6/12/11

Έχουν ανάγκη τους Ταλιμπάν

Τώρα το κατάλαβαν?

Έκθεση που υπογράφεται από 22 διεθνείς οργανώσεις υποστηρίζει πως το μέλλον του Αφγανιστάν εξαρτάται από τη συνεργασία της Δϋσης, του ΝΑΤΟ και της παρούσας κυβέρνησης με τους Ταλιμπάν.


Το έγγραφο, που παρουσιάσθηκ χθες στη Διεθνή Διάσκεψη για το Μέλλον του Αφγανιστάν στη Βόννη της Γερμανίας κι ονομάζεται «Priorities For Action» («Προτεραιότητες για Δράση»), προτρέπει, ουσιαστικά, την στηριζόμενη από τους δυτικούς εισβολείς κυβέρνηση του προέδρου Χαμίντ Καρζάι να μοιραστεί την εξουσία με τους Ταλιμπάν, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής εμφύλιας σύρραξης στη χώρα που θα την οδηγούσε δεκαετίες πίσω.


Όπως επισημαίνει η έκθεση, που υπογράφεται από οργανώσεις όπως την Christian Aid, την Oxfam και την Mercy Corps, μέχρι το 2001 που το Αφγανιστάν ήταν υπό την εξουσία των Ταλιμπάν, μόνο 1.2 εκατ. παιδιά πήγαιναν σχολείο, σε αντίθεση με σήμερα που ανέρχονται στα 8.2 εκατ, ενώ σήμερα πάνω από το 80% του συνολικού πληθυσμού έχει πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες, σε σχέση με το μόλις 8% που ίσχυε για πριν το 2001. Όπως γίνεται αντιληπτό, μια τυχόν μελλοντική πολεμική σύρραξη ανάμεσα στις δυο πλευρές, θα οδηγούσε σε πισωγύρισμα τη χώρα, γι' αυτό και η έκθεση προτείνει ανακωχή ανάμεσα στις δυο πλευρές, με τη μορφή εκχώρησης κάποιων εξουσιών στους σκληροπυρηνικούς πολέμαρχους, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλες και δυσπρόσιτες περιοχές της ορεινής χώρας, όπου η στηριζόμενη στα όπλα της Ατλαντικής Συμμαχίας κυβέρνηση δεν φτάνει.


Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ACBAR, ένας συνασπισμός αφγανικών και διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων, μπορεί ο τομέας της υγείας και της εκπαίδευσης να έχει βελτιωθεί τα τελευταία δέκα χρόνια λόγω των μεγάλων συνεισφορών των διεθνών δωρητών, αλλά χρειάζονται και άλλες προσπάθειες. Το Αφγανιστάν εξακολουθεί να έχει έναν από τους χειρότερους δείκτες υγείας στον κόσμο: 50 γυναίκες κατά μέσον όρο πεθαίνουν καθημερινά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού και ένα στα πέντε παιδιά δεν φτάνει την ηλικία των πέντε χρόνων. Στο σύνολο των 14.000 σχολείων σχεδόν τα μισά δεν διαθέτουν κανονικές εγκαταστάσεις. To 2001, 900.000 παιδιά από τα οποία μόνο τα 5.000 ήταν κορίτσια πήγαιναν σχολείο. Σήμερα ο αριθμός αυτός φτάνει τα επτά εκατομμύρια, εκ των οποίων περίπου 320.000 χιλιάδες είναι κορίτσια.


Εκπρόσωποι και αξιωματούχοι από 100 χώρες και διεθνείς οργανώσεις συμμετέχουν στη διάσκεψη στη Βόννη , οι διοργανωτές της οποίας επιθυμούν να τονώσουν τη μακροπρόθεσμη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας στο Αφγανιστάν και να στηρίξουν τις προσπάθειες για να αποκατασταθεί η ασφάλεια.


Η Δύση στοχεύει να υπογραμμίσει πως η αποχώρηση των συμμαχικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2014. Το Πακιστάν επανέλαβε πάντως ότι δεν έχει σκοπό να ανακαλέσει την απόφασή του να μποϊκοτάρει τη διάσκεψη, παρά την επικοινωνία του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον πρόεδρο του Πακιστάν Ασίφ Αλί Ζαρντάρι. Οι Πακιστανοί διαμαρτύρονται έτσι για τις αιματηρές επιθέσεις Αμερικανών εναντίον Πακιστανών, ενστόλων ή αμάχων, σε περιστατικά που οι ΗΠΑ επιμένουν ότι ήταν αποτέλεσμα μοιραίων λαθών με χρήση «φίλιων πυρών».