Χρησιμοποιώντας το δόγμα «τήρησης της επετηρίδας» και συνεχίζοντας ουσιαστικά την πολιτική την οποία ακολούθησε ο προκάτοχος του o νυν υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου αλλά και η πολιτική ηγεσία φαίνεται ότι κατέληξαν στα πρόσωπα τα οποία θα καταλάβουν τις ηγετικές θέσεις της Θέμιδος.
Σε αυτά περιλαμβάνεται και μία γυναίκα ανώτερη εισαγγελική λειτουργός, η κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα είναι η πρώτη κυρία που θα τεθεί επικεφαλής της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.
Για τη σημαντικότατη αυτή θέση, σύμφωνα με πληροφορίες του e-reportaz.gr, υπήρξε μέχρι και την τελευταία στιγμή πλούσιο παρασκήνιο. Συγκεκριμένα, οι σκέψεις οι οποίες αποθάρρυναν την επιλογή της κυρίας Κουτζαμάνη είχαν να κάνουν με το γεγονός ότι κατάγεται από το ίδιο νησί, Μυτιλήνη, με τον νυν υπουργό κ. Χαράλαμπο Αθανασίου.
Αρκετές πιθανότητες συγκέντρωνε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Αναστάσιος Κανελλόπουλος, ο οποίος πρόσφατα επελέγη και για τη θέση του εισαγγελέα του Δικαστικού Συμβουλίου που καλείται να αποφανθεί για την παραπομπή ή όχι του πρώην υπουργού, κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Αρκετές πιθανότητες συγκέντρωνε όμως και ο κ. Γιώργος Χρυσικός, ο οποίος προέρχεται από το δικαστικό κλάδο και προήχθη στην θέση του Αρεοπαγίτη τον Ιούλιο του 2007.
Μάλιστα, από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι, σε περίπτωση που η κυβέρνηση παρέκαμπτε την κυρία Κουτζαμάνη, τότε θα χριζόταν ως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ο κ. Χρυσικός.
Σε ότι αφορά το Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά και τον Άρειο Πάγο τα πράγματα εξ” αρχής ήταν πιο ξεκάθαρα. Μοναδική υποψηφιότητα για τη θέση του ΣΤΕ ήταν εκείνη του αρχαιότερου αντιπροέδρου, Σωτήρη Ρίζου, ο οποίος εκτελεί προσωρινά και καθήκοντα προέδρου μετά την αποχώρηση του κ. Κωνσταντίνου Μενουδάκου, ενώ για την θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου επικρατέστερος είναι ο κ. Μιχαήλ Θεοχαρίδης ο οποίος είναι και ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του δικαστηρίου.
Μιχάλης Θεοχαρίδης
Τον Ιούλιο του 2010 κατά τη διάρκεια των προαγωγών στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας και την μικρή «βουτιά» η οποία είχε πραγματοποιηθεί στην επετηρίδα, ο κ. Μιχάλης Θεοχαρίδης, 63 χρονών τότε, τοποθετούνταν τέταρτος κατά σειρά αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου. Μαζί του είχαν προαχθεί οι κυρίες Ελισάβετ Μπρίλλη και Ρένα Ασημακοπούλου, καθώς και οι ο κύριος Χαράλαμπος Ζώης. Δημοσιεύματα εκείνης της εποχής χαρακτήριζαν από τότε τον κ. Θεοχαρίδη ως τον «επόμενο πρόεδρο του Αρείου Πάγου» εξαιτίας του νεαρού της ηλικίας του. Το ίδιο ακριβώς επεσήμαναν και αρκετοί από τους συναδέλφους του οι οποίοι μάλιστα τον χαρακτήριζαν ως «μακράς πνοής».
Τελικά, τρία χρόνια αργότερα, οι προβλέψεις επιβεβαιώνονται για τον -εκ Θεσσαλονίκης- καταγόμενο ανώτατο δικαστικό λειτουργό ο οποίος αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί στις 30 Ιουνίου 2014. Στο παρελθόν και συγκεκριμένα το Δεκέμβριο του 2011 ο κ. Μιχαήλ Θεοχαρίδης, είχε τοποθετηθεί με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Παπαϊωάννου και γενικό διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών. Πάντως σε ό, τι αφορά τον κ. Θεοχαρίδη αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξαν ενστάσεις οι οποίες είχαν να κάνουν με την τοποθέτηση ανώτατου δικαστικού λειτουργού που θα παραμείνει για μεγαλύτερο διάστημα. Μάλιστα στο τραπέζι έπεσε και η σκέψη να επιλεγεί τελικά ο κ. Αθ. Κουτρουμάνος, που έχει ακόμα δύο χρόνια αφού αποχωρεί το 2015.
Ευτέρπη Κουτζαμάνη
Η αποκαλούμενη και ως «διώκτρια των σκανδαλιάρηδων», κυρία Ευτέρπη Γκουτζαμάνη θα είναι -όπως όλα δείχνουν- η πρώτη γυναίκα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Παρόλο που μέχρι την τελευταία στιγμή ακούγονταν και άλλα ονόματα όπως εκείνο του συναδέλφου της, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Αναστάσιου Κανελλόπουλου, η Μυτιληνιά εισαγγελική λειτουργός αναμένεται να επιλεγεί καθώς από την πρώτη στιγμή θεωρούνταν φαβορί εάν η επιλογή για εισαγγελέα του Α.Π. γινόταν από το εισαγγελικό σώμα. Από τις αρχές Ιουνίου η κυρία Κουτζαμάνη εκτελεί προσωρινά και καθήκοντα εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μετά την αποχώρηση του κ. Ιωάννη Τέντε, ο οποίος έχει αναλάβει καθήκοντα εθνικού συντονιστή σε θέματα Διαφθοράς, ενώ αναμένεται να είναι η πρώτη γυναίκα η οποία «σπάει το άβατο» και ανελίσσεται στο αξίωμα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η κυρία Κουτζαμάνη έχει μακριά και καθόλα επιτυχημένη πορεία στον εισαγγελικό κλάδο ενώ ήταν εισαγγελέας της έδρας σε πολλές μεγάλες δίκες όπως εκείνη της 17 Ν. Για την ιστορία η κα Κουτζαμάνη ήταν η πρώτη γυναίκα που είχε προαχθεί στη θέση του αντεισαγγελέα του Α.Π. το 2006.
Σωτήρης Ρίζος
Ο κ. Σωτήρης Ρίζος, αρχαιότερος αντιπρόεδρος του ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας, ήταν από την πρώτη στιγμή «φαβορί» για την ανάληψη της ηγεσίας στο ΣτΕ. Αφορμή αποτελεί το γεγονός -πλην τον νομικών γνώσεων που διαθέτει- ότι έχει ακόμα άλλα δύο χρόνια θητείας και προεδρεύει σήμερα του Δ” τμήματος αλλά και αρκετών κρίσιμων συνεδριάσεων της Ολομέλειας ΣτΕ. Ο κ. Ρίζος θεωρείται ένας καθόλα αυστηρός δικαστής και πολύ καλός γνώστης της νομικής επιστήμης ενώ έρχεται να διαδεχθεί τον κ. Κωνσταντίνο Μενουδάκο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ΣτΕ, μεταξύ των υποψηφίων προς προαγωγή φέρονται προς το παρόν ο συνομήλικος και από τον ίδιο διαγωνισμό προερχόμενος Φιλ. Αρναούτογλου (που προήχθη σε αντιπρόεδρο 4 χρόνια μετά τον Σ. Ρίζο) και οι νεότεροι αντιπρόεδροι Ν. Σακελλαρίου, Δ. Πετρούλιας, Αθ. Ράντος.
Αναστάσιος Κανελλόπουλος
Το όνομα του εισαγγελικού λειτουργού ο οποίος ορίστηκε ως εισαγγελέας του Δικαστικού Συμβουλίου που θα διερευνήσει την υπόθεση του πρώην υπουργού, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, έπαιζε πολύ δυνατά και για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ο κ. Κανελλόπουλος είναι μέλος οικογένειας δικαστικών λειτουργών, καθώς και τα αδέλφια του βρίσκονται σε υψηλόβαθμες θέσεις της ελληνικής δικαιοσύνης, ενώ στο παρελθόν έχει αποδείξει έμπρακτα τις μεγάλες διοικητικές ικανότητες έχοντας υπηρετήσει σε σημαντικές θέσεις όπως επόπτης επιθεωρητής για τα πειθαρχικά αδικήματα των Δικαστών και των Εισαγγελέων. Παράλληλα στο παρελθόν και προτού περάσει την «πόρτα» του Αρείου Πάγου, υπηρέτησε και στα δύο μεγαλύτερα Εφετεία της χώρας, όπου και εφάρμοσε πρωτοποριακές ιδέες για την ορθή απονομή της δικαιοσύνης. Ο κ. Κανελλόπουλος αποφοίτησε από την Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και στη συνέχεια σπούδασε στο Τμήμα Νομικής της Σχολής Νομικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ένας εκ των τριών αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου ο οποίος έχει προταθεί από το υπουργικό συμβούλιο, κατόπιν εισήγησης του υπουργού Δικαιοσύνης. Ως «εμπόδιο» φαίνεται να στάθηκε και το γεγονός ότι αναμένεται να αποχωρήσει από το Σώμα τον Ιούνιο του 2014.