2/4/12

Το χρόνο 150.000 λαθρομετανάστες transit


Τη θετική ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης για τη δραστική αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών βρήκε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην συνάντηση που είχε σήμερα, με την Ευρωπαία Επίτροπο Eσωτερικών Υποθέσεων κ. Cecilia Malmstrom, στις Βρυξέλλες.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τα πρόσθετα δραστικά μέτρα που δρομολογεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
Στο πλαίσιο αυτό η κ. Malmstrom αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας χώρων υποδοχής και φιλοξενίας παράνομων μεταναστών και επεσήμανε την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να αξιοποιήσει τους κοινοτικούς πόρους που έχουν διατεθεί για την υλοποίηση του σχεδίου δράσης για τη διαχείριση των παράνομων μεταναστευτικών ροών στη χώρα μας.
Ο Υπουργός, ευχαρίστησε θερμά την Ευρωπαία Επίτροπο για την επιτυχή συνεργασία τους στο μεταναστευτικό ζήτημα, ενώ η κ. Malmstrom, επεσήμανε ότι «η χρηματοδότηση των κέντρων, προϋποθέτει να παραμείνει η Ελλάδα, πιστή στην εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης τηρώντας όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία».
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, από την πλευρά του, επιβεβαίωσε τη σταθερά ισχυρή πολιτική βούληση της χώρας μας να προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης και από το ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης των συνόρων, για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, την αναμόρφωση του Ασύλου και τη διαχείριση των συνόρων - Schengen.
Επιπλέον, ζήτησε την ουσιαστική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σύσταση και λειτουργία κέντρων παραμονής, πέραν των δράσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Ελληνικού Σχεδίου Δράσης.
Κατά την εισήγησή του ο Υπουργός, έθεσε ζητήματα πρώτης προτεραιότητας μεταξύ των οποίων: τις συμφωνίες επανεισδοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και άλλες Τρίτες Χώρες, τη μεταρρύθμιση της συμφωνίας Schengen, την αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙ, το νέο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου.
«Με την Ευρωπαία Επίτροπο κα Malmstrom μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα κρίσιμα που απασχολούν τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη και είναι υψηλά στην ατζέντα όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Θέματα που άπτονται κυρίως του Ασύλου και των παράνομων μεταναστευτικών ροών» είπε χαρακτηριστικά, ενώ επανέλαβε την πάγια θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης, τονίζοντας ότι: «Η δημιουργία του χώρου Schengen χωρίς εσωτερικά σύνορα, η ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών στο χώρο του Schengen, είναι μια από τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και αποτελεί το βασικότερο πυλώνα ολοκλήρωσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και ως εκ τούτου θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού». Κατά την παρέμβασή του επεσήμανε επίσης ότι: «Η επίδειξη αλληλεγγύης προς τα Κράτη-Μέλη που υφίστανται δυσανάλογες πιέσεις παράνομων μεταναστατευτικών ροών, δεν πρέπει να εστιάζεται μόνο στο πλαίσιο της πρακτικής συνεργασίας μεταξύ των Κ-Μ, της οικονομικής ενίσχυσης ή της εθελοντικής αποκλειστικά φυσικής μετάβασης προσώπων από το ένα Κ-Μ στο άλλο (ανακατανομή), αλλά να επεκταθεί και σε άλλες νομοθετικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες για την κατανομή του βάρους των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στο έδαφος των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κοινής Συνέντευξης Τύπου του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη με την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Cecilia Malmstrom .
Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Cecilia Malmstrom
Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που συναντήθηκα με τον συνάδελφό μου, Έλληνα Υπουργό κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Έχουμε συναντηθεί και παλαιότερα με τον κ. Υπουργό πάνω στο ίδιο θέμα. Συζητήσαμε για την δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα. Είμαστε όλοι ενήμεροι για την πίεση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από τα μεταναστευτικά κύματα. Και γι’ αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με διάφορες υπηρεσίες, όπως η Ευρωπαϊκό Γραφείο Στήριξης Ασύλου ( EASO ) και o FRONTEX , καθώς επίσης και τα Κράτη-Μέλη προσπαθούν να βοηθήσουν και να συνδράμουν την Ελλάδα όσο το δυνατόν περισσότερο. O κ. Yπουργός με διαβεβαίωσε για την ισχυρή του δέσμευση να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Μιλήσαμε για την ανάγκη να καταστεί σίγουρο ότι η διαχείριση των συνόρων λειτουργεί πραγματικά και ότι η διαδικασία του ασύλου λειτουργεί κατά τέτοιο τρόπο που χρειαζόμαστε περισσότερα κέντρα υποδοχής. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα, όπου οι άνθρωποι αιτούνται ασύλου, και να τυγχάνουν αξιοπρεπούς μεταχείρισης. Συζητήσαμε για τα κέντρα υποδοχής και κράτησης, για εκείνους που βρίσκονται σε διαδικασία ασύλου και αναμένουν να επαναπροωθηθούν και που δεν θα μείνουν στη χώρα. Εξετάσαμε όλες τις δυνατότητες. Βέβαια, όπως τόνισε και ο κ. Υπουργός, πρέπει να τηρούμε πλήρως τους Ευρωπαϊκούς νόμους και τα διεθνή στάνταρντς. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην υποστήριξή μας προς τις ελληνικές αρχές σε σχέση με αυτήν την κατάσταση. Και βεβαίως είχαμε μια καλή και πολύ εποικοδομητική συζήτηση σήμερα.
Ευχαριστώ πολύ.
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης X ρυσοχοΐδης
Κυρίες και κύριοι επιθυμώ κατ’ αρχήν να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στην Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων την κα Cecilia Malmstrom , για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μου να την συναντήσω σήμερα.
Αποτελούσε για μένα προτεραιότητα να συναντηθώ με την Επίτροπο και να συζητήσω όλες τις άμεσες προτεραιότητες που αφορούν στη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος της χώρας μας, που αποτελεί και μείζονα προτεραιότητα για την Ευρώπη. Θέλω λοιπόν εξαρχής να σας πω ότι η Ελλάδα διαχειρίζεται μία μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, η οποία αφορά στη διαχείριση εκατοντάδων χιλιάδων ψυχών που κάθε χρόνο εμφανίζονται στα σύνορά μας και στη συνέχεια, στο εσωτερικό της χώρας, προκειμένου είτε να χρησιμοποιήσουν την χώρα ως transit για την Ευρώπη, είτε να παραμείνουν εκεί. Το αποτέλεσμα είναι τραγικό.
Σε μια χώρα που αντιμετωπίζει οικονομική κρίση, καθημερινά εισρέουν εκατοντάδες άνθρωποι και κάθε χρόνο χιλιάδες, περίπου 150.000, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πια, πολύ σημαντικό πρόβλημα για την κοινωνική ειρήνη στη χώρα. Η κοινωνική ειρήνη τίθεται σε αμφισβήτηση και σε κίνδυνο εξαιτίας αυτής της μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης. Και επειδή θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, από την μια πλευρά, με ευαισθησία και ανθρωπιά, από την άλλη, όμως, με γνώμονα την ασφάλεια της χώρας και την ασφάλεια της Ευρώπης, αλλά ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε και τα εγκληματικά δίκτυα, τα οποία χρησιμοποιούν τους ανθρώπους αυτούς ως θύματα, θέλω να σας πω ότι έχουμε πάρει πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις.
Γι’ αυτό βρίσκομαι εδώ σήμερα, να συνεργαστούμε στενά με την κα Malmstrom , για να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα το σχέδιο δράσης της Ελλάδας για τη μετανάστευση που έχει την έγκριση και την αποδοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που έχει χρηματοδοτηθεί. Να προχωρήσουμε γρήγορα σε όλες τις ανειλημμένες υποχρεώσεις από πλευράς μας, που σημαίνει την ίδρυση των πρώτων κέντρων υποδοχής στα σύνορά μας, όπως αυτό στο Φυλάκιο Έβρου που θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες, την στελέχωση της Υπηρεσίας Ασύλου που έχει όλες τις προδιαγραφές με βάση το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο ασύλου, καθώς επίσης και μια σειρά άλλες ρυθμίσεις που οδηγούν στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ευρωπαϊκού δικαίου και των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό είναι αμετάκλητη απόφασή μας, για εφαρμογή και υλοποίηση όλων των υπεσχημένων και των ανειλημμένων υποχρεώσεων με βάση το Α ction Ρ lan της χώρας μας για τη μετανάστευση. Από κει και πέρα, πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα κρίσιμο ζήτημα. Και εδώ ζητάμε τη στήριξη και τη βοήθεια της Επιτρόπου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έχουμε το φαινόμενο της παράνομης κυκλοφορίας στη χώρα, εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι δεν είναι αιτούντες άσυλο, δεν χρήζουν προστασίας, ανθρωπιστικής ή πολιτικής, αλλά είναι απλά παράνομοι στη χώρα, διότι εκεί βρέθηκαν από τους διακινητές.
Αυτοί οι άνθρωποι χρησιμοποιούνται, όπως σας είπα, σαν όργανα του εγκλήματος και των διεθνών δικτύων. Έχουμε τεράστια προβλήματα, δημόσιας υγείας, για το λόγο αυτό υπογράψαμε χθες μαζί με τον Υπουργό Υγείας, μία υγειονομική διάταξη, ούτως ώστε όλοι αυτοί οι άνθρωποι να εξετάζονται, διότι πολλοί από αυτούς έχουν λοιμώδη νοσήματα και εν τέλει, αυτό που χρειάζεται είναι η κράτησή τους για λίγο καιρό σε Κέντρα Φιλοξενίας με βάση τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, σεβασμό στις πεποιθήσεις και τα δικαιώματα του καθενός, προκειμένου να ετοιμάζεται η επαναπροώθησή του στη χώρα προέλευσής του. Αυτό αποτελεί απόφασή μας. Να προχωρήσουμε και να στείλουμε ένα μήνυμα αποφασιστικό σε όλους τους διακινητές, σε όλους τους εγκληματίες, σε όλα τα εγκληματικά δίκτυα, ότι η Ελλάδα πλέον δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί άλλο αυτή τη βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας της, η οποία είναι ταυτόχρονα και υγειονομική βόμβα. Και ότι από εδώ και πέρα, όποιος μπαίνει στην Ελλάδα, παράνομα και δεν είναι αιτών ασύλου, δεν χρήζει προστασίας ανθρωπιστικής ή πολιτικής, αλλά είναι απλά ένας παράνομος μετανάστης που ήρθε στην Ελλάδα ή θέλει να πάει στην Ευρώπη, θα επαναπροωθείται με τις διαδικασίες της εθελοντικής επαναπροώθησης και επιστροφής στην πατρίδα του. Αυτό για να σταλεί ένα μήνυμα σε όλους.
Ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη, είναι χώρος ελευθερίας και δικαιοσύνης, είναι χώρος όπου προστατεύονται τα δικαιώματα των ανθρώπων, αλλά ταυτόχρονα είναι και χώρος που δεν επιτρέπουμε να ανθούν εγκληματικά φαινόμενα, που τορπιλίζουν και υπονομεύουν την κοινωνική ειρήνη, την κοινωνική συνοχή. Ευχαριστώ πολύ.
Matina Streverson ( Wall Street Journal ): Η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει δώσει αρκετά χρήματα στην Ελλάδα για να την υποστηρίξει στην προσπάθεια φύλαξης των συνόρων που είναι σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα ζητάει περισσότερα χρήματα και θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει περισσότερα χρήματα για αυτό το σκοπό;
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή από το Ταμείο Προστασίας των Εξωτερικών Συνόρων και το Ταμείο Επιστροφών, ένα ποσό της τάξης περίπου των 250 εκατομμυρίων ευρώ. Η απορρόφηση μέχρι στιγμής είναι πολύ χαμηλή, ζητάμε αυτά τα χρήματα, από το Ταμείο Επιστροφών να χρησιμοποιηθούν και για τη λειτουργία των Κέντρων Φιλοξενίας και βεβαίως, για τη λειτουργία των Κέντρων Υποδοχής. Νομίζω ότι αυτό το ποσό είναι ικανοποιητικό για το 2012-2013. Αλλά από εκεί και πέρα, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών προοπτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαιτείται ένας νέος σχεδιασμός, ένας νέος οικονομικός σχεδιασμός, έτσι ώστε να καλύψει τις ανάγκες της χώρας και της Ευρώπης, αφού η Ελλάδα είναι η βασική πύλη εισόδου των μεταναστών, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.
Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων: Η Επιτροπή προωθεί την υποστήριξή της στην Ελλάδα. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα σε όλα τα πεδία και στην υποδοχή αλλά και στην κράτηση. Θα πρέπει να γίνουν κάποιες κινήσεις που θα βελτιώσουν την κατάσταση αυτή. Ο κ. Υπουργός με ενημέρωσε σχετικά με τις δράσεις και την προετοιμασία που κάνει αυτές τις ημέρες έτσι ώστε να αξιοποιηθούν και τα χρήματα. Θεωρώ ότι οι χρηματικοί πόροι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με αποτελεσματικό τρόπο.
Δημοσιογράφος: Από την αρχή που υπήρχαν πόροι από το προηγούμενο, ακόμη, σχέδιο δράσης… Τα χρήματα αυτά υπάρχουν; Τι συζητήσατε για την πορεία του σχεδίου; Πολύ φοβάμαι ότι μετά τις εκλογές θα έχουμε μία διαφορετική κατάσταση επάνω στο ζήτημα αυτό… Θα χρειαστεί ενδεχομένως να το συζητήσετε πάλι από την αρχή, μετά τις εκλογές;
Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων: Κοιτάξτε, το θέμα της μετανάστευσης θα είναι στην ατζέντα για πολύ καιρό. Δεν τελειώνει επειδή θα υπάρξουν εκλογές στη χώρα. Το πρόβλημα έχει πολλές αιτίες. Είναι καιρό τώρα που δημιουργήθηκε αυτό το θέμα και η Ελλάδα αυτή τη στιγμή πιέζεται να το αντιμετωπίσει. Για το λόγο αυτό, εμείς στηρίζουμε την προσπάθεια που κάνει αυτή τη στιγμή, η χώρα. Βεβαίως, κοιτάζουμε και τα χρήματα που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν και να έχουμε σωστό οικονομικό προγραμματισμό σε αυτά που δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμη. Έτσι, αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε στενά με την Ελλάδα και τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Δημοσιογράφος: Ποιο είναι το σχέδιο σας σχετικά με τη φύλαξη των συνόρων σας; Ποιοι είναι οι στόχοι σας και τι σας είπε για το θέμα αυτό η Επίτροπος;
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, το θέμα του τείχους, είναι μία εσωτερική εθνική απόφαση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε στο επίπεδο των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία, το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, σε ότι αφορά στα σύνορα στα οποία εμπλέκεται ο ποταμός Έβρος, αντιλαμβάνεστε ότι εκεί δεν μπορούν να λυθούν τέτοια ζητήματα και εμπόδια. Άρα λοιπόν πρόκειται για μια μερική, θα έλεγα, λύση. Ωστόσο και αυτό έχει μια ουσιαστική και μια συμβολική σημασία. Επαναλαμβάνω ότι πρόκειται για μια καθαρά εθνική πρωτοβουλία. Δεν χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συνεπώς είναι καθαρά μια δική μας πρωτοβουλία η οποία μάλιστα θα συνδυαστεί και με μια σειρά άλλων μέτρων. Η κατασκευή του φράχτη θα αρχίσει και θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα. Ωστόσο αντιλαμβάνεστε, επίσης, ότι αν δημιουργήσουμε όλα τα εμπόδια στον Έβρο το κύμα των παράνομων μεταναστευτικών ροών θα μεταφερθεί στα νησιά, οπού εκεί τα πράγματα είναι πιο σύνθετα και πιο ακριβά για τους παράνομους μετανάστες γιατί οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι. Χρειάζεται επιτέλους να βρεθεί λύση στην περίφημη Συμφωνία επαναπροώθησης με την Τουρκία. Η κ. Μάλμστρομ κάνει μια μεγάλη προσπάθεια και έχει την υποστήριξη μας στην προσπάθεια της να ολοκληρώσει τη Συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία. Θεωρούμε κλειδί αυτήν την εξέλιξη και πιστεύουμε ότι τα Κ-Μ θα ανταποκριθούν στις προσπάθειες της, έτσι ώστε πολύ γρήγορα να κλείσει αυτή η υπόθεση και να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε με τους Τούρκους, να δημιουργηθούν όλες οι αναγκαίες υποδομές για να ανακοπεί αυτό το τεράστιο κύμα της παράνομης μετανάστευσης, το οποίο εκτός από τις παραδοσιακές χώρες δηλαδή Πακιστάν, Αφγανιστάν, Ιράν, Ιράκ και όλες τις χώρες του Κόλπου, σήμερα προστίθεται το θέμα της Συρίας το οποίο έχει μια διαφορετική ανθρωπιστική διάσταση λόγω του εμφυλίου πολέμου και προστίθεται επίσης ένα κύμα παράνομης μετανάστευσης από M αγκρέμπ, Αλγερία και Μαρόκο, όπου μέσω Τουρκίας φτάνουν στην Ελλάδα και προσπαθούν εμπλεκόμενοι σε διάφορα δίκτυα να διακινούν άλλους μετανάστες ή να προβαίνουν σε εγκλήματα.
Συντονιστής: Σας ευχαριστούμε πολύ. Υπάρχει χρόνος για μια τελευταία ερώτηση.
Δημοσιογράφος: Ναι, θα ήθελα να απευθύνω μια ερώτηση τόσο στον Έλληνα Υπουργό κ. Χρυσοχοϊδη, όσο και στην Επίτροπο κ. Μάλμστρομ. Ποια είναι η αντίδρασή σας όσον αφορά την απάντηση του υπουργού σχετικά το φράχτη στον Έβρο.
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: T ι εννοείτε, ακριβώς;
Δημοσιογράφος: Συγκεκριμένα αναφέρομαι στο θέμα «κλειδί» που αφορά στη συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία και το ζήτημα της visa . Παρ’ ότι το θέμα της επανεισδοχής έχει οριστικοποηθεί και για την Τουρκία πέρυσι, δεν έχει προχωρήσει η υπογραφή της. Έτσι - από τότε περιμένοντας να ανοίξει πολιτικός διάλογος- υπάρχει πρόθεση να προχωρήσει, να υπογραφεί; Γιατί προς το παρόν η Τουρκία δεν «φαίνεται» να υπογράφει τη συμφωνία. Σας ευχαριστώ.
Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων: Νομίζω, ότι ο Υπουργός ήταν πολύ ξεκάθαρος σχετικά με την κατασκευή του φράχτη, ότι είναι ζήτημα εθνικής πρωτοβουλίας και δεν χρηματοδοτείται από την Επιτροπή, γιατί δεν το θεωρούμε προτεραιότητα σαν Εθνικό Σχέδιο. Σχετικά τώρα με τη συμφωνία επανεισδοχής όπως είπατε κι εσείς έχει οριστικοποιηθεί, ουσιαστικά πριν από δύο χρόνια, και περιμένουμε τους Τούρκους αρχικά να την υπογράψουν. Την ίδια στιγμή οι Τούρκοι περιμένουν εμάς για το διάλογο σχετικά με τη visa .
Ακριβώς στην ίδια συχνότητα, τι νομίζει κανείς, τι ακριβώς πράγματι συμβαίνει, δεν είναι ξεκάθαρο. Αλλά φυσικά υπάρχει σύνδεσμος και ευελπιστώ ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει διάλογος με την Τουρκία για το θέμα της visa .
Και αυτό, απ’ ότι γνωρίζω υποστηρίζεται κι από τους Έλληνες και τους ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό.
Συντονιστής : Σας ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία σας.