6/12/11

Ζητούν εκταφή του Πάμπλο

Το CSI Atnens να πάρει την υπόθεση στα χέρια του
Μόνο αν αναλάβουν την υπόθεση οι δικοί μας από τη Λ. Αλεξάνδρας, θα ξεδιαλύνουν το έγκλημα [;]. Ήταν δηλητηρίαση ο θάνατος του ποιητή; Το πολύ πολύ αν  χρειαστεί ας κατηφορίσει και ο επονομαζόμενος "Τόμπρας"  της ΓΑΔΑ, ο γνωστός ωτακουστής. Στην ανάγκη ας πάρει μαζί του και το "Γιουσουφάκι" του ναυάρχου ή του 11ου, για να μην τους πουλήσουν τίποτε "μπραβιλίκια" εκεί [σα] κάτω!  

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Χιλής ζήτησε την εκταφή της σορού του ποιητή Πάμπλο Νερούδα, προκειμένου να εξετάσει τις φήμες που αναφέρουν ότι ενδέχεται να τον δηλητηρίασαν.
Ο κάτοχος Νόμπελ πέθανε στο Σαντιάγο της Χιλής τον Σεπτέμβρη του 1973, 12 ημέρες μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον Πινοσέτ.
Το πιστοποιητικό θανάτου του Νερούδα αναφέρει ότι πέθανε από καρκίνο του προστάτη.
Δικηγόρος του Κομμουνιστικού Κόμματος ανέφερε ότι υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με τον θάνατο του ποιητή.
Ο δικηγόρος, Εδουάρδο Κοντρεράς, δήλωσε ότι στο νοσοκομείο που νοσηλευόταν ο Νερούδα, τού χορηγήθηκε μία ένεση. Λίγο αργότερα, σύμφωνα με τον ίδιο, ο ποιητής πέθανε από καρδιακή προσβολή.
Ο Εδ .Κοντρεράς αναφέρει ότι η ένεση ενδέχεται να ήταν θανάσιμη.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο και βοηθό του Πάμπλο Νερούδα, ο ποιητής περπατούσε και μιλούσε κανονικά λίγες ώρες πριν από τον θάνατό του στις 23 Σεπτεμβρίου του 1973.
Ο ίδιος δήλωσε σε δικαστή που θα αποφασίσει για την εκταφή ή μη της σορού, ότι η ένεση που χορηγήθηκε στον ποιητή περιείχε δηλητήριο και ότι χορηγήθηκε στον Π. Νερούδα κατόπιν εντολής του Αγκ .Πινοσέτ.
Ο δικαστής που θα εξετάσει την υπόθεση είναι ο Μάριο Καρόσα, εκείνος που είχε εγκρίνει και την εκταφή του πρώην προέδρου της χώρας, Σαλβαδόρ Αλιέντε.Ωστόσο, το Ίδρυμα Πάμπλο Νερούδα ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι δεν υπάρχει «καμία απολύτως απόδειξη που να υπονοεί ότι ο Πάμπλο Νερούδα πέθανε από αίτια διαφορετική του καρκίνου».
Ο Πάμπλο Νερούδα υπήρξε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Χιλής, βουλευτής και πρεσβευτής της χώρας στη Γαλλία.
Η εκταφή έχει γίνει ένα είδος «μόδας» σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Τον Μάιο οι Αρχές προχώρησαν στην εκταφή του Σαλβαντόρ Αλιέντε, επιβεβαιώνοντας ότι ο θάνατός του οφείλεται σε αυτοκτονία.