15/12/11

Στην Κατεχάκη και τα ναυτικά ατυχήματα


 
Του Διονύση Βυθούλκα
 
«Ο αρμόδιος φορέας εξ αντικειμένου και αρμοδιοτήτων υπό τον οποίο δύναται να συσταθεί η Ελληνική Υπηρεσία Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων, δεν μπορεί να είναι άλλος από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη». Αυτό επισήμανε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής στην συζήτηση, επί της αρχής, των άρθρων του σχεδίου νόμου «Προσαρμογή στις διατάξεις της οδηγίας 2009/18/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Απριλίου 2009 για τον καθορισμό των θεμελιωδών αρχών που διέπουν τη διερεύνηση των ατυχημάτων στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών και για την τροποποίηση της οδηγίας 1999/35/ΕΚ του Συμβουλίου και της οδηγίας 2002/59/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου».

Ο κ. Παπουτσής χαρακτήρισε τη νέα υπηρεσία διερεύνησης ναυτικών ατυχημάτων ως υψίστης σημασίας παρουσιάζοντας στατιστικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία: «Για το 2008 σημειώθηκαν 33 ναυτικά ατυχήματα σε πλοία άνω των 100 κοχ (κόροι ολικής χωρητικότητας) και 45 σε πλοία κάτω των 100 κοχ. Συνολικά δηλαδή 78 ναυτικά ατυχήματα εκ των οποίων τα 12 πολύ σοβαρά. Για το έτος 2009, σημειώθηκαν 32 ναυτικά ατυχήματα σε πλοία άνω των 100 κοχ και 53 σε πλοία κάτω των 100 κοχ. Συνολικά δηλαδή 85 ναυτικά ατυχήματα εκ των οποίων τα 10 πολύ σοβαρά».
Για το έτος 2010 - επισήμανε - σημειώθηκαν 30 ναυτικά ατυχήματα σε πλοία άνω των 100 κοχ (κόροι ολικής χωρητικότητας) και 59 σε πλοία κάτω των 100 κοχ. Συνολικά δηλαδή 80 ναυτικά ατυχήματα, εκ των οποίων τα 13 πολύ σοβαρά. «Όλα τα ανωτέρω ατυχήματα αποτελούν περιπτώσεις τις οποίες η νέα υπηρεσία θα διερευνούσε ως κύριο κράτος, δηλαδή κράτος σημαίας».

Συμπλήρωσε ακόμη ότι κατά την ώρα της συζήτησης στη Βουλή σημειώθηκε ναυτικό ατύχημα έξω από τις Φιλιππίνες με πλοίο υπό ελληνική σημαία. Για τη στελέχωση της νέας υπηρεσίας τόνισε πως δεν θα υπάρξει νέα πρόσληψη αλλά το προσωπικό θα προέρχεται από το Λιμενικό Σώμα και το Πολεμικό Ναυτικό ενώ η στέγαση θα γίνει στο κτίριο του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος στο κτίριο της Ακτής Βασιλειάδη.

Όπως είπε με βάση τα στοιχεία προτείνεται η μέγιστη στελέχωση με 12 έως 18 διερευνητές και υπογράμμισε ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα δέσμευσης δικαστικών αρχών από το πόρισμα της υπηρεσίας. «Τα πορίσματα της νέας Υπηρεσίας θα έχουν προστιθέμενη αξία στο έργο της Δικαιοσύνης, αφού θα προσφέρουν μία τεχνικά άρτια αξιολόγηση των συγκεκριμένων περιστατικών. Αλλά ούτε υπαιτιότητα θα εξετάζουν, ούτε ευθύνες θα επιρρίπτουν, ούτε και παράγουν έννομες συνέπειες» ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη [τοβημα].