22/3/11

Η τρέλλα πάει στα ... βουνά

red-fox_679_600x450Δηλητηριάζουν τις αλεπούδες για να μην έχουν πρόβλημα με την εκπαίδευση των κυνηγετικών σκυλιών τους! Μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θέαμα βρέθηκε η ομάδα της περιβαλλοντικής οργάνωσης "Καλλιστώ", η οποία εντόπισε 9 δηλητηριασμένες αλεπούδες στις περιοχές των δημοτικών διαμερισμάτων Άνω Αγόριαννης και Εκκάρας, στο νομό Φθιώτιδας και σε περιοχή των Φαρσάλων.

Τα δολώματα τοποθετήθηκαν αμέσως μετά τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου (28 Φεβρουαρίου) και η χρήση τους είναι πιθανό να συνδέεται, σύμφωνα με την "Καλλιστώ", με την εκπαίδευση των κυνηγετικών σκύλων, αν και μέχρι να εντοπισθούν οι υπαίτιοι των συγκεκριμένων περιστατικών, δεν μπορούν να αποκλεισθούν και άλλα κίνητρα χρήσης τους.

«Τα δηλητηριασμένα δολώματα χρησιμοποιούνται προκειμένου να απαλλαγούν οι κυνηγοί από τα μη θηρεύσιμα είδη γιατί αν τα σκυλιά μυρίσουν για πρώτη φορά οσμή αλεπούς, για παράδειγμα, θα έχουν αυτή τη μυρωδιά ως πρότυπο και δεν θα μπορούν να ανιχνεύσουν θηρεύσιμα είδη όπως λαγοί και αγριογούρουνα», εξηγεί  ο Δρ. Γιώργος Μερτζάνης, επιστημονικός υπεύθυνος στην "Καλλιστώ". Σύμφωνα με τη σχετική δασική νομοθεσία, εκτός από τη χρήση δηλητηρίων η οποία είναι παράνομη, απαγορεύεται και η εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων εκτός των καθορισμένων από τα τοπικά δασαρχεία περιοχών. Επίσης, η εκγύμναση των σκύλων επιτρέπεται μόνο πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, το καλοκαίρι, καθώς όλες τις άλλες εποχές και ειδικά την άνοιξη, έχει επιπτώσεις στην αναπαραγωγή της άγριας πανίδας. «Στα συγκεκριμένα δολώματα χρησιμοποιήθηκε κυανιούχο κάλιο, ένα ιδιαίτερα δραστικό δηλητήριο που επιφέρει ακαριαίο θάνατο, μεταδίδεται μέσω της τροφικής αλυσίδας και έχει απαγορευθεί από το 1993», αναφέρει ο κ. Μερτζάνης, προσθέτοντας πως η παράνομη αυτή πρακτική, δεν επηρεάζει μόνο την άγρια πανίδα αλλά έχει επιπτώσεις και στους κτηνοτρόφους, αφού θύματα των δηλητηριασμένων δολωμάτων πέφτουν πολύ συχνά και οι ποιμενικοί σκύλοι φύλαξης κοπαδιών.