Του Βασίλη Λαμπρόπουλου
Η ΕΛΑΣ είχε εντοπίσει από το προηγούμενο Ιούλιο τους «Ροζ Πάνθηρες» που προχώρησαν σε 117 ληστείες σε κοσμηματοπωλεία και άλλα καταστήματα. Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής τους είχαν θέσει υπό παρακολούθηση, όμως δεν προχώρησαν στην σύλληψή τους γιατί επεδίωκαν να συγκεντρώσουν περισσότερα επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος τους.
Ομως εκείνοι διέφυγαν την παρακολούθηση και προχώρησαν σε σειρά νέων διαρήξεων το τελευταίο χρονικό διάστημα, μέχρι έως ότου συλληφθούν οριστικά πριν από μερικές ημέρες. Επιπλέον σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις αστυνομικοί διαφόρων υπηρεσιών είχαν καταδιώξει τα μέλη της διεθνούς σπείρας όμως οι κακοποιοί-φαντάσματα είχαν κατορθώσει να διαφύγουν με χαρακτηριστική ευκολία. Ακόμη διαπιστώνεται ότι τέσσερα μέλη της οργάνωσης που είχαν συλληφθεί την περίοδο 2007-2009 για σωρεία διαρρήξεων σε όλη την Ελλάδα είχαν αφεθεί ελεύθεροι και είχαν επιστρέψει στην ενεργό δράση!
Τα σημαντικά αυτά στοιχεία για την κινηματογραφική δράση της πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης προκύπτει από την δικογραφία της υπόθεσης που αποκαλύπτει «Το Βήμα».
300 μέλη με παγκόσμια δράση
Η οργάνωση «Ροζ Πάνθηρες» -η ονομασία αυτή δόθηκε από αστυνομικούς της Σκότλαντ Γιάντ- συγκροτήθηκε την περίοδο 1997-1998 από άτομα προερχόμενα από την πρώην Γιουγκοσλαβία. Τα πάνω από 300 μέλη της έχουν δράσει σε 26 χώρες σε όλο τον κόσμο. Πολλά από αυτά ανήκαν σε παραστρατιωτικές οργανώσεις ή είχαν υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας.
Τα τελευταία πέντε χρόνια περισσότερα από 40 μέλη της συμμορίας έχουν πέσει στα χέρια της αστυνομίας. Την περίοδο 2007-2009 ένα άλλο τμήμα της πολυμελούς διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης είχε πραγματοποιήσει στη χώρα μας σειρά ληστρικών επιθέσεων σε κοσμηματοπωλεία στον Πειραιά, στη Γλυφάδα, στη Σαντορίνη, στην Κω, στη Ρόδο και αλλού με λεία πολλών εκατομυρίων ευρώ. Τότε λοιπόν η ΕΛ.ΑΣ είχε συλλάβει τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα. Ομως ένας εξ αυτών απελάθηκε λόγω λανθασμένης εκτίμησης των ελληνικών δικαστικών αρχών, δύο απηλλάγησαν και ένας μόνο καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 12 ετών και ήδη ήταν ελεύθερος.
Τα τελευταία τρία χρόνια ωστόσο οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής είχαν ενδείξεις ότι τμήμα της συμμορίας με την πολυεθνική δράση είχε επιστρέψει στην ενεργό δράση και προχωρούσε σε σειρά ληστειών στην χώρα μας. Μετά από πολύμηνες όσο και σύνθετες έρευνες, η Ασφάλεια Αττικής προχώρησε προ πενθημέρου, στην επ' αυτοφώρω σύλληψη τεσσάρων Σέρβων μετά από ληστεία κοσμηματοπωλείου στην Ηλιούπολη, ενώ αναζητά και άλλα 12 άτομα για συμμετοχή στην ίδια εγκληματική οργάνωση.
Η καταδίωξη στα Βριλήσια
Ωστόσο η δικογραφία της υπόθεσης αποκαλύπτει το παρασκήνιο και τις άγνωστες, πολύμηνες, έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. Διαπιστώνεται, λοιπόν, ότι οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ είχαν εκμεταλλευτεί την «συνήθεια» των «Ροζ Πανθήρων» να κλέβουν οχήματα παλαιού τύπου και συγκεκριμένες μάρκες. Ετσι λοιπόν σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις -μετά τον εντοπισμό των κλεμμένων οχημάτων- είχαν κατορθώσει να ανακαλύψουν μέλη της οργάνωσης τα οποία και έθεσαν υπό παρακολούθηση. Ομως ποτέ δεν κατόρθωσαν να τους συλλάβουν επ' αυτοφώρω. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή στις 19 Ιουλίου 2011 όταν εντοπίσθηκε στην οδό Γραμμου, στα Βριλήσια, ένα από τα κλεμμένα οχήματα της συμμορίας. Οπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ «εξαιτίας του γεγονότος ότι το σημείο ήταν πολυσύχναστο (πλατεία με καφετέριες και εστιατόρια) και τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, παρά το προχωρημένο της ώρας, υπήρχαν πολίτες αλλά και γιατί το πρωταρχικό μέλημα μας ήταν να διαπιστώσουμε την διασύνδεση των ατόμων, θεωρήσαμε σκόπιμο να μην κάνουμε καμμιά ενέργεια στο σημείο εκείνη τη στιγμή, έτσι ώστε ούτε κάποιος πολίτης να κινδυνέψει αλλά ούτε και να θέσουμε σε κίνδυνο, με κάποια βεβιασμένη ενέργεια, την επιτυχή έκβαση της σοβαρότερης υπόθεσης. Αποφασίσαμε λοιπόν να ακολουθήσουμε διακριτικά το κλεμμένο φορτηγάκι προκειμένου η συγκέντρωση των αποδεικτικών στοιχείων και η ταυτοποίηση των δραστών να είναι ολοκληρωμένη κι αδιάσειστη» [τοβημα].
Ομως οι δράστες ξέφυγαν από τον αστυνομικό κλοιό, τα ίχνη τους χάθηκαν και αναχώρησαν για το εξωτερικό. Διαπιστώθηκε όμως εκ των υστέρων ότι επανήλθαν δριμύτεροι, τον περασμένο Σεπτέμβριο, και προχώρησαν σε μπαράζ νέων διαρήξεων στην Αθήνα.
Οπως λένε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ «είχαμε να κάνουμε με ανθρώπους-φαντάσματα που κατόρθωναν να ξεφεύγουν από την παρακολούθησή μας και ο εντοπισμός τους ήταν εξαιρετικά δύσκολος. Η σύλληψή τους ήταν αποτέλεσμα ιδιαίτερα συνθετων ενεργειών. Δεν μπορούσαμε να τους συλλάβουμε τότε γιατί δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος τους».
Οι τέσσερις «Ροζ Πάνθηρες» προφυλακίστηκαν μετά την απολογία τους στην 32η τακτική ανακρίτρια. Οπως ανέφεραν προς «Το Βήμα» οι δικηγόροι των συλληφθέντων κ.κ. Σάκης Κεχαγιόγλου και Δημήτρης Γκαβέλας «οι εντολείς μας δεν θέλησαν να παράσχουν εξηγήσεις για άλλα αδικήματα για τα οποία αντιμετωπίζουν κατηγορίες. Πιστεύουμε ότι στην πορεία της ανάκρισης και εφ' όσον διασκεδασθούν οι ενδείξεις ενοχής σε βάρος τους θα έχουν καλύτερη τύχη»