Δεκά τέσσερα κέντρα ... υποδοχής λαθρομεταναστών ανακοινώθηκε το απόγευμα πως θα λειτουργήσουν σ' όλη τη χώρα. Με εξαίρεση την Αμυγδαλέζα, την Πέτρου Ράλλη και τα νέα κρατητήρια του Ελληνικού, τα υπόλοιπα 13 κέντρα εγκαινιάζονται στην πλειοψηφία τους για πρώτη φορά.
Το ζητούμενο βέβαια είναι πως θα υποδεχτούν οι τοπικές κοινωνίες τα κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών που πρόκειται να δημιουργηθούν στις περιοχές τους. Με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, στη νέα Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής μεταναστών που δημιουργήθηκε με το Ν3907/11, θα λειτουργούν οι παρακάτω μονάδες: - Λακωνία, Σπάρτη - Κέντρο Κράτησης
- Χίος, Μερσινίδι - Κέντρο Κράτησης
- Σάμος, Βαθύ – Κέντρο Πρώτης Υποδοχής
- Αμυγδαλέζα – Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Ανηλίκων
- Ελληνικό, τα παλαιά κρατητήρια - Κέντρο Κράτησης
- Ελληνικό, τα νέα κρατητήρια - Κέντρο Πρώτης Υποδοχής
- Μονάδα Πέτρου Ράλλη – Κέντρο Κράτησης
- Ασπρόπυργος – Κέντρο Κράτησης
- Ροδόπη, Βένα – Κέντρο Κράτησης
- Έβρος, Φυλάκιο – Κέντρο Κράτησης. Επίσης, αξιοποιείται παρακείμενη δημόσια έκταση για την εγκατάσταση λυόμενων κατασκευών που θα χρησιμοποιηθούν ως Κέντρο Πρώτης Υποδοχής.
- Θεσπρωτία , εξετάζονται τρεις προτάσεις ιδιωτών για Κέντρο Κράτησης, εκτός της πόλης της Ηγουμενίτσας.
- Αιτωλοακαρνανία, Στάνος, στρατόπεδο Ψαρογιάννη – Κέντρο Κράτησης
- Έβρος, Καρωτή, πρώην στρατόπεδο Φιλιρίδη – Κέντρο Κράτησης.
- Ορεστιάδα, εξετάζεται πρόταση ιδιώτη με στόχο τη δημιουργία Πολυδύναμου Κέντρου, όπου θα συστεγάζονται Υπηρεσία Ασύλου, Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, Διοίκηση του Frontex , οι υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ορεστιάδας.
Όλα τα κέντρα θα λειτουργούν με σύγχρονες προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων. Και θα ληφθούν όλα τα μέτρα για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
Επίσης, σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ και όπως ανακοίνωσε η Υπουργός, Τίνα Μπιρμπίλη, θα δοθούν κίνητρα για έργα υποδομής στις περιοχές, με χρηματοδότηση είτε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Περιβάλλοντος είτε από το Πράσινο Ταμείο.