Άναψαν ψησταριές στο φοινικόδασος της Κρήτης ...
Παρά την έκταση που πήρε το θέμα, παρά τις συσκέψεις-συναντήσεις-
Οι εμπλεκόμενοι πολλοί και η συνεννόηση για το τι πρέπει να γίνει, δύσκολη, αφού ο καθένας διατυπώνει τις δικές του απόψεις, προβληματισμούς και απαγορεύσεις που μετατρέπονται σε τροχοπέδη για όποια πρόταση.
Στην Κοινωφελή Υπηρεσία η διαχείριση
«Υπεύθυνη για τη διαχείριση της λίμνης του Πρέβελη, είναι η Κοινωφελής Υπηρεσία του δήμου Αγίου Βασιλείου ενώ πρόκειται να γίνει κι ένας ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης υπό την Κοινωφελή Υπηρεσία, προκειμένου να λειτουργήσουμε άμεσα», τόνισε ο δήμαρχος της περιοχής Γιάννης Πιπεράκης. Στη συνέχεια αναφερόμενος στην αργοκίνητη κρατική μηχανή, ανέφερε ότι «στην περιοχή της Λίμνης και του Φοινικόδασους εμπλέκονται το Δασαρχείο, η Αρχαιολογία, η Κτηματική Υπηρεσία στον αιγιαλό, το Λιμεναρχείο» και σημείωσε ότι ο δήμος αποτελεί τον «τελευταίο τροχό της άμαξας» που προσπαθεί να συντονίσει τις προσπάθειες, ενώ κάνει συνεχόμενες συναντήσεις με τους φορείς ώστε να προχωρήσει το θέμα.
Μάλιστα ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου εκτιμά, ότι μέχρι τα μέσα του Ιούνη, που έχει οριστεί η επόμενη συνάντηση, θα υπάρχει δρομολόγηση των θεμάτων, ενώ εμφανίστηκε σίγουρος ότι έως τότε, οι αλλαγές που θα αφορούν την προστασία θα είναι ορατές ακόμα και στην επίμαχη περιοχή, που προς το παρόν παραμένει αφύλακτη. Επίσης υπογράμμισε ότι υπάρχει συνεργασία ακόμα και με την Αστυνομία η οποία θα επέμβει σε περίπτωση που χρειαστεί.
Για το συγκεκριμένο θέμα συνεχίζονται οι συζητήσεις, ενώ υπάρχουν σκέψεις όπως: προκειμένου να λειτουργεί ανταποδοτικά η περιοχή του φοινικόδασους να μπει ακόμα και εισιτήριο συμβολικής αξίας, όπως επίσης και σχοινιά ώστε να οριοθετηθεί η περιοχή και τα μονοπάτια που θα μπορούν να κινηθούν οι επισκέπτες.
Όσον αφορά στην επόμενη συνάντηση που προγραμματίζεται για τον Ιούνιο και το τί θα συζητηθεί εκεί, ο δήμαρχος τόνισε: «Θα δούμε, από όλα αυτά που συζητήσαμε τότε ότι πρέπει να γίνουν, τί έχει υλοποιηθεί και τί δεν έχει», και συνέχισε: «Δεν μπορεί, να μην έχει λειτουργήσει κάτι έως τότε. Όσο βραδυκίνητη και να είναι η κρατική μηχανή είναι υποχρεωμένη να λειτουργήσει. Η παρουσία του υφυπουργού κ. Όθωνα στη συνάντηση λειτούργησε ως «λαδωτήρι» στην κρατική μηχανή».
Τί συζητήθηκε στην πρώτη συνάντηση
Στις 9 του Απρίλη έγινε η πρώτη σύσκεψη των εμπλεκομένων φορέων στο Σπήλι, την οποία συγκάλεσε ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Πιπεράκης σχετικά με τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να ληφθούν για την προστασία της ευρύτερης περιοχής της λίμνης του Πρέβελη.
Οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών μαζί με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης που τότε κάθισαν στο στρογγυλό τραπέζι, διαπίστωσαν πως δεν έγιναν παρά ελάχιστα για την προστασία της περιοχής και τα οποία είχαν συμφωνηθεί μαζί με πολλά άλλα να γίνουν, από πέρυσι τον Αύγουστο που το φοινικόδασος παραδόθηκε στις φλόγες.
Οι φορείς έφτασαν στο «και πέντε» και ακόμη αναζητούσαν λύσεις για την προστασία και τη φύλαξη της περιοχής, χωρίς και πάλι να καταφέρουν να
συγκεκριμενοποιήσουν τι θα κάνουν και μέχρι πότε θα πρέπει να το κάνουν.
Το μόνο στο οποίο κατέληξαν ήταν στην πρόταση που κατέθεσε ο υφυπουργός Μανόλης Όθωνας για επανάληψη της ίδιας συνάντησης στα μέσα του Ιούνη, προκειμένου να ειπωθούν ακόμα πιο συγκεκριμένα πράγματα.
Επίσης, μία ακόμα τραγική παράλειψη που αναδείχτηκε από τη συνάντηση, ήταν πως τα κονδύλια που εξασφαλίστηκαν πέρυσι τον Αύγουστο από το αρμόδιο υπουργείο για την κατασκευή έργων που θα προστάτευαν την περιοχή δεν αξιοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα τώρα, ίσως και να έχουν χαθεί.
Η φύση έχει τους δικούς της κανόνες
Το φοινικόδασος ακολούθησε τους δικούς του κανόνες και ρυθμούς, χωρίς να περιμένει την ανθρώπινη παρέμβαση για να σωθεί. Εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει να ξαναζωντανεύει μέσα από τα αποκαΐδια και τις στάχτες του, ευτυχώς χωρίς να περιμένει να πραγματοποιηθεί η σύσταση του φορέα διαχείρισης της ευρύτερης περιοχής της λίμνης του Πρέβελη.
Η ανθρώπινη επέμβαση μηδενική, η λήψη μέτρων προστασίας ανύπαρκτη και η ανάλωση του χρόνου σε συζητήσεις έχει καταλήξει τραγελαφική.
rethemnosnews.gr