4/2/13

Η Λερναία Ύδρα για την ΕΛ.ΑΣ




Του Βασίλη Λαμπρόπουλου

«Δίνουμε μια μάχη με τους καθοδηγητές του αντάρτικου πόλης, οι οποίοι δημιουργούν διαρκώς νέους "Πυρήνες" ένοπλης δράσης, με συνεχείς στρατολογήσεις μέσα από αντεξουσιαστές. Κοντεύουμε τις... 40 συλλήψεις μελών της "Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς" και μάλλον θα υπάρχει συνέχεια. Η ομάδα των οκτώ αντεξουσιαστών που κτύπησε στον Βελβεντό, από τους οποίους οι τέσσερις έχουν διαφύγει, είναι ουσιαστικά οι διάδοχοι της οργάνωσης που φάνηκε ότι εξαρθρώθηκε στον Βόλο, στο Αγρίνιο, στο Χαλάνδρι, στην Καλλιθέα και στον Πειραιά. Οι περισσότεροι σχετίζονται με τη συμπλοκή στην Πεύκη, με τα όπλα της Πολυτεχνειούπολης και ύστερα με τις ληστείες στην Πάρο, στον Φιλώτα και αμέσως μετά με την έκρηξη στο Mall. Όμως περιμένουμε ότι η οργάνωση θα ανασυνταχθεί».

Αυτά αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν διαμορφώσει μια σαφή εικόνα των διεργασιών στο εσωτερικό της οργάνωσης και των ενεργειών στις οποίες είχε προχωρήσει. Την ίδια ώρα τα στελέχη των διωκτικών αρχών αναζητούν το κύριο κατάλυμα των «διαδόχων» της «Συνωμοσίας» σε πόλη της βορείου Ελλάδας, ενώ υπενθυμίζουν ότι οι τελευταίες συλλήψεις δεν έχουν καμιά σχέση με τους δράστες της προ εβδομάδων επίθεσης στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού.

Τριάντα συλληφθέντες, 11 κρησφύγετα

Σύμφωνα λοιπόν με τους αστυνομικούς η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» ήταν μια οργάνωση μαζικής συμμετοχής που αποτελεί δημιούργημα των καθοδηγητών του ελληνικού αντάρτικου πόλης με συνεχείς στρατολογήσεις από τον αντεξουσιαστικό χώρο. Η οργάνωση αυτή έγινε για να καλυφθεί το κενό πιο οργανωμένων ένοπλων σχημάτων που έδρασαν την περίοδο 1975-2002 . Η οργάνωση την περίοδο 2008-2011 είχε προχωρήσει σε περίπου 210 εμπρηστικές και βομβιστικές επιθέσεις. Όμως η Αντιτρομοκρατική συνέλαβε περίπου 30 άτομα ως μέλη της οργάνωσης σε επτά διαδοχικές επιχειρήσεις σε Αθήνα, Αγρίνιο, Βόλο κι αλλού.

Μετά τη μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στη Νέα Ιωνία Βόλου τον Μάρτιο του 2011 όπου συνελήφθησαν τέσσερις βασικοί καταζητούμενοι ως μέλη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς», η οργάνωση δέχθηκε καίριο πλήγμα. Συνολικά μέχρι τότε είχαν βρεθεί 11 κρησφύγετα της οργάνωσης εντός κι εκτός Αθηνών. Όμως υπήρχαν τουλάχιστον τέσσερα-πέντε περιφερειακά μέλη που διέφυγαν τη σύλληψη και προσπάθησαν να δημιουργήσουν νέους πυρήνες. Ανάμεσά τους και οι αντεξουσιαστές Γιάννης Μιχαηλίδης (γνωστός κι ως «Τοξοβόλος» του Συντάγματος) και ο Δημήτρης Πολίτης, για τους οποίους είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης με βάση αποτυπώματά τους σε γιάφκες της οργάνωσης.

Πρώτο δείγμα ήταν η συμπλοκή, τον Μάιο του 2011, του αντεξουσιαστή Θεόφιλου Μαυρόπουλου - τραυματίστηκε και συνελήφθη επί τόπου - και ενός ακόμη αντεξουσιαστή με αστυνομικούς στην Πεύκη. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είχαν πληροφορίες ότι ίσως στη συμπλοκή ήταν παρών ο 24χρονος «Τοξοβόλος» Γιάννης Μιχαηλίδης που είναι ένας εκ των συλληφθέντων για τη ληστεία στο Βελβεντό. Ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Διαδίκτυο δεν είχε αρνηθεί τη συμμετοχή του σε αυτήν τη συμπλοκή.

Όπλα αναγέννησης «Πυρήνων»

Τον Νοέμβριο του 2011 η ΕΛ.ΑΣ. ανακαλύπτει θαμμένα όπλα στην Πολυτεχνειούπολη και αντιλαμβάνεται ότι κι αυτά ανήκουν σε προσπάθεια αναγέννησης των «Πυρήνων», που όμως τότε δεν φαίνεται να είχαν «γιάφκα» για να τα κρύψουν. Για την υπόθεση αυτή κατηγορήθηκαν δύο νεαροί αντεξουσιαστές - ένας άντρας και μια γυναίκα - που είχαν σχέσεις με συλληφθέντες-μέλη των «Πυρήνων». Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι τα όπλα τα αποκτούσαν με τη βοήθεια γνωστών ποινικών.

Το επόμενο δείγμα γραφής ήταν η αιματηρή ληστεία στη Πάρο, τον Αύγουστο του 2010, από τουλάχιστον τέσσερις αντεξουσιαστές, από τους οποίους είχε συλληφθεί μόνο ο Τάσος Θεοφίλου, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες. Ο Θεοφίλου ήταν γνωστός στις Αρχές καθώς τον είχαν εντοπίσει σε συναντήσεις με άλλα μέλη της οργάνωσης. Τότε υπήρχαν ενδείξεις ότι στη ληστεία της Πάρου ίσως συμμετείχε κάποιος από τους Μιχαηλίδη ή Πολίτη, χωρίς όμως κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Επιπλέον, εκείνη την εποχή φέρεται να υπήρχαν ορισμένες ενδείξεις ότι στην οργάνωση ίσως είχε ενταχθεί και ο 20χρονος Νίκος Ρωμανός, που επίσης συνελήφθη στην Κοζάνη.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., οι «Πυρήνες» σχεδίαζαν ανέκαθεν ληστείες τραπεζών για την αυτοχρηματοδότησή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Βόλο σχεδίαζαν ληστεία στην Εθνική Τράπεζα αφού πρώτα θα απήγαγαν τον διευθυντή της και ενώ οι ίδιοι θα εμφανίζονταν ως αστυνομικοί. Μετά τον εντοπισμό του διαμερίσματος του Θεοφίλου στη Λαμία, οι «σύντροφοί» του σκόρπισαν.

Η πίεση της Αθήνας και το άπλωμα στα βόρεια

Όμως φαίνεται ότι τα ασύλληπτα μέλη της οργάνωσης προχώρησαν στην επόμενη κίνηση. Εντόπισαν πιθανόν κατάλυμα κάπου στη βόρεια Ελλάδα ή στη Θεσσαλονίκη συγκεκριμένα για να έχουν μικρότερη πίεση από τις αστυνομικές έρευνες στην Αττική. Η επόμενη κίνησή τους ήταν η ληστεία στην Αγροτική Τράπεζα στον Φιλώτα Φλωρίνης στα τέλη Νοεμβρίου του 2012, με λεία 110.000 ευρώ. Στη διάρκεια της ληστρικής επίθεσης με τσεκούρια και βαριοπούλες, ένας από τους δράστες τραυματίστηκε στο χέρι και από τα ίχνη αίματος και την ανάλυση DNA η Αντιτρομοκρατική συνέδεσε τη ληστεία με την προσπάθεια «αναγέννησης» και επαναχρηματοδότησης των «Πυρήνων». Ανάμεσα στους νέους «Πυρήνες» διαπιστώθηκε ότι ήταν και μια γυναίκα, τα στοιχεία της οποίας είναι γνωστά, και μάλιστα στη ληστεία του Φιλώτα έπαιζε ρόλο εκδίωξης των περίεργων για να γίνει με... ασφάλεια η αρπαγή των χρημάτων.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., «η επόμενη κίνησή τους ήταν - μετά τις εισβολές της ΕΛ.ΑΣ. στις βίλες "Αμαλία", "Κάλλας", "Λέλας Καραγιάννη" κ.λπ. - η "ανταποδοτική" βομβιστική επίθεση στο Mall πριν από 16 ημέρες. Για τον λόγο αυτό φέρεται να νοικιάστηκε από τον Νίκο Ρωμανό το σπίτι στην οδό Ελ Αλαμέιν στο Μαρούσι, που είναι σε κοντινή απόσταση από το πολυκατάστημα. Στη βομβιστική επίθεση στο πολυκατάστημα εκτιμάται ότι συμμετείχαν τουλάχιστον έξι έως επτά μέλη των "Πυρήνων" και ανάμεσά τους η κοπέλα στη ληστεία στον Φιλώτα Φλωρίνης. Μετά την επίθεση στο Mall τα μέλη της οργάνωσης αποφάσισαν το επόμενο μεγάλο βήμα για την επιχειρησιακή "γιγάντωσή" της. Τη διπλή ληστεία στον Βελβεντό με τη συμμετοχή όλων σχεδόν των "Πυρήνων". Όμως παρ' ότι υπήρξε άριστη οργάνωση, με Καλάσνικοφ, με τέσσερα οχήματα που είχαν κλαπεί από Αθήνα, με μετασκευασμένο ασθενοφόρο, με χρήση πλαστών ταυτοτήτων κ.λπ., δεν συνεκτιμήθηκε ότι η περιοχή δεν έχει πολλούς δρόμους διαφυγής».

Συνελήφθησαν τέσσερις από τους ληστές ενώ αναζητούνται άλλοι τέσσερις. Συλληφθέντες είναι οι Ν. Ρωμανός, Ι. Μιχαηλίδης και Δημ. Πολίτης που ήταν στα υπ' όψιν των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και ο Ανδρέας-Δημήτριος Μπουρζούκος ο οποίος ποτέ δεν είχε απασχολήσει ξανά τις Αρχές. Ύστερα από τη σύλληψή του, ταυτοποιήθηκαν αποτυπώματά του στη «γιάφκα» της οργάνωσης στο Χαλάνδι. Κι οι άλλοι τέσσερις αντεξουσιαστές είναι γνωστοί στις διωκτικές αρχές...

«Μέσα από τα ευρήματα του καταλύματος στην οδό Ελ Αλαμέιν προσπαθούμε να βρούμε τη νέα άγνωστη γιάφκα της οργάνωσης, τη 13η στη σειρά» επισημαίνουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και συμπληρώνουν: «Κι αυτό για να προλάβουμε το νέο κτύπημα και την αναγέννηση από τις στάχτες της, για άλλη μια φορά. Σε μια έρευνα και μια επιχείρηση που δεν λέει να τελειώσει. Μια αέναη καταδίωξη...»