Εκτιμήσεις των κατοίκων των χωριών που βρίσκονται πέριξ του Αράχθου και μέχρι πάνω στην Καλεντίνη, είναι πως η λεία των κλεφτών υπολογίζεται πάνω από 70 χιλιάδες ευρώ και πως σε όλες τις περιπτώσεις κλοπών διά της μεθόδου της απασχόλησης πρωταγωνιστούν τσιγγάνοι.
Οι κάτοικοι, αλλά και οι συγγενείς των ηλικιωμένων που μένουν στην πόλη ή σε οικισμούς πέριξ αυτής, μιλάνε πως πρόκειται κυριολεκτικά για επιδρομές, αφού στα αγροτικά επιβαίνουν τρία, τέσσερα και παραπάνω άτομα και προσποιούνται πως ψάχνουν σε αυλές για παλιά σίδερα. Εάν οι κάτοικοι των σπιτιών ανοίξουν τις πόρτες και βγουν στις αυλές αρχίζουν δήθεν τα παζαρέματα ενώ κάποιος ή κάποιοι από τους συνεργούς μπουκάρουν στο σπίτι από όπου μπορέσουν και αρπάζουν χρήματα, κοσμήματα, ή ότι άλλο θεωρούν πως μπορεί να πουληθεί.
Με τον τρόπο αυτό έδρασαν και στον Βαθύκαμπο, αφού με πρόσχημα την αγορά για παλιά σίδερα έκλεψαν 3,5 χιλιάδες στις 10 η ώρα το πρωί από ηλικιωμένο κάτοικο του οικισμού. Την ίδια ώρα που ο ηλικιωμένος προσπαθούσε να τους διώξει από το σπίτι, εκείνη την ώρα ο συνεργός τους είχε ήδη μπουκάρει στο σπίτι και κατόρθωσε να ανακαλύψει τα 3,5 χιλιάδες ευρώ. Μόλις βγήκε, ανέβηκαν όλοι στο αγροτικό και απομακρύνθηκαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, χωρίς ευτυχώς να προξενήσουν κάποιο ατύχημα.
Μέχρι να φτάσει η αστυνομία από το Βουργαρέλι και να ρωτήσει για τα περιστατικά εκείνοι είχαν ήδη εξαφανιστεί, ενώ και σε αυτή, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, όπως λέγουν παθόντες στην «ΗΧΩ», δύσκολα ανακαλύπτονται οι δράστες, αν και δίνονται αρκετά στοιχεία τουλάχιστον για τα οχήματα.
Ήδη μεταξύ των κατοίκων στην Καλεντίνη αλλά και στα γύρω χωριά, ένθεν και ένθεν του Αράχθου, κυκλοφορεί μετ’ επιτάσεως η ιδέα να αυτοοργανωθούν σε ομάδες επιφυλακής και με τις καραμπίνες στα χέρια να στήνουν καρτέρια σε κόμβους και σταυροδρόμια, ώστε να ελέγχουν πιθανούς κλέφτες, αλλά και να ανταλλάσσουν πληροφορίες μέσω κινητών.
«Έχουμε χάσει τον ύπνο μας λένε» οι κάτοικοι των μικρών και απομονωμένων χωριών. «Σε λίγο θα αρχίσουμε να ντουφεκάμε όποιον μας φαίνεται ύποπτος» λένε αφού είναι γνωστό πως οι μονίμως διαμένοντες στα ορεινά χωριά της Άρτας στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι δεινοί κυνηγοί. Και εάν δεν γίνει κάτι με την αστυνόμευση και τον έλεγχο δεν αποκλείεται να γίνουμε μάρτυρες επεισοδίων που όλοι απεύχονται. Όσο για τους τσιγγάνους που υποδύονται τους συλλέκτες παλαιών σιδήρων κ.λ.π., όλοι πλέον υποψιάζονται ότι ενεργούν ως «ανιχνευτές», σημειώνουν τα σπίτια με τους γερόντους και τους μοναχικούς κατοίκους και στη συνέχεια οργανώνουν τις επιδρομές τους. Όσο μάλιστα περνάει ο καιρός και η οικονομική δυσπραγία χτυπά παντού, οι κάτοικοι των απομονωμένων οικισμών δεν αρκεί να κλείνουν πόρτες και παράθυρα, αφού οι τσιγγάνοι εάν δεν δουν άνθρωπο, αρπάζουν ότι μπορέσουν από αυλές και αποθήκες.
Μετά το περιστατικό στον Βαθύκαμπο, πολλά ήταν τα τηλεφωνήματα αγωνίας και αγανάκτησης όχι από κατοίκους αλλά από συγγενείς κατοίκων που φοβούνται πλέον για τη ζωή των δικών τους ανθρώπων που επέλεξαν να διαμένουν στα χωριά τους.
Οι μόνιμοι κάτοικοι πάντως ζητούν σε όλους τους τόνους να υπάρξει πιο έντονη η αστυνομική παρουσία και όχι η παρουσία της απλώς να εξαντλείται σε ανακρίσεις όταν συμβούν κλοπές και ληστείες.
Πηγή ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ