- Αποκαλυπτικά τα στοιχεία του Καθηγητή Ιατροδικαστικής Θεόδωρου Βουγιουκλάκη
Πολλά λέγονται κι ακόμη περισσότερα ψιθυρίζονται τον τελευταίο καιρό σχετικά με τις αυτοκτονίες που αυξάνονται εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης. Και συχνά ο ψίθυρος είναι πιο ισχυρός από τα επιστημονικά στοιχεία και ικανός να καλλιεργήσει ένα μύθο που μόνο κακό μπορεί να κάνει στην κοινωνία.
Και αποτελεί μύθο, τουλάχιστον για την Ήπειρο ο ισχυρισμός ότι οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατακόρυφα, γεγονός που συνδέεται με την οικονομική κρίση. Άλλωστε υπήρξαν περιπτώσεις γύρω μας –ελάχιστες- ανθρώπων που έβαλαν τέλος στη ζωή τους και αποδόθηκε αυτό σε οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν.
Απάντηση στους μύθους αυτούς δίνουν και μάλιστα με κατηγορηματικό τρόπο τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του και οι δύο μελέτες- έρευνες που έχει κάνει από το 1998 μέχρι σήμερα ο Καθηγητής Ιατροδικαστικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Θεόδωρος Βουγιουκλάκης.
Επιστήμονας εγνωσμένου κύρους, ο κ. Βουγιουκλάκης αποτελεί σήμερα τον κορυφαίο ιατροδικαστή της χώρας. Οι μελέτες του δε και τα συγκριτικά στοιχεία που διαθέτει σίγουρα είναι παράδειγμα προς μίμηση.
Με τον πλέον επιστημονικό τρόπο ο κ. Βουγιουκλάκης καταλήγει σε ένα βασικό συμπέρασμα το οποίο παραθέτει στο Epiruspost.gr. «Από το 1998 πραγματοποιήθηκαν δύο μελέτες. Η μία αφορούσε ειδικά σε νέους. Από τα στοιχεία αυτά καθώς επίσης και από τα αρχεία που τηρούνται στο Εργαστήρι μέχρι σήμερα, στην Ήπειρο η συχνότητα των αυτοκτονιών δεν παρουσιάζει καμία σημαντική, στατιστική διαφορά».
Τα περί αύξησης αυτοκτονιών λόγω οικονομικής κρίσης δεν τεκμηριώνονται επιστημονικά. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει αύξηση των αριθμών το τελευταίο διάστημα.
Όπως άλλωστε τονίζει ο κ. Βουγιουκλάκης το Εργαστήρι καλύπτει υποχρεωτικά τις ανάγκες ολόκληρης της περιοχής της Ηπείρου από το 1998 και συνεπώς πρόκειται για αξιόπιστα δεδομένα που προέρχονται από το σύνολο της γεωγραφικής ενότητας.
Από τις μελέτες του κ. Βουγιουκλάκη προκύπτουν ορισμένα ακόμη ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Ο αριθμός των αυτοκτονιών ανέρχεται στις τέσσερις ανά 100,000. Ανοδική τάση παρουσίασαν στις γυναίκες ηλικίας από 35 μέχρι 44 ετών και στις ηλικιακές ομάδες από 65 μέχρι 74 ετών. Είναι εξαιρετικά χαμηλό το ποσοστό στον γυναικείο πληθυσμό κάτων των 35 ετών. Είναι μεγαλύτερο το ποσοστό των ανδρών από τις αστικές και τις αγροτικές περιοχές και ειδικά των ηλικιωμένων ανδρών από τις αγροτικές περιοχές.
Τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφονται μεταξύ χήρων ανδρών και ανύπαντρων γυναικών. Μεγαλύτερος αριθμός αυτοκτονιών καταγράφεται τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες και ο μικρότερος τον Σεπτέμβριο.
Τέλος σε αρκετές περιπτώσεις πριν την αυτοκτονία έχει προηγηθεί κατανάλωση αλκοόλ ή φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Τα επιστημονικά συμπεράσματα λοιπόν είναι εξαιρετικά σημαντικά και άξια μελέτης κι ανάλυσης. Κι αυτό που επιβεβαιώνουν με κατηγορηματικό τρόπο είναι ότι στην Ήπειρο η οικονομική κρίση μπορεί να πλήττει την περιοχή με ένταση όμως δεν έχει επιφέρει αύξηση των αυτοκτονιών [από: eriruspost].