2/8/13

Το κλεμμένο βιολί Στραντιβάριους αξίας 1,4 εκατ. €

Το έκαναν όπως στην Κακαβιά;

Βρέθηκε στην Αγγλία κλεμμένο βιολί Στραντιβάριους αξίας 1,4 εκατ. ευρώ

Η Μιν Τζιν Κιμ με το βιολί Στραντιβάριους, που είχε κλαπεί το 2010 στο Λονδίνο, και δεξιά το πανάκριβο όργανο,άθικτο, μέσα στην θήκη του. Η υπόθεση θυμίζει γυναίκα που πέρασε  στην Θεσπρωτία από την Κακαβιά με τέτοιο βιολί, η οποία και στην Μενίνα για να της το αρπάξουν, έπεσε θύμα απαγωγής με "καθοδηγητή" τον κάτοικο Ιωαννίνων ιατρό-ανδρολόγο Χρήστο Φωτίου. Ποτέ βέβαια δεν μάθαμε τι απέγινε αυτό το βιολί και ήταν πραγματικά γνήσιο Στραντιβάριους.
 
 
Πανευτυχής δηλώνει η Νοτιοκορεάτισσα βιρτουόζος του βιολιού, Μιν Τζιν Κιμ, στην οποία επεστράφη από τη βρετανική Αστυνομία το αξίας 1,4 εκατ. ευρώ βιολί της, ένα σπάνιο Στραντιβάριους του 1696. Το πολύτιμο βιολί βρέθηκε μαζί με τα δύο κλεμμένα δοξάρια της Κιμ σε ένα ακίνητο σε μια πόλη της κεντρικής Αγγλίας. Η Αστυνομία αρνήθηκε να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ανακάλυψη του 300 ετών μουσικού οργάνου, αλλά είπε ότι βρέθηκε «άθικτο με πολύ μικρές ζημιές».
Το βιολί είχε κλαπεί στα τέλη του Νοεμβρίου του 2010 όταν η γνωστή βιολινίστρια σταμάτησε σε ένα καφέ έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό Γιούστον στο Λονδίνο. Ένας Ιρλανδός κακοποιός, ο Τζον Μόγκαν, έβαλε δυο έφηβους να απασχολήσουν την Κιμ, ενώ αυτός έκλεψε τη θήκη με το πανάκριβο βιολί. Ο 42χρονος ληστής δεν είχε ιδέα τί είχε πέσει στα χέρια του. Προσπάθησε, χωρίς επιτυχία, να το πουλήσει για... 100 λίρες σε έναν οδηγό λεωφορείου. Τελικά το έδωσε σε κλεπταποδόχους που εξαφανίστηκαν, ο ίδιος συνελήφθη και τα ίχνη του οργάνου χάθηκαν. Η 35χρονη μουσικός ήταν απαρηγόρητη για την εξαφάνιση του βιολιού και το οποίο έχει χαρακτηρίσει ως «όλη της τη ζωή».
Στις αρχές του 2013 οι βρετανικές Αρχές, σε συνεργασία με την βουλγαρική αστυνομία, εκτιμούσαν ότι το είχαν εντοπίσει στη Σόφια, στα χέρια συνεργατών του Χρίστο Βαρμπάνοφ, διαβόητου αρχηγού της τσιγγάνικης μαφίας της Βουλγαρίας. Τελικά, άγνωστο πως, βρέθηκε στα βρετανικά Μίντλαντς.
Σήμερα υπάρχουν περίπου 600 βιολιά σε όλο τον κόσμο που φέρουν τη κατασκευαστική «σφραγίδα» του κορυφαίου Ιταλού Αντόνιο Στραντιβάρι. Ελβετοί ερευνητές σε πρόσφατο συμπόσιο του Κέντρου Μοριακής Ιατρικής Max Delbrück στο Βερολίνο, ανακοίνωσαν πως το εδώ και αιώνες αναζητούμενο «μυστικό» του υπέροχου και μοναδικού ήχου των βιολιών Στραντιβάριους ίσως να είναι το ότι ο κατασκευαστής χρησιμοποιούσε ξύλο από δέντρα που μεγάλωναν την περίοδο 1645-1715, στο μέσο της λεγόμενης «Μικρής Εποχής των Παγετώνων». Ο Στραντιβάρι έφτιαξε το τελευταίο του βιολί το 1737 σε ηλικία 92 ετών.