Ανδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας
αναζητούν στοιχεία για την ταυτότητα των δραστών που πυροβόλησαν
εναντίον των κεντρικών γραφείων της ΝΔ και του γραφείου του
Πρωθυπουργού, στη λεωφόρο Συγγρού
«Δεν έχουν
κανένα περιθώριο ένοπλης δράσης ύστερα από τις τελευταίες συλλήψεις! Οι
περισσότεροι είναι στη φυλακή. Ο Μαζιώτης είναι απομονωμένος και
αποδυναμωμένος. Οι υπόλοιποι δεν έχουν εκρηκτικά, δεν υπάρχει καμία
αναφορά κλοπής σε λατομείο. Ακόμη ελέγχουμε τον τρόπο που προσπαθούν να
προμηθευτούν όπλα. Είχαν πολλές αφορμές να χτυπήσουν και δεν το έκαναν.
Δεν θα το κάνουν ούτε τώρα για τη βίλα Αμαλία ή την ΑΣΟΕΕ. Θα προχωρούν
μόνο σε εμπρηστικές επιθέσεις»...
Οι λανθασμένες για μία ακόμη φορά διαβεβαιώσεις δίνονταν από υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής σε σύσκεψη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης για το μπαράζ των εμπρηστικών επιθέσεων εκείνων των ημερών. Οι πυροβολισμοί στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού μόλις τέσσερις ώρες αργότερα διέψευσαν με δραματικό τρόπο τις εκτιμήσεις για τη δράση των αντιεξουσιαστικών οργανώσεων.
Ενας νέος κύκλος αίματος ανοίγει; Η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται πλέον μπροστά στην πέμπτη γενιά «αντάρτικου πόλης» που φαίνεται με το χτύπημα της λεωφόρου Συγγρού να υπέγραψε και επισήμως τη ληξιαρχική πράξη γέννησής της, 40 χρόνια μετά την εμφάνιση της τρομοκρατίας στη χώρα και τη δράση όλη αυτή την περίοδο περισσότερων από 100 ένοπλων οργανώσεων.
Ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν τώρα ότι η επίθεση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας έγινε υπό την καθοδήγηση του ανέγγιχτου «πολιτικού συμβουλίου» του εγχώριου αντάρτικου πόλης. Το λεγόμενο «Σιν Φέιν» της επαναστατικής βίας στην Ελλάδα φρόντισε για τη δημιουργία και τον εξοπλισμό ενός νέου ένοπλου σχήματος χωρίς κανείς να πάρει μυρωδιά. Οι καθοδηγητές του χώρου έστειλαν την απάντησή τους σε υπολογισμένες δόσεις, αρχικά μέσω του μπαράζ επιθέσεων με γκαζάκια και τελικά με την επίθεση στα γραφεία της ΝΔ, έναν στόχο που θεωρητικά ανήκει σε αυτούς που είναι αδιανόητο να χτυπηθούν. Αλλωστε, υπάρχουν αρκετοί που πιστεύουν ότι η τρομοκρατία στην Ελλάδα ποτέ δεν εξαρθρώθηκε ουσιαστικά και γι' αυτό αναγεννάται από τις στάχτες της! Και τώρα «αναμένεται η συνέχεια», όπως σχολιάζει αξιωματούχος.
Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχει συγκεντρώσει σημαντικές μαρτυρίες αλλά και βίντεο για όλες τις κινήσεις των δραστών πριν και μετά την «επιχείρηση της λεωφόρου Συγγρού», ενώ εξετάζουν την ενδεχόμενη συμμετοχή ποινικών στην προεργασία της ενέργειας. Οι αστυνομικοί περιμένουν την ερχόμενη εβδομάδα την ανάληψη ευθύνης και την αποστολή προκήρυξης για την επίθεση. Εχουν όμως ήδη σχηματοποιήσει τρία βασικά σενάρια.
Σύμφωνα με το κυρίαρχο σενάριο της ΕΛ.ΑΣ., η επίθεση οργανώθηκε από τον 42χρονο δημιουργό της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» Νίκο Μαζιώτη, ο οποίος παραμένει άφαντος μετά την απόδρασή του το περασμένο καλοκαίρι. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές αυτού του σεναρίου, «η επίθεση κατά των γραφείων της Νέας Δημοκρατίας ήταν υψηλής στόχευσης και καλά σχεδιασμένη, κάτι που αντιστοιχεί στη δυναμική και στην... κλάση μόνο του Μαζιώτη». Οπως λένε, «αυτό που φοβόμασταν για μήνες συμβαίνει τώρα! Επιχειρησιακά μοιάζει ιδιαίτερα με την επίθεση κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2007». Υπάρχουν ωστόσο και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που διατυπώνουν αντιρρήσεις. Οπως αποκαλύπτουν: «Ξέρουμε ότι ο Μαζιώτης δημιούργησε ένα σύστημα διαφυγής και διαμονής σε άγνωστο κρησφύγετο με τη βοήθεια γνωστού ποινικού. Τους τελευταίους μήνες φαινόταν αδρανής και χωρίς σύστημα υποστήριξης - χρήματα, όπλα κτλ. - από άλλους αντιεξουσιαστές που παλαιότερα του είχαν δημιουργήσει "γέφυρες" και με την ομάδα του Βασίλη Παλαιοκώστα στη Θεσσαλονίκη. Ως και τα μέσα Δεκεμβρίου αναλωνόταν σε συζητήσεις στο Ιnternet με άλλους αντιεξουσιαστές για ζητήματα της δίκης του "Επαναστατικού Αγώνα". Εξάλλου ορισμένα στοιχεία της επίθεσης στη λεωφόρο Συγγρού, όπως οι καταθέσεις για την ηλικία των δραστών - υπολογίζονται ηλικίας περίπου 28 ως 35 ετών - αλλά και το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε ΙΧ - και όχι μηχανές, όπως συνήθιζε ο Μαζιώτης -, μας δημιουργούν ορισμένες αμφιβολίες». Επιπλέον προσθέτουν ότι «ο συγκεκριμένος αντάρτης πόλεων δεν προέκυψε ποτέ να είχε άμεσες σχέσεις με τις καταλήψεις κτιρίων από αναρχικούς ώστε να χτύπησε τώρα με αφορμή την εκκένωση της βίλας Αμαλία».
Ο βραχίονας
Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι «η δυναμική της οργάνωσης είναι απεριόριστη, έχει τη δυνατότητα αναγέννησης και οι υποθέσεις με τις καταλήψεις είναι στο άμεσο πεδίο του ένοπλου ενδιαφέροντός της. Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι την περίοδο 2010-2011 η "Συνωμοσία" ήταν η κύρια ένοπλη οργάνωση στην Ελλάδα και είχε συνεργασία με τον "Επαναστατικό Αγώνα", ύστερα μάλλον από άνωθεν υπόδειξη. Υπάρχει άλλωστε και η βομβιστική επίθεση πριν από έναν μήνα στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Ασπρόπυργο από την "Ατυπη Αναρχική Ομοσπονδία - FAI", η οποία φέρεται να είχε δεσμούς με τους Πυρήνες».
Κάποια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αντιτείνουν ωστόσο ότι «οι συλλήψεις τουλάχιστον 20 μελών της οργάνωσης αυτής μας έχουν βοηθήσει να βρισκόμαστε στα ίχνη όλων των επίδοξων διαδόχων τους. Εχουμε πολλές πληροφορίες για τη "Συνωμοσία" και τις προσπάθειες αναγέννησής της - όσο για καμία άλλη οργάνωση. Ισως, λοιπόν, να μην κρύβεται εδώ το μυστικό της επίθεσης στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας»...
Η αναβάθμιση
Οπως λένε, «την τελευταία διετία χτυπούσαν με γκαζάκια οργανώσεις όπως η "Μηδενική Ανοχή", οι "Αποκλίνουσες Συμπεριφορές" και η "Μαχόμενη Μειοψηφία". Δεν ξεχνάμε και το "Κίνημα 12 Φλεβάρη", που ανέλαβε την ευθύνη για την εμπρηστική βόμβα στο μετρό τον περασμένο Μάρτιο».
Οι αξιωματικοί σημειώνουν ότι «μερικές από αυτές τις εμπρηστικές επιθέσεις είχαν άριστη οργάνωση. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του εμπρησμού των γραφείων της Microsoft στο Μαρούσι, τον περασμένο Ιούνιο, με ημιφορτηγό γεμάτο εμπρηστικούς μηχανισμούς».
«Η επίθεση» παρατηρούν «είχε σημαντικές ομοιότητες με την απόπειρα ανατίναξης τον Φεβρουάριο του 2009 των γραφείων της Citibank από τον "Επαναστατικό Αγώνα". Ουδείς μπορεί να αποκλείσει λοιπόν ότι μία από αυτές τις οργανώσεις αναβάθμισε τη δράση της, όπως παλαιότερα είχε συμβεί και με τα μωρά της "Συνωμοσίας", που πέρασαν από τα γκαζάκια στις βόμβες».
Ο αντίλογος που διατυπώνεται σε αυτή την υπόθεση είναι ότι «η φύση και ο τρόπος της επίθεσης στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας δείχνουν ένα θράσος και μια εμπειρία που ίσως να μην έχουν τα μέλη των ομάδων αυτών. Δεν μπορεί να έκαναν ξαφνικά ένα τέτοιο επιχειρησιακό άλμα»...
Σενάρια των αστυνομικών
Η θεωρία της οργάνωσης «άμεσης δράσης»
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. συνυπολογίζουν παρ' όλα αυτά και τη θεωρία της οργάνωσης «άμεσης δράσης», μιας ομάδας χωρίς παρελθόν και μέλλον!
Θυμίζουν ότι τον Οκτώβριο του 2009 και τον Ιούλιο του 2010 σημειώθηκαν η βομβιστική επίθεση στο γραφείο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και οι πυροβολισμοί στο Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής ως άμεσα «ανταποδοτικά χτυπήματα» με αφορμή αντιστοίχως την εξάρθρωση του «Επαναστατικού Αγώνα» και την επικήρυξη των επονομαζόμενων «ληστών με τα μαύρα». Κοινή συνισταμένη ότι ύστερα από αυτές τις δύο «γρήγορες» επιθέσεις στάλθηκαν κείμενα από τις οργανώσεις «ΟΠΛΑ» και «Θανάσης Κλάρας» - ετεροχρονισμένες αναφορές στον ΕΛ.ΑΣ. και στον Αρη Βελουχιώτη -, οι οποίες δεν εμφανίστηκαν ποτέ ξανά! Με βάση αυτή την εκδοχή «ίσως κάτι τέτοιο συνέβη και με την επίθεση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, ως άμεση απάντηση στην εκκένωση της βίλας Αμαλία λίγες ημέρες νωρίτερα. Ομως σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να θεωρήσουμε πιθανή την εμπλοκή ποινικών, αφού φέρ' ειπείν στη βόμβα που σκότωσε τον υπασπιστή του Μιχ. Χρυσοχοΐδη διαπιστώθηκε η συμμετοχή του καταζητούμενου Βασίλη Παλαιοκώστα». Η ΕΛ.ΑΣ. άλλωστε έχει την τελευταία τριετία συνεχή ενημέρωση για σχέσεις αντιεξουσιαστών με ποινικούς. Οι πληροφορίες αυτές δημιουργούν υπόνοιες ότι «κάποιες ένοπλες επιθέσεις εκπορεύονται από ποινικούς ύστερα από επαφές που έχουν αναπτυχθεί με αντιεξουσιαστές κυρίως μέσα στις φυλακές».
Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας σημειώνουν τέλος ότι είναι εξαιρετικά μικρότερες οι πιθανότητες - στην επίθεση κατά των γραφείων της Νέας Δημοκρατίας - να συμμετείχαν μέλη των οργανώσεων «Σέχτα Επαναστατών», «Λαϊκή Θέληση», «6η Δεκέμβρη», «Ενέδρα» και μια σειρά άλλες που προχωρούσαν τα τελευταία χρόνια σε ένοπλες επιθέσεις και δεν έχουν εξαρθρωθεί. Ωστόσο, όπως λένε αστυνομικοί, η «Σέχτα», η οποία δεν έχει εμφανιστεί τα τελευταία δυόμισι χρόνια, χρησιμοποιούσε πάντα όπλα-«σφραγίδες». «Επιπλέον εκτιμούμε ότι ορισμένα από τα μέλη της είναι φυλακή για άλλες υποθέσεις. Οι υπόλοιπες χτυπούσαν πάντα με βόμβες που ενεργοποιούνταν με τηλεκοντρόλ, με κλήσεις κινητών ή με ρολόγια. Αλλωστε έχουμε σοβαρές ενδείξεις ότι τα περισσότερα από τα μέλη αυτών των οργανώσεων έχουν αποσυρθεί ή αναστείλει τη δράση τους. Αλλά σε αυτές τις υποθέσεις τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί»...
Οι διεργασίες, τα στοιχεία και η ΕΛ.ΑΣ.
Η «αντεπίθεση» του αναρχικού χώρου
«Ξεσπιτώσατε τους συντρόφους μας, χτυπάτε τις υποδομές μας, διώκετε αγωνιστές. Ο πήχης της αντίθεσης με την Εξουσία ανεβαίνει όλο και περισσότερο. Η συμβολική κίνηση της ακροδεξιάς διακυβέρνησης - να πατήσει το "κεφάλι" ενός εναντιωματικού της χώρου - αποκτάει εκ των πραγμάτων κεντρική ουσία για το σύνολο των κοινωνικών και πολιτικών αντιστάσεων. Επειδή οι νόμοι θέλουν να παρελάσουν πάνω στις ζωές μας, στήνουμε "εστίες ανομίας" παντού. Ζούμε ιστορικές στιγμές και θα πράξουμε αναλόγως».
Απόσπασμα από κείμενο μελών αντιεξουσιαστικών στεκιών, τις τελευταίες ημέρες, μετά τις εφόδους και τις εκκενώσεις από την ΕΛ.ΑΣ. στη βίλα Αμαλία, στην ΑΣΟΕΕ, στην κατάληψη Λέλας Καραγιάννη και άλλες σχετικές κινήσεις. Η απόφαση ανώτατων στελεχών της λεωφόρου Κατεχάκη να «τελειώνουν με την ανομία του αντιεξουσιαστικού χώρου» χτυπώντας τις καταλήψεις φέρεται να προκαλεί την οργίλη αντίδρασή του. Ο αντιεξουσιαστικός χώρος άφησε πίσω του τις αντιθέσεις και τις «συγκρούσεις» για τα όρια της δράσης του και προχωρεί σε ένα μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων, αφού φαίνεται να τους ενώνει το «ύψιστο αυτό θέμα τιμής του αναρχικού χώρου».
Τα στοιχεία της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας είναι ενδεικτικά. Μέσα σε λίγες ημέρες σημειώθηκαν στην Αττική 20 τουλάχιστον εμπρηστικές επιθέσεις (με γκαζάκια και εύφλεκτο υγρό), όταν ολόκληρο το 2012 είχαν καταγραφεί μόλις 56, το 2011 83 και 69 το 2010. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα δραστηριοποιούνται τουλάχιστον 3.000 αντιεξουσιαστές, που έχουν περίπου 25 στέκια. Τα σημαντικότερα από αυτά ήταν οι καταλήψεις που έγιναν στόχος της ΕΛ.ΑΣ., κάτι που θεωρήθηκε για τον αναρχικό χώρο «η μεγαλύτερη πρόκληση», «η προσβολή στα ταμπού» του χώρου. Ενδεικτικό της «ενότητας» του μεγαλύτερου μέρους του αντιεξουσιαστικού χώρου ήταν ότι την ευθύνη των περισσοτέρων εμπρηστικών επιθέσεων δεν ανέλαβε καμία συγκεκριμένη οργάνωση, εμφανιζόμενος έτσι ως ένα ενιαίο «μόρφωμα», αφήνοντας πίσω του διαχωρισμούς και επιφυλάξεις που είχαν ξεκινήσει από τον εμπρησμό της Marfin πριν από τρία χρόνια.
Η Αστυνομία είχε μια πλήρη εικόνα του τι συνέβαινε μέσα στη βίλα Αμαλία και σε άλλες καταλήψεις από πληροφορίες, αλλά και ένα μεγάλο φωτογραφικό αρχείο, στο πλαίσιο της έρευνας για την καθημερινή ζωή κατηγορουμένων για τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», που πήγαιναν σε διάφορες εκδηλώσεις εκεί. Παλαιότερα είχαν γίνει αρκετές έφοδοι της ΕΛ.ΑΣ. στις καταλήψεις, όμως ύστερα από λίγες ώρες οι αστυνομικοί «αποδέσμευαν» τους χώρους με τον φόβο να μη γίνει αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες. Το δόγμα των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. ήταν «να μην προκαλούν τον αντιεξουσιαστικό χώρο με τον φόβο της νυκτερινής ανεξέλεγκτης "εκδίκησης"». Τέτοια μπαράζ επιθέσεων είχαν συμβεί και άλλες φορές στο παρελθόν με αφορμή τη δίκη της 17Ν, της «Συνωμοσίας», τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, συλλήψεις σε επεισόδια κτλ. Ωστόσο αυτό το κύμα επιθέσεων ήταν από τα πιο «σφοδρά».
Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. «τίποτε δεν είναι τυχαίο. Δεκάδες αντιεξουσιαστές σε καθημερινή βάση συλλέγουν πληροφορίες για τόπους διαμονής ή τα γραφεία πολιτικών, δικαστών, δημοσιογράφων, δικαστών ή ακόμη και υπηρεσιακών παραγόντων. Υπάρχουν ειδικοί σχεδιασμοί επιθέσεων. Εχουν στη διάθεσή τους απόρρητα αρχεία για να εντοπίζουν τα στοιχεία και τις διευθύνσεις. Και όταν βρίσκουν αφορμή, όπως οι εκκενώσεις των καταλήψεων, εξαπολύουν τις εμπρηστικές επιθέσεις. Τις τελευταίες ημέρες ο χώρος έχει αναγεννηθεί. Εδωσε νέο νόημα στην ύπαρξή του. Βλέπουμε στα Εξάρχεια άτομα που είχαμε χρόνια να δούμε...».
Σε αυτό το περιβάλλον η ΕΛ.ΑΣ. έχει γίνει... «νυκτόβια». Η ομάδα ΔΙΑΣ θα περιπολεί όλο το βράδυ, ενώ τα περιπολικά, που θα κινούνται τις νυκτερινές ώρες, θα είναι 200 από 120 που ήταν ως πριν από λίγες ημέρες. Ακόμη θα εφαρμόζεται ειδικό σχέδιο «περικύκλωσης» χώρων όπου θα σημειώνονται εμπρηστικές επιθέσεις, αντίστοιχο αυτού που εφαρμόστηκε για τις ληστείες τραπεζών. Οπως ανέφερε μιλώντας στο «Βήμα» ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., «θα ήταν πολύ εύκολο για εμάς να αφήσουμε την κατάσταση όπως ήταν ως σήμερα. Θέλουμε να χτυπήσουμε μια και καλή τους αναρχικούς εκεί που αποκτούσαν αίσθηση ισχύος. Στις επιθέσεις του μεσονυκτίου».
Δεν είναι λίγοι ωστόσο αυτοί που αμφιβάλλουν για την έκβαση αυτής της επιχείρησης, καθώς θεωρούν ότι για μία ακόμη φορά οι διωκτικές αρχές υποτιμούν πρόσωπα, καταστάσεις και τη δυναμική των αντιεξουσιαστών. Και επιπλέον ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» [το βημα].
Οι λανθασμένες για μία ακόμη φορά διαβεβαιώσεις δίνονταν από υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής σε σύσκεψη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης για το μπαράζ των εμπρηστικών επιθέσεων εκείνων των ημερών. Οι πυροβολισμοί στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού μόλις τέσσερις ώρες αργότερα διέψευσαν με δραματικό τρόπο τις εκτιμήσεις για τη δράση των αντιεξουσιαστικών οργανώσεων.
Ενας νέος κύκλος αίματος ανοίγει; Η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται πλέον μπροστά στην πέμπτη γενιά «αντάρτικου πόλης» που φαίνεται με το χτύπημα της λεωφόρου Συγγρού να υπέγραψε και επισήμως τη ληξιαρχική πράξη γέννησής της, 40 χρόνια μετά την εμφάνιση της τρομοκρατίας στη χώρα και τη δράση όλη αυτή την περίοδο περισσότερων από 100 ένοπλων οργανώσεων.
Ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν τώρα ότι η επίθεση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας έγινε υπό την καθοδήγηση του ανέγγιχτου «πολιτικού συμβουλίου» του εγχώριου αντάρτικου πόλης. Το λεγόμενο «Σιν Φέιν» της επαναστατικής βίας στην Ελλάδα φρόντισε για τη δημιουργία και τον εξοπλισμό ενός νέου ένοπλου σχήματος χωρίς κανείς να πάρει μυρωδιά. Οι καθοδηγητές του χώρου έστειλαν την απάντησή τους σε υπολογισμένες δόσεις, αρχικά μέσω του μπαράζ επιθέσεων με γκαζάκια και τελικά με την επίθεση στα γραφεία της ΝΔ, έναν στόχο που θεωρητικά ανήκει σε αυτούς που είναι αδιανόητο να χτυπηθούν. Αλλωστε, υπάρχουν αρκετοί που πιστεύουν ότι η τρομοκρατία στην Ελλάδα ποτέ δεν εξαρθρώθηκε ουσιαστικά και γι' αυτό αναγεννάται από τις στάχτες της! Και τώρα «αναμένεται η συνέχεια», όπως σχολιάζει αξιωματούχος.
Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχει συγκεντρώσει σημαντικές μαρτυρίες αλλά και βίντεο για όλες τις κινήσεις των δραστών πριν και μετά την «επιχείρηση της λεωφόρου Συγγρού», ενώ εξετάζουν την ενδεχόμενη συμμετοχή ποινικών στην προεργασία της ενέργειας. Οι αστυνομικοί περιμένουν την ερχόμενη εβδομάδα την ανάληψη ευθύνης και την αποστολή προκήρυξης για την επίθεση. Εχουν όμως ήδη σχηματοποιήσει τρία βασικά σενάρια.
Ο οργανωτής
Σύμφωνα με το κυρίαρχο σενάριο της ΕΛ.ΑΣ., η επίθεση οργανώθηκε από τον 42χρονο δημιουργό της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» Νίκο Μαζιώτη, ο οποίος παραμένει άφαντος μετά την απόδρασή του το περασμένο καλοκαίρι. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές αυτού του σεναρίου, «η επίθεση κατά των γραφείων της Νέας Δημοκρατίας ήταν υψηλής στόχευσης και καλά σχεδιασμένη, κάτι που αντιστοιχεί στη δυναμική και στην... κλάση μόνο του Μαζιώτη». Οπως λένε, «αυτό που φοβόμασταν για μήνες συμβαίνει τώρα! Επιχειρησιακά μοιάζει ιδιαίτερα με την επίθεση κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2007». Υπάρχουν ωστόσο και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που διατυπώνουν αντιρρήσεις. Οπως αποκαλύπτουν: «Ξέρουμε ότι ο Μαζιώτης δημιούργησε ένα σύστημα διαφυγής και διαμονής σε άγνωστο κρησφύγετο με τη βοήθεια γνωστού ποινικού. Τους τελευταίους μήνες φαινόταν αδρανής και χωρίς σύστημα υποστήριξης - χρήματα, όπλα κτλ. - από άλλους αντιεξουσιαστές που παλαιότερα του είχαν δημιουργήσει "γέφυρες" και με την ομάδα του Βασίλη Παλαιοκώστα στη Θεσσαλονίκη. Ως και τα μέσα Δεκεμβρίου αναλωνόταν σε συζητήσεις στο Ιnternet με άλλους αντιεξουσιαστές για ζητήματα της δίκης του "Επαναστατικού Αγώνα". Εξάλλου ορισμένα στοιχεία της επίθεσης στη λεωφόρο Συγγρού, όπως οι καταθέσεις για την ηλικία των δραστών - υπολογίζονται ηλικίας περίπου 28 ως 35 ετών - αλλά και το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε ΙΧ - και όχι μηχανές, όπως συνήθιζε ο Μαζιώτης -, μας δημιουργούν ορισμένες αμφιβολίες». Επιπλέον προσθέτουν ότι «ο συγκεκριμένος αντάρτης πόλεων δεν προέκυψε ποτέ να είχε άμεσες σχέσεις με τις καταλήψεις κτιρίων από αναρχικούς ώστε να χτύπησε τώρα με αφορμή την εκκένωση της βίλας Αμαλία».
Ο βραχίονας
Ενα ακόμη σενάριο που διερευνούν με προσοχή οι αξιωματικοί της
ΕΛ.ΑΣ. είναι να πρόκειται για μια οργάνωση-βραχίονα της πολυσύνθετης
«Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Οπως λένε στην Αντιτρομοκρατική
Υπηρεσία, «η περίπτωση της αιματηρής ληστείας στην Πάρο το τελευταίο
καλοκαίρι αλλά και ο εντοπισμός των όπλων στην Πολυτεχνειούπολη μας
δείχνουν ότι ασύλληπτα ή νέα μέλη της... ατελείωτης "Συνωμοσίας"
επιζητούν διαρκώς ένα νέο χτύπημα. Και αυτή τη φορά όχι με βόμβες αλλά
με όπλα».
Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι «η δυναμική της οργάνωσης είναι απεριόριστη, έχει τη δυνατότητα αναγέννησης και οι υποθέσεις με τις καταλήψεις είναι στο άμεσο πεδίο του ένοπλου ενδιαφέροντός της. Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι την περίοδο 2010-2011 η "Συνωμοσία" ήταν η κύρια ένοπλη οργάνωση στην Ελλάδα και είχε συνεργασία με τον "Επαναστατικό Αγώνα", ύστερα μάλλον από άνωθεν υπόδειξη. Υπάρχει άλλωστε και η βομβιστική επίθεση πριν από έναν μήνα στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Ασπρόπυργο από την "Ατυπη Αναρχική Ομοσπονδία - FAI", η οποία φέρεται να είχε δεσμούς με τους Πυρήνες».
Κάποια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αντιτείνουν ωστόσο ότι «οι συλλήψεις τουλάχιστον 20 μελών της οργάνωσης αυτής μας έχουν βοηθήσει να βρισκόμαστε στα ίχνη όλων των επίδοξων διαδόχων τους. Εχουμε πολλές πληροφορίες για τη "Συνωμοσία" και τις προσπάθειες αναγέννησής της - όσο για καμία άλλη οργάνωση. Ισως, λοιπόν, να μην κρύβεται εδώ το μυστικό της επίθεσης στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας»...
Η αναβάθμιση
Το τρίτο σενάριο, που εξετάζεται με ιδιαίτερη σοβαρότητα από τους
ερευνητές της επίθεσης στη λεωφόρο Συγγρού, προκρίνει το ενδεχόμενο να
πρόκειται για το πρώτο ένοπλο χτύπημα οργάνωσης που ως τώρα προχωρούσε
σε εμπρηστικές επιθέσεις.
Οπως λένε, «την τελευταία διετία χτυπούσαν με γκαζάκια οργανώσεις όπως η "Μηδενική Ανοχή", οι "Αποκλίνουσες Συμπεριφορές" και η "Μαχόμενη Μειοψηφία". Δεν ξεχνάμε και το "Κίνημα 12 Φλεβάρη", που ανέλαβε την ευθύνη για την εμπρηστική βόμβα στο μετρό τον περασμένο Μάρτιο».
Οι αξιωματικοί σημειώνουν ότι «μερικές από αυτές τις εμπρηστικές επιθέσεις είχαν άριστη οργάνωση. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του εμπρησμού των γραφείων της Microsoft στο Μαρούσι, τον περασμένο Ιούνιο, με ημιφορτηγό γεμάτο εμπρηστικούς μηχανισμούς».
«Η επίθεση» παρατηρούν «είχε σημαντικές ομοιότητες με την απόπειρα ανατίναξης τον Φεβρουάριο του 2009 των γραφείων της Citibank από τον "Επαναστατικό Αγώνα". Ουδείς μπορεί να αποκλείσει λοιπόν ότι μία από αυτές τις οργανώσεις αναβάθμισε τη δράση της, όπως παλαιότερα είχε συμβεί και με τα μωρά της "Συνωμοσίας", που πέρασαν από τα γκαζάκια στις βόμβες».
Ο αντίλογος που διατυπώνεται σε αυτή την υπόθεση είναι ότι «η φύση και ο τρόπος της επίθεσης στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας δείχνουν ένα θράσος και μια εμπειρία που ίσως να μην έχουν τα μέλη των ομάδων αυτών. Δεν μπορεί να έκαναν ξαφνικά ένα τέτοιο επιχειρησιακό άλμα»...
Σενάρια των αστυνομικών
Η θεωρία της οργάνωσης «άμεσης δράσης»
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. συνυπολογίζουν παρ' όλα αυτά και τη θεωρία της οργάνωσης «άμεσης δράσης», μιας ομάδας χωρίς παρελθόν και μέλλον!
Θυμίζουν ότι τον Οκτώβριο του 2009 και τον Ιούλιο του 2010 σημειώθηκαν η βομβιστική επίθεση στο γραφείο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και οι πυροβολισμοί στο Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής ως άμεσα «ανταποδοτικά χτυπήματα» με αφορμή αντιστοίχως την εξάρθρωση του «Επαναστατικού Αγώνα» και την επικήρυξη των επονομαζόμενων «ληστών με τα μαύρα». Κοινή συνισταμένη ότι ύστερα από αυτές τις δύο «γρήγορες» επιθέσεις στάλθηκαν κείμενα από τις οργανώσεις «ΟΠΛΑ» και «Θανάσης Κλάρας» - ετεροχρονισμένες αναφορές στον ΕΛ.ΑΣ. και στον Αρη Βελουχιώτη -, οι οποίες δεν εμφανίστηκαν ποτέ ξανά! Με βάση αυτή την εκδοχή «ίσως κάτι τέτοιο συνέβη και με την επίθεση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, ως άμεση απάντηση στην εκκένωση της βίλας Αμαλία λίγες ημέρες νωρίτερα. Ομως σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να θεωρήσουμε πιθανή την εμπλοκή ποινικών, αφού φέρ' ειπείν στη βόμβα που σκότωσε τον υπασπιστή του Μιχ. Χρυσοχοΐδη διαπιστώθηκε η συμμετοχή του καταζητούμενου Βασίλη Παλαιοκώστα». Η ΕΛ.ΑΣ. άλλωστε έχει την τελευταία τριετία συνεχή ενημέρωση για σχέσεις αντιεξουσιαστών με ποινικούς. Οι πληροφορίες αυτές δημιουργούν υπόνοιες ότι «κάποιες ένοπλες επιθέσεις εκπορεύονται από ποινικούς ύστερα από επαφές που έχουν αναπτυχθεί με αντιεξουσιαστές κυρίως μέσα στις φυλακές».
Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας σημειώνουν τέλος ότι είναι εξαιρετικά μικρότερες οι πιθανότητες - στην επίθεση κατά των γραφείων της Νέας Δημοκρατίας - να συμμετείχαν μέλη των οργανώσεων «Σέχτα Επαναστατών», «Λαϊκή Θέληση», «6η Δεκέμβρη», «Ενέδρα» και μια σειρά άλλες που προχωρούσαν τα τελευταία χρόνια σε ένοπλες επιθέσεις και δεν έχουν εξαρθρωθεί. Ωστόσο, όπως λένε αστυνομικοί, η «Σέχτα», η οποία δεν έχει εμφανιστεί τα τελευταία δυόμισι χρόνια, χρησιμοποιούσε πάντα όπλα-«σφραγίδες». «Επιπλέον εκτιμούμε ότι ορισμένα από τα μέλη της είναι φυλακή για άλλες υποθέσεις. Οι υπόλοιπες χτυπούσαν πάντα με βόμβες που ενεργοποιούνταν με τηλεκοντρόλ, με κλήσεις κινητών ή με ρολόγια. Αλλωστε έχουμε σοβαρές ενδείξεις ότι τα περισσότερα από τα μέλη αυτών των οργανώσεων έχουν αποσυρθεί ή αναστείλει τη δράση τους. Αλλά σε αυτές τις υποθέσεις τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί»...
Οι διεργασίες, τα στοιχεία και η ΕΛ.ΑΣ.
Η «αντεπίθεση» του αναρχικού χώρου
«Ξεσπιτώσατε τους συντρόφους μας, χτυπάτε τις υποδομές μας, διώκετε αγωνιστές. Ο πήχης της αντίθεσης με την Εξουσία ανεβαίνει όλο και περισσότερο. Η συμβολική κίνηση της ακροδεξιάς διακυβέρνησης - να πατήσει το "κεφάλι" ενός εναντιωματικού της χώρου - αποκτάει εκ των πραγμάτων κεντρική ουσία για το σύνολο των κοινωνικών και πολιτικών αντιστάσεων. Επειδή οι νόμοι θέλουν να παρελάσουν πάνω στις ζωές μας, στήνουμε "εστίες ανομίας" παντού. Ζούμε ιστορικές στιγμές και θα πράξουμε αναλόγως».
Απόσπασμα από κείμενο μελών αντιεξουσιαστικών στεκιών, τις τελευταίες ημέρες, μετά τις εφόδους και τις εκκενώσεις από την ΕΛ.ΑΣ. στη βίλα Αμαλία, στην ΑΣΟΕΕ, στην κατάληψη Λέλας Καραγιάννη και άλλες σχετικές κινήσεις. Η απόφαση ανώτατων στελεχών της λεωφόρου Κατεχάκη να «τελειώνουν με την ανομία του αντιεξουσιαστικού χώρου» χτυπώντας τις καταλήψεις φέρεται να προκαλεί την οργίλη αντίδρασή του. Ο αντιεξουσιαστικός χώρος άφησε πίσω του τις αντιθέσεις και τις «συγκρούσεις» για τα όρια της δράσης του και προχωρεί σε ένα μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων, αφού φαίνεται να τους ενώνει το «ύψιστο αυτό θέμα τιμής του αναρχικού χώρου».
Τα στοιχεία της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας είναι ενδεικτικά. Μέσα σε λίγες ημέρες σημειώθηκαν στην Αττική 20 τουλάχιστον εμπρηστικές επιθέσεις (με γκαζάκια και εύφλεκτο υγρό), όταν ολόκληρο το 2012 είχαν καταγραφεί μόλις 56, το 2011 83 και 69 το 2010. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα δραστηριοποιούνται τουλάχιστον 3.000 αντιεξουσιαστές, που έχουν περίπου 25 στέκια. Τα σημαντικότερα από αυτά ήταν οι καταλήψεις που έγιναν στόχος της ΕΛ.ΑΣ., κάτι που θεωρήθηκε για τον αναρχικό χώρο «η μεγαλύτερη πρόκληση», «η προσβολή στα ταμπού» του χώρου. Ενδεικτικό της «ενότητας» του μεγαλύτερου μέρους του αντιεξουσιαστικού χώρου ήταν ότι την ευθύνη των περισσοτέρων εμπρηστικών επιθέσεων δεν ανέλαβε καμία συγκεκριμένη οργάνωση, εμφανιζόμενος έτσι ως ένα ενιαίο «μόρφωμα», αφήνοντας πίσω του διαχωρισμούς και επιφυλάξεις που είχαν ξεκινήσει από τον εμπρησμό της Marfin πριν από τρία χρόνια.
Η Αστυνομία είχε μια πλήρη εικόνα του τι συνέβαινε μέσα στη βίλα Αμαλία και σε άλλες καταλήψεις από πληροφορίες, αλλά και ένα μεγάλο φωτογραφικό αρχείο, στο πλαίσιο της έρευνας για την καθημερινή ζωή κατηγορουμένων για τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», που πήγαιναν σε διάφορες εκδηλώσεις εκεί. Παλαιότερα είχαν γίνει αρκετές έφοδοι της ΕΛ.ΑΣ. στις καταλήψεις, όμως ύστερα από λίγες ώρες οι αστυνομικοί «αποδέσμευαν» τους χώρους με τον φόβο να μη γίνει αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες. Το δόγμα των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. ήταν «να μην προκαλούν τον αντιεξουσιαστικό χώρο με τον φόβο της νυκτερινής ανεξέλεγκτης "εκδίκησης"». Τέτοια μπαράζ επιθέσεων είχαν συμβεί και άλλες φορές στο παρελθόν με αφορμή τη δίκη της 17Ν, της «Συνωμοσίας», τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, συλλήψεις σε επεισόδια κτλ. Ωστόσο αυτό το κύμα επιθέσεων ήταν από τα πιο «σφοδρά».
Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. «τίποτε δεν είναι τυχαίο. Δεκάδες αντιεξουσιαστές σε καθημερινή βάση συλλέγουν πληροφορίες για τόπους διαμονής ή τα γραφεία πολιτικών, δικαστών, δημοσιογράφων, δικαστών ή ακόμη και υπηρεσιακών παραγόντων. Υπάρχουν ειδικοί σχεδιασμοί επιθέσεων. Εχουν στη διάθεσή τους απόρρητα αρχεία για να εντοπίζουν τα στοιχεία και τις διευθύνσεις. Και όταν βρίσκουν αφορμή, όπως οι εκκενώσεις των καταλήψεων, εξαπολύουν τις εμπρηστικές επιθέσεις. Τις τελευταίες ημέρες ο χώρος έχει αναγεννηθεί. Εδωσε νέο νόημα στην ύπαρξή του. Βλέπουμε στα Εξάρχεια άτομα που είχαμε χρόνια να δούμε...».
Σε αυτό το περιβάλλον η ΕΛ.ΑΣ. έχει γίνει... «νυκτόβια». Η ομάδα ΔΙΑΣ θα περιπολεί όλο το βράδυ, ενώ τα περιπολικά, που θα κινούνται τις νυκτερινές ώρες, θα είναι 200 από 120 που ήταν ως πριν από λίγες ημέρες. Ακόμη θα εφαρμόζεται ειδικό σχέδιο «περικύκλωσης» χώρων όπου θα σημειώνονται εμπρηστικές επιθέσεις, αντίστοιχο αυτού που εφαρμόστηκε για τις ληστείες τραπεζών. Οπως ανέφερε μιλώντας στο «Βήμα» ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., «θα ήταν πολύ εύκολο για εμάς να αφήσουμε την κατάσταση όπως ήταν ως σήμερα. Θέλουμε να χτυπήσουμε μια και καλή τους αναρχικούς εκεί που αποκτούσαν αίσθηση ισχύος. Στις επιθέσεις του μεσονυκτίου».
Δεν είναι λίγοι ωστόσο αυτοί που αμφιβάλλουν για την έκβαση αυτής της επιχείρησης, καθώς θεωρούν ότι για μία ακόμη φορά οι διωκτικές αρχές υποτιμούν πρόσωπα, καταστάσεις και τη δυναμική των αντιεξουσιαστών. Και επιπλέον ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» [το βημα].