Πρώην και νυν ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ ερίζουν για την
…εξάρθρωση της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» που δεν έχει γίνει
ωστόσο ποτέ.
Τη στιγμή που ο νέος βραχίονας της οργάνωσης προχωρά σε βομβιστικές
επιθέσεις και ληστείες υπάρχει σε εκκρεμότητα αίτημα 250 αστυνομικών
-κυρίως της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας- να βραβευθούν για την «διάλυση»
της συγκεκριμένης ένοπλης ομάδας. Το εντυπωσιακό είναι ότι σε αυτήν
την διαδικασία, που έχει εξελιχθεί σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση από την
Διεύθυνση Διαχείρισης Κρίσεων(!), έχουν υπάρξει «παρεμβάσεις» άλλων
πρώην και νυν στελεχών της ΕΛΑΣ. Οι αξιωματούχοι αυτοί καταγγέλλουν
συναδέλφους τους ότι τους έχουν αποκλείσει από την διαδικασία βράβευσης-
η οποία θα συνοδευτεί από χρηματική αμοιβή- γιατί είχαν και αυτοί
σημαντικό ρόλο στην «εξάρθρωση» των «Πυρήνων»! Οι οποίοι ωστόσο
παρατείνουν τη δράση τους.Το αίτημα για βράβευση των 250 περίπου αστυνομικών για την εξάρθρωση των «Πυρήνων» υποβλήθηκε τον Ιανουάριο του 2012, με έγγραφο στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Το αίτημα βασιζόταν στις επιτυχημένες επιχειρήσεις της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για την σύλληψη μελών των «Πυρήνων» σε Αγρίνιο, Πειραιά, Καλλιθέα και Βόλο, την περίοδο από τον Δεκέμβριο του 2010 μέχρι τον Μάιο του 2011 και ζητείται η βράβευση όλων των αστυνομικών που συμμετείχαν σε αυτές. Στις αρχές του 2012 υπήρχε η πεποίθηση στις διωκτικές αρχές ότι η οργάνωση, μετά τα αλλεπάλληλα πλήγματα από την ΕΛ.ΑΣ, «έχει πλέον εξουδετερωθεί και κλείσει τον κύκλο της». Ετσι λοιπόν αποφασίστηκε να κινηθούν οι διαδικασίες βράβευσης όσων συμμετείχαν στον εντοπισμό των τελευταίων κρησφύγετων της οργάνωσης. Όμως εκεί άρχισαν οι εμπλοκές και οι διαψεύσεις των εκτιμήσεων.
Την 1η Φεβρουαρίου 2012 υπέβαλε ένσταση γι αυτήν τη διαδικασία απονομής μεταλλίων κι εύφημων μνειών ενας πρώην ανώτατος αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.
Ο αξιωματικός αυτός υποστήριζε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία είναι εσφαλμένη και παράτυπη γιατί εξαιρεί από την βράβευση μια μεγάλη ομάδα δεκάδων αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που είχαν εντοπίσει, τον Σεπτέμβριο του 2009, την πρώτη «γιάφκα» της οργάνωσης στην οδό 25η Μαρτίου στο Χαλάνδρι. Σύμφωνα με το κείμενο αυτό ο εντοπισμός του καταλύματος της «Συνωμοσίας» στην οδό 25ης Μαρτίου ήταν ζωτικής και καθοριστικής σημασίας αφού εκεί εντοπίσθηκαν αποτυπώματα και δείγματα DNA δεκάδων μελών της οργάνωσης που μέχρι τότε ήταν άγνωστα στις αρχές και συνελήφθησαν αργότερα. Σημειώνεται ότι η ομάδα αυτή των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ που συμμετείχαν στην έρευνα στο Χαλάνδρι απομακρύνθηκε, λίγους μήνες αργότερα, αιφνιδιαστικά από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Και ετσι κανείς από αυτούς δεν είναι ανάμεσα στους υποψήφιους τώρα για βράβευση, για τις νέες γιάφκες της οργάνωσης.
Οι συγκεκριμένες έριδες συνεχίζονταν μάλιστα μέχρι και προ μερικών εβδομάδων και είναι δείγμα ενός «πολέμου παρασκηνίου» που εκτυλίσσεται τα τελευταία χρόνια γύρω από τις έρευνες για τις ένοπλες οργανώσεις.
Οπως έλεγε στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη «ο κάθε ένας αξιωματικός μπορεί να ζητά βράβευση για οτιδήποτε. Τώρα ζητήθηκε η βράβευση για τις γιάφκες στον Βόλο, το Αγρίνιο και τον Πειραιά. Δεν ζητήθηκε η απονομή μεταλλίων ούτε για τους πρώην αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής αλλά ούτε για τους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ ή των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων που συμμετείχαν στις συλλήψεις και στις έρευνες. Αν ήθελαν αυτοί που είχαν βρει την γιάφκα του Χαλανδρίου ας είχαν ζητήσει τότε εγκαίρως την βράβευση τους. Εμείς εξάλλου δεν ξέρουμε τότε ποιοι ακριβώς ήταν στην συγκεκριμένη έρευνα».
Από την άλλη πλευρά οι αποχωρήσαντες -το 2009- ένστολοι σημειώνουν «εμείς δεν μπορούσαμε να ζητήσουμε να μας βραβεύσουν ενώ οι έρευνες ήταν ακόμη στην αρχή. Εξάλλου μας έδιωξαν σχεδόν αμέσως. Υποκρύπτονται σκοπιμότητες και υπάρχει προφανής αδικία…»
Ετσι λοιπόν τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη Ένορκη Διοικητική Εξέταση για να διαπιστωθεί ποιοι θα βραβευθούν για την εξάρθρωση των «Πυρήνων», οι οποίοι ωστόσο έχουν επανεμφανισθεί με τα κτυπήματα σε Πάρο, Φλώρινα, Mall και Κοζάνη.