικά δεν ήταν «παρών» στην αιματηρή συμπλοκή με αστυνομικούς προ είκοσι ημερών στη Λειβαδιά κι όλα τότε συνέβησαν λόγω ενός μοιραίου σφάλματος των οδηγών του μαύρου AUDI στο οποίο εντοπίστηκε αποτύπωμα του Βασίλη Παλαιοκώστα.?

Η ληστεία στο Αιγίνιο

Η διπλή ληστεία στο Αιγίνιο σημειώθηκε λίγο πριν από τις οκτώ το πρωί. Οι τέσσερις δράστες έφτασαν στην περιοχή με μία μοτοσικλέτα και ένα αυτοκίνητο μάρκας BMW, τα οποία στάθμευσαν σε μικρή απόσταση από τα υποκαταστήματα της Εθνικής και της Αγροτικής που απέχουν μεταξύ τους περίπου 100 μέτρα. Με βαριοπούλες έσπασαν τις τζαμαρίες στις δύο τράπεζες και εισέβαλαν στο εσωτερικό τους. Κάθε «δίδυμο» ληστών ήταν οπλισμένο με πιστόλι και Καλάσνικοφ.

Οι δύο δράστες που «χτύπησαν» την Εθνική Τράπεζα άρπαξαν από το ανοιχτό χρηματοκιβώτιο 206.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υποκατάστημα της Αγροτικής οι ένοπλοι ζήτησαν από τους υπαλλήλους να ανοίξουν το χρηματοκιβώτιο, ωστόσο εκείνοι τους είπαν ότι λειτουργεί με χρονοκαθυστέρηση και έτσι έφυγαν παίρνοντας... μόνο 25.000 ευρώ από τα ταμεία.

Τα οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν διαπιστώθηκε ότι ήταν κλεμμένα από τη Θεσσαλονίκη λίγες ημέρες πριν από την επίθεση. Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ μιλούν για «μια άριστα οργανωμένη ληστεία που φαίνεται να έχει τη σφραγίδα του Βασίλη Παλαιοκώστα. Χωρίς βεβαίως να αποκλείουμε οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο και κυρίως εμπλοκή ατόμων από την πρώην Σοβιετική Ενωση». Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ζητήσει την άρση απορρήτου των κινητών τηλεφώνων στον χρόνο και τον τόπο που έγιναν οι ληστείες ενώ αξιοποιήσιμο υλικό έχει συγκεντρωθεί από τις κάμερες των τραπεζών.

Δεν ήταν στη συμπλοκή

Επιπλέον, οι αστυνομικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Βασίλης Παλαιοκώστας δεν βρισκόταν στο μαύρο AUDI οι επιβάτες του οποίου πυροβόλησαν, την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου, δύο αστυνομικούς έξω από τη Λειβαδιά. Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι δύο επιβάτες ήταν ποινικοί — και ένας τουλάχιστον από αυτούς αλλοδαπός — οι οποίοι είχαν ξεκινήσει λίγη ώρα νωρίτερα από περιοχή της βορειοανατολικής Αττικής με σκοπό να συναντήσουν τον Παλαιοκώστα στο άγνωστο κρησφύγετό του στη Βοιωτία. Οι αστυνομικοί διαθέτουν μαρτυρίες αλλά και βίντεο από μια κάμερα, από τα οποία προκύπτει σχεδόν με απόλυτη βεβαιότητα ότι κανείς από τους δύο επιβάτες του AUDI δεν ήταν ο Παλαιοκώστας. Οι αξιωματικοί αναζήτησαν μάλιστα τα βίντεο από τα κυκλώματα εποπτείας των διοδίων στο Σχηματαρι και στις Αφίδνες για να προσδιορίσουν τις κινήσεις των υπόπτων προ της συμπλοκής στη Λειβαδιά. Υπενθυμίζεται ότι αποτύπωμα του Βασίλη Παλαιοκώστα είχε ανακαλυφθεί στην πίσω πόρτα του AUDI όμως αυτό εκτιμάται πια ότι αφορά προγενέστερη μετακίνηση του 45χρονου με το ίδιο όχημα. Επίσης οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι οι δράστες της αιματηρής συμπλοκής με τους αστυνομικούς έκαναν ένα μοιραίο λάθος: ενώ είχαν μαζί τους πλαστή πινακίδα από ένα άλλο μαύρο AUDI που ανήκει σε ιδιώτη από τη Νάξο, έβαλαν κατά λάθος στο αυτοκίνητό τους μία κλεμμένη πινακίδα από ένα αυτοκίνητο SKODA, γεγονός που εντοπίστηκε αμέσως από τον έλεγχο των αστυνομικών. Κι έτσι άρχισε η αιματηρή καταδίωξη... Την ίδια ώρα οι αστυνομικοί θεωρούν βέβαιο — παρα τις αντίθετες αρχικές αναφορές — ότι ο Βασίλης Παλαιοκώστας δεν είχε καμμιά σχέση και με την κλοπή ενός τζιπ και την καταδίωξη από αστυνομικούς στις 7 Φεβρουαρίου στη Στυλίδα. Από την ανάλυση αποτυπωμάτων έχει προκύψει ότι επιβάτης του τζιπ ήταν ένας Αλβανός που είχε εμπλακεί παλαιότερα σε υπόθεση ναρκωτικών. Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει για τους αστυνομικούς η ανάλυση όλων των στοιχείων από τη ληστεία που σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου στην Εθνική Τράπεζα στα Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας με λεία περίπου 250.000 ευρώ. Και για αυτήν τη ληστεία έχουν διατυπωθεί υπόνοιες εμπλοκής του Βασίλη Παλαιοκώστα, οι οποίες όμως μειώνονται με την πρόοδο της αστυνομικής έρευνας. Οι δράστες της ληστείας είχαν ενοικιάσει μία κατοικία στο χωριό Κυριάκι Βοιωτίας, στην οποία φέρεται να κατέφυγαν και μετά τη ληστρική επιδρομή. Ως ενοικιαστής του σπιτιού για ένα βράδυ εμφανίσθηκε μία 30χρονη γυναίκα και οι αστυνομικοί προσπαθούν να ανακαλύψουν την ταυτότητά της. Οι δράστες για τη διαφυγή τους χρησιμοποίησαν ένα αυτοκίνητο μάρκας Volvo το οποίο αργότερα εντοπίστηκε σε παραδρομο της Εθνικής Οδού στο ύψος της λίμνης Υλίκης. Το Volvo διαπιστώθηκε ότι είχε κλαπεί στις 17 Ιανουαρίου 2011 από μάντρα αυτοκινήτων στη Νέα Ερυθραία. Το ίδιο βράδυ, είχαν κλαπεί από τη μάντρα αλλα επτά αυτοκίνητα της ίδιας μάρκας κι οι αστυνομικοί μιλούν για τη δράση ενός οργανωμένου πολυμελούς κυκλώματος που προμηθεύει σε ληστές τραπεζών κι άλλους ποινικούς κλεμμένα αυτοκίνητα. [tovima.gr]