4/6/13

Γιατί γούρλωσε τα μάτια ο Καμίνης?

Τι φοβήθηκε στην Κατεχάκη?

Συνάντηση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη με τον Δήμαρχο Αθηναίων, τον Γ. Γ. Τουρισμού, τους Προέδρους ΕΒΕΑ και Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, τους εκπροσώπους ΕΣΕΕ, Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και άλλων φορέων για την πραγματοποίηση των μικρών (σε αριθμό συμμετεχόντων) συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας χωρίς να παρακωλύεται η κυκλοφορία
Με τον Δήμαρχο Αθηναίων, τον Γενικό Γραμματέα Τουρισμού, τους Προέδρους ΕΒΕΑ και Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, τους εκπροσώπους άλλων φορέων του Εμπορίου και του Τουρισμού, όπως και κινήσεων πολιτών, συναντήθηκε σήμερα, Τρίτη 4/06/2013, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
Αντικείμενο της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ήταν η πραγματοποίηση των μικρών (σε αριθμό συμμετεχόντων) συγκεντρώσεων, κατά τρόπο που να γίνεται σεβαστό το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη διαμαρτυρία, αλλά χωρίς να παρακωλύεται η κυκλοφορία στην Αθήνα.
Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας, αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους, ανέφερε, μεταξύ άλλων, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση:
«Εδώ έχουμε ένα πάρα πολύ συγκεκριμένο ζήτημα. Ότι τον τελευταίο χρόνο το 2012, από τα στατιστικά της Ελληνικής Αστυνομίας, 796 μικρές διαδηλώσεις που έκλεισαν κύριες αρτηρίες έλαβαν χώρα στην πόλη της Αθήνας, στο κέντρο της πόλης της Αθήνας. Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο το κέντρο της Αθήνας έκλεινε κάθε μέρα δυόμισι φορές. Δεν νομίζω ότι υπάρχει η δυνατότητα οποιαδήποτε πόλη στο κόσμο να λειτουργήσει κάτω από αυτές τις συνθήκες, οποιαδήποτε κοινωνία να αναπτυχθεί, οποιαδήποτε οικονομία να υπάρξει, οιοσδήποτε πολίτης - όση υπομονή και αν έχει - να αντέξει μια τέτοια ταλαιπωρία. Διότι κακώς ελέχθη ότι αυτή η ρύθμιση αφορά τους επιχειρηματίες του κέντρου της Αθήνας. Δεν είναι ακριβές. Αφορά, κυρίως και μέγιστα τον έλληνα πολίτη, ο οποίος πρέπει να περάσει από το κέντρο της Αθήνας.
Και επίσης ορθόν είναι να μην περιοριστεί για το κέντρο της Αθήνας αυτή η ρύθμιση, να αφορά όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις, που τις ορίζουμε ως πόλεις άνω των 100.000 κατοίκων με κριτήρια τα οποία θα μπορούν να εκτιμηθούν ανά περίπτωση. Προτείνεται η υπογραφή ενός Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα κάνει αναφορές στις γενικές αρχές του δικαίου, της αναλογικότητας και σε υπάρχουσες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα σε περίπτωση παράβασης. Ξαναλέω, μιλάμε για τις ιδιαιτέρως μικρές διαδηλώσεις. Εφόσον η παρούσα ομήγυρη συμφωνήσει, το Προεδρικό Διάταγμα θα υπογραφεί από εμένα και θα σταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για επεξεργασία και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την υπογραφή του.
Θα μου επιτρέψετε να δώσω καταρχήν τον λόγο στον Δήμαρχο Αθηναίων μετά στον κ. Λιάσκο, που εκπροσωπεί την Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, την κα Κεφαλογιάννη, η οποία απουσιάζει στο εξωτερικό, στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου και στους υπόλοιπους μετέχοντες στη σύσκεψη».
Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες ανέφεραν κατά τη συνάντηση:
Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης
«Ευχαριστώ κύριε Υπουργέ. Η πρωτοβουλία για τις μικρές διαδηλώσεις, για την οποία ακούσατε τον Υπουργό να ομιλεί, είναι αναμφίβολα προς τη σωστή κατεύθυνση. Εμείς, ωστόσο, για τη λειτουργία της πόλης θέτουμε δύο επιπλέον ζητήματα, για τα οποία έχουμε εκπονήσει πλήρεις νομοθετικές προτάσεις. Πρώτα από όλα για την παράνομη πορνεία, για τους παράνομους οίκους ανοχής και δεύτερον για τα κέντρα διασκέδασης. Υπάρχουν εστίες ανομίας στην Αθήνα, που είναι ευκαιρία να τις πιάσουμε μία –μία και να δούμε τι θα μπορέσουμε να κάνουμε. Επαναλαμβάνω, ωστόσο, το κεντρικό μήνυμα: ότι η πρωτοβουλία για τη ρύθμιση των μικρών διαδηλώσεων, κινείται στη σωστή κατεύθυνση».
Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αναστάσιος Λιάσκος
«Κύριε Υπουργέ, να μου επιτρέψετε να σας ευχαριστήσω για λογαριασμό του Υπουργείου Τουρισμού διότι πραγματικά είναι τεράστια η συμβολή σας στην προσπάθεια που γίνετε στην αποκατάσταση της σταθερότητας και της εικόνας της Χώρας. Θα πω μόνο το εξής: Όλα τα προηγούμενα χρόνια η Αθήνα μέσα στο κλίμα που περιγράψατε κύριε Υπουργέ, σηματοδοτούσε τόσο την εικόνα της πρωτεύουσας της χώρας, όσο και ολόκληρη την Ελλάδα. Διότι όταν κάποιος βλέπει αυτή την αναστάτωση που περιέγραψε ο Υπουργός στην Αθήνα θεωρεί ότι και αυτή είναι η κυρίαρχη εικόνα σε όλη τη χώρα. Δεν μιλάμε λοιπόν εδώ μόνο για το γεγονός ότι έχουμε ένα κλειστό εμπορικό κέντρο ή αν θέλετε εμποδίζετε η επαγγελματική δραστηριότητα των συμπολιτών μας, που αν θέλετε, είναι αυτονόητο ότι δε μπορεί να γίνεται. Εδώ συζητάμε ότι ουσιαστικά ακυρώνουμε τους επισκέπτες της χώρας μας, η οποία περιμένει αυτή τη στιγμή την οικονομική της ανάκαμψη από τον τουρισμό. Για εμάς στο Υπουργείο Τουρισμού είναι αυτονόητο αυτό και ζητάμε και τη δική σας συμβολή και του Δημάρχου, που πολύ καλά, όπως είπατε, αντιλαμβάνεται αυτή τη μέγιστη σημασία και θεωρώ προσωπικά ότι αυτή είναι και η άποψη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού».
Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος
«Καταρχήν θα ήθελα πραγματικά να εκδηλώσω τη χαρά μου που σήμερα από το πόστο της Δημαρχίας των Αθηνών βρίσκεται ο Γ. Καμίνης, ο οποίος είχε σταθεί αρωγός στη προσπάθεια μας όταν είχαμε θέσει στην επικαιρότητα το θέμα των μικρών διαδηλώσεων και των πορειών στο κέντρο της Αθήνας από το πόστο του Συνηγόρου του Πολίτη. Είχαμε μια πολύ στενή συνεργασία με αφορμή μια έρευνα που είχαμε κάνει, κύριε Υπουργέ, τότε για τις επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας, την οποία θα ήθελα να σας παραδώσω. Η διαμαρτυρία είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων, αλλά το ίδιο βεβαίως ισχύει και για την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Και το ΕΒΕΑ σχετικά με το θέμα των διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα είχε εκφραστεί επανειλημμένα με μία δέσμη συγκεκριμένων μέτρων για τους κανόνες που πρέπει να διέπουν την πραγματοποίηση αυτών των μικρών διαδηλώσεων. Και εν τάχει κύριε Υπουργέ θα μου επιτρέψετε να πω ότι, πρώτον, είναι υποχρέωση και όφειλε να είναι η υποχρέωση κάθε φορέα που διοργανώνει διαδήλωση να λαμβάνει πέντε ημέρες πριν τη διεξαγωγή της την έγγραφη άδεια της δημοτικής αρχής και της Αστυνομίας. Δεύτερον, κάθε φορέας που δεν μπορεί να διασφαλίσει την τάξη και την περιφρούρηση της διαδήλωσής του να συνεργάζεται υποχρεωτικά με την Αστυνομία και να ζητά πρόσθετα μέτρα περιφρούρησης. Και τρίτον, κύριε Υπουργέ, όλες οι διαδηλώσεις να καταλαμβάνουν μία λωρίδα κυκλοφορίας, ώστε να μην αποκλείεται η πρόσβαση και η διέλευση από το κέντρο».
Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Τσακίρης
«Πραγματικά γνωρίζουμε όλοι την τεράστια ήττα που έχει υποστεί η εικόνα της Αθήνας τα τελευταία χρόνια. Αυτό που μπορώ να σημειώσω είναι ότι για πρώτη φορά η εικόνα μετά από τρία, τέσσερα χρόνια συνεχούς διολίσθησης δείχνει να βελτιώνεται λίγο, να ανακάμπτει και εδώ θέλω να προσθέσω στην πρωτοβουλία σας και τα δύο θέματα που έθεσε ο κύριος Δήμαρχος και των οίκων ανοχής και όλα αυτά που δημιουργούν επιπλέον επιβάρυνση και εγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας. Αναμφισβήτητα έχουμε πονέσει πάρα πολύ με αυτά τα συχνά κλεισίματα του κέντρου και είναι απαραίτητο να ληφθεί μία μέριμνα. Διότι η δημοκρατικότητα και οι δημοκρατικοί θεσμοί, είναι ένας παράγων πολύ ισχυρός και πολύ δυνατός σαν αντιπαράθεση. Αλλά τα δημοκρατικά δικαιώματα αφορούν όλους εμάς που έχουμε το δικαίωμα του επιχειρείν στο κέντρο της Αθήνας. Έχουμε πάρα πολλούς υπαλλήλους, τους οποίους πρέπει να συντηρήσουμε και να στηρίξουμε. Γι΄ αυτό θεωρούμε ότι η προσπάθεια αυτή, το είχαμε εκφράσει εξ' αρχής και στον κύριο Δήμαρχο, είναι προς στην σωστή κατεύθυνση και ελπίζουμε να τη δούμε να υλοποιείται σύντομα».
Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Ηλίας Βλαχάκης
«Το πρόβλημα είναι η προσβασιμότητα στο κέντρο της Αθήνας, δηλαδή, δεν είναι το τι απαγορεύω να γίνει αλλά το τι βοηθώ να γίνει. Άρα το πρόβλημα, για εμάς, τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας, γιατί έχουμε μιλήσει πάρα πολλές φορές και με τον κύριο Δήμαρχο και με όλους για το θέμα του εμπορίου, υπάρχει και πρέπει να γίνουν νομικές παρεμβάσεις και να αλλάξουν πράγματα. Αυτό όμως το οποίο ζητάμε είναι να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την ρότα στην Αθήνα. Δηλαδή να αντιμετωπίσουμε πια την πρόσβαση σαν το αναγκαίο φάρμακο για να γιατρευθεί το κέντρο της πόλης. Και εκεί υπάρχει θέμα επιχειρησιακό και του Υπουργείου και όλων. Ένα ερώτημα αν μιλάμε για πορείες ή για συγκεντρώσεις. Πως μια συγκέντρωση αντί για μια πορεία θα είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμη, θα μπορούν να εκφραστούν τα οποιαδήποτε αιτήματα χωρίς να διαλύσει τον ιστό της πόλης. Κύριε Υπουργέ, το άλλο ζήτημα είναι οι σταθμοί του μετρό. Κλείνουμε τρεις σταθμούς του μετρό και απαγορεύουμε πια την πρόσβαση στο όλο κέντρο της Αθήνας. Αυτοί οι τρεις σταθμοί είναι πολύ κοντά, δηλαδή Σύνταγμα, Μοναστηράκι και Ευαγγελισμός είναι πολύ κοντά και Ομόνοια και Πανεπιστήμιο. Άρα το ερώτημα για εμάς τους Εμπορικούς συλλόγους της Αθήνας είναι πως μπορεί και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και όλοι οι πολιτικοί φορείς να βοηθήσουν για την προσβασιμότητα και να απαλύνουν όσο είναι δυνατόν περισσότερο το κακό που δημιουργείται από κάθε πορεία και συγκέντρωση».
Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Ρέτσος
«Έχουμε τον άχαρο ρόλο να επαναλαμβανόμαστε. Νομίζω ότι η τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα στο όνομα του Υπουργείου Τουρισμού, αλλά και του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου μας καλύπτει απόλυτα. Υποστηρίζουμε και νομίζω είναι αυτονόητο για τον κάθε Έλληνα ότι το δικαίωμα της διαμαρτυρίας, της συγκέντρωσης, της πορείας είναι αναπόσπαστο στοιχείο της δημοκρατίας μας. Όμως πιστεύουμε επίσης ότι η άσκηση του δικαιώματος αυτού, ειδικά από ολιγομελείς ομάδες κάτω από τα 200 άτομα που είναι η συζήτηση, πρέπει να γίνεται με τρόπο τέτοιο που να μην δημιουργεί ζητήματα ευρύτερα, όχι μόνο για τον Έλληνα που επιχειρεί στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και για εκείνον που θέλει να επισκεφθεί το κέντρο της Αθήνας, είτε είναι Έλληνας είτε είναι αλλοδαπός. Οπότε λοιπόν είναι αυτονόητο ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία της πολιτείας προς την κατεύθυνση αυτή, δηλαδή, της διαφύλαξης του δικαιώματος του καθενός από εμάς να ενεργεί έτσι όπως θέλει μέσα στα όρια της δημοκρατίας μας, έχει την αυτονόητη στήριξη μας, την οποία την έχουμε εκφράσει επανειλημμένως και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ήρθε η ώρα πια να ληφθεί από την πλευρά της κυβέρνησης μία τέτοια πρωτοβουλία».
Μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, κ. Γιώργος Ζησιμάτος
«Αυτό που θέλουμε, είναι επιτέλους να αρχίσει να υπάρχει μια κουλτούρα, που θα επιβάλει τον αυτοπεριορισμό και τον αλληλοσεβασμό όσων ασκούν και τα δικαιώματα της διαδήλωσης, όμως που θα επιτρέπουν και την ελεύθερη διακίνηση. Συμφωνούμε λοιπόν. Οπωσδήποτε στηρίζουμε την πρωτοβουλία σας, για να μην παρεξηγηθώ. Απλά θα πρέπει να γίνει ίσως με ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο δεν θα έχει τόσο τον χαρακτήρα των αστυνομικών μέτρων όσο των μέτρων κατανόησης της κοινωνίας και των αναγκών, γιατί μην ξεχνάμε ότι το κέντρο της Αθήνας έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα, όπως και όλη η Ελλάδα με την οικονομική κρίση. Το εμπόριο δεν λειτουργεί και το γνωρίζετε, αλλά κάθε μέρα είναι άλλη μια μαχαιριά στους συναδέλφους, που δεν μπορούν να έχουν τον τζίρο που επιθυμούν να έχουν. Είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρξει περιορισμός, συμφωνώ με τον Πρόεδρο του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης, στο ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας σχεδιασμός κάθε διαδήλωσης, να υπάρχει ένας περιορισμός ίσως σε μια λωρίδα. Νομίζω ότι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό, χωρίς να υπάρξουν συγκρούσεις, εντάσεις, γιατί είμαι απόλυτα βέβαιος ότι τέτοια μέτρα και σε τέτοιες εποχές οδηγούνε και σε εντάσεις ίσως χειρότερες. Άρα καλό είναι να κρατήσουμε μια αγορά σε ηρεμία, γιατί αυτό που ζητάμε εμείς εδώ και πολύ καιρό είναι η ηρεμία, γιατί ηρεμία δεν έχουμε είτε σαν έμποροι, είτε σαν άνθρωποι είτε σαν διαδηλωτές και διαμαρτυρόμενοι πολίτες ».
Εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών Κέντρου Αθήνας (ΚΙ.ΠΟ.ΚΑ) κ. Δημήτρης Νικολακόπουλος
«Όπως είπατε και στην αρχή κύριε Υπουργέ, πριν δυο χρόνια ο Δήμαρχος ξεκίνησε αυτή την προσπάθεια να συστήσει μια επιτροπή, μας ζήτησε έναν νομικό σύμβουλο, τον δώσαμε. Συμφωνούμε απόλυτα, δεν πρέπει να απαγορεύονται οι διαδηλώσεις, αλλά δεν πρέπει να κλείνουν οι δρόμοι, πράγμα το οποίο έχουμε πληρώσει πάρα πολύ όλοι μας. Αλλά όπως είπε και ο πρόεδρος προηγουμένως μπορεί να υπάρχει η κατάληψη ενός οδοστρώματος και μιας λωρίδας νομίζω στις μικρές συγκεντρώσεις. Είναι ευκαιρία».
Κλείνοντας, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ανέφερε:
«Παρά πάσα ελπίδα, αν λάβει κανείς υπόψη τον αριθμό των συμμετεχόντων, νομίζω συμφωνήσαμε αρκετά γρήγορα κ. Δήμαρχε. Εγώ οφείλω να πω ως κατάληξη αφού σας ευχαριστήσω για την διατύπωση της άποψής σας, να πω το εξής: ότι εάν Κυριακή πρωί κατέβετε στην Αθήνα, στις 11 , γίνεται η αλλαγή, η πανηγυρική αλλαγή της φρουράς στον Άγνωστο Στρατιώτη που είναι η κατ’ εξοχήν έκφραση της εθνικής κυριαρχίας. Η προεδρική φρουρά παρελαύνουσα με την μπάντα της, δεν κλείνει την Βασιλίσσης Σοφίας. Περιορίζεται στο μισό του οδοστρώματος. Η εθνική κυριαρχία επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών την ώρα που αλλάζει την φρουρά της στον Άγνωστο Στρατιώτη. Για να είμαστε ξεκάθαροι για το πώς το ελληνικό κράτος αντιλαμβάνεται τον ρόλο του.
Και, όμως, για λόγο που δεν αντιλαμβανόμαστε, οποιαδήποτε 20-30 άτομα θεωρούν ότι μπορούν να κλείσουν τον δρόμο. Εμείς θα επιχειρήσουμε. Η παρουσία σας εδώ σημαίνει ότι τουλάχιστον υπάρχει μία ευρύτατη και κοινωνική στήριξη και στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, του Δημάρχου του μεγαλύτερου Δήμου της χώρας και του προέδρου του Επιμελητηρίου, κατά συνέπεια νομίζω ότι μπορούμε να το προχωρήσουμε. Ξαναλέω, κανείς θα ευχόταν να είναι ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο με μορφή νόμου. Αυτό που μπορεί να επιτευχθεί στο μέλλον είναι να φανεί η επιτυχία του μέτρου. Όσον αφορά τα άλλα θέματα κ. Δήμαρχε που είπατε, ευχαρίστως, ειλικρινά ευχαρίστως, πάρτε εσείς την πρωτοβουλία, εμείς θα στηρίξουμε ό,τι αφορά την πόλη, θα είμαστε δίπλα σας να σας στηρίξουμε, για να βοηθήσουμε με τον καλύτερο τρόπο. Πράγματι αυτά που λέτε είναι πολύ σημαντικά θέματα, ευχαρίστως είμαστε στη διάθεσή σας να τα παλέψουμε μαζί. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».