2/5/11

Ποιος θα μας σώσει!







Γράφει ο Γιάννης Δαραβίγκας


 Μέρες που είναι δεν θα ήθελα να ασχοληθώ με την πολιτική επικαιρότητα, αλλά από την άλλη μεριά η εβδομάδα των Παθών του Θεανθρώπου φαίνεται πως συμπίπτει με τα πάθη και τις ανησυχίες των Ελλήνων πολιτών ... οι οποίοι όμως δεν προσδοκούν σε κάποια λύτρωση, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον. Τα τελευταία 37 χρόνια, από την μεταπολίτευση και μετά, η χώρα απέκτησε πολλές κυβερνήσεις. Άλλες ήταν καλές, άλλες κακές, άλλες μέτριες. Είναι βέβαιο ότι οι περισσότερες από αυτές, με πράξεις ή παραλείψεις, τους οδήγησαν την χώρα στην οικονομική δυσπραγία, διαλύοντας εκ παραλλήλου θεσμούς και ιδεώδη. Όμως είναι παγκόσμιο, ενδεχομένως, ρεκόρ που διεκδικεί η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου να οδηγήσει την χώρα σε διάλυση, πτώχευση και αναξιοπιστία, μέσα σε 17 μήνες. Θυμάμαι την Δανία του νότου που ευαγγελιζόταν ο σημερινός πρωθυπουργός. Ακόμη και τώρα ηχούν στα αυτιά μου οι περίφημες διαβεβαιώσεις του κ. Παπανδρέου ότι δήθεν η χώρα, χάρη στις άοκνες !! προσπάθειες του ανέκτησε το απωλεσθέν κύρος και την αξιοπιστία της. Η απάντηση στις φαιδρολογίες του πρωθυπουργού ήρθε από την Αμερική. Ένας γερουσιαστής απευθυνόμενος προ ημερών στον πρόεδρο Ομπάμα είπε επί λέξει : «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να καταντήσει η χώρα μας σαν την Ελλάδα». Δεκαεπτά μήνες ήσαν αρκετοί για τον κ. Παπανδρέου να μας γελοιοποιήσει και να μας καταστήσει παράδειγμα προς αποφυγήν. Ποτέ τόσοι λίγοι δεν έκαναν τόσα πολλά κακά σε μια χώρα. Και είναι πραγματικά λίγοι, τόσο με ποσοτικά όσο και με ποιοτικά κριτήρια.
Αλλά και εμείς, οι πολίτες, που υποτίθεται ότι είμαστε ο κυρίαρχος λαός, έχουμε μεγάλο μερίδιο ευθύνης σε ότι αφορά στις επιλογές μας.
Οι σοφοί προγονοί μας έλεγαν : το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Εμείς οι απόγονοί τους το έχουμε παρακάνει. Τα ίδια λάθη επί σειρά ετών. Τα ίδια πρόσωπα που μέχρι χθες κατακρίναμε και τα κατηγορούσαμε για ανικανότητα και λαθροχειρίες, σήμερα τα επιλέξαμε να μας σώσουν… Όμως είναι βέβαιο πως για την κατάρρευση της οικονομίας  την ευθύνη έχουν συγκεκριμένα πρόσωπα και συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές.  Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία χρειάστηκαν και αυτές την βοήθεια της τρόϊκα. Δεν βρέθηκε όμως εκεί κάποιος πολιτικός να προσβάλει τους πολίτες με εξευτελιστικούς χαρακτηρισμούς και να τους κατηγορήσει από πάνω πως μαζί τα φάγαμε. Στην Ελλάδα όμως τέτοια φαινόμενα θρασυδειλίας και αναιδούς συμπεριφοράς, άνθισαν και αποδίδουν καρπό, το γνωστό σε όλους κουτόχορτο, που μας ταΐζουν ορισμένοι πολιτικοί για να αποσείσουν τις αυταπόδεικτες ευθύνες τους, να καλύψουν την ανεπάρκεια και την ανικανότητά τους.
Η σήψη έχει προχωρήσει και η γάγγραινα προσβάλλει με γοργούς ρυθμούς  ό,τι υγιές έχει απομείνει στην Ελλάδα.  Είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές και οι πολίτες να καθορίσουν τις προτεραιότητές τους. Οι ΕΘΕΛ-οντικές αιμοδοσίες δεν πρόκειται να σώσουν τον τόπο. Η πραγματική αναδιάρθρωση του κράτους, από ανθρώπους με εντιμότητα και όραμα είναι το ζητούμενο αλλά και το διακύβευμα των επερχομένων εκλογών.