Από την Χέρτα στο Σύνταγμα
Του Βασίλη Λαμπρόπουλου
Ενας έλληνας χρηματοδότης της γερμανικής ομάδας Χέρτα Βερολίνου, ο οποίος έχει έδρα στο Ηράκλειο της Κρήτης, φέρεται να κρύβεται, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία έρευνας του ΣΔΟΕ, πίσω από τις «χρυσές μπίζνες» με τις πρόσφατες εξαγωγές τεραστίων ποσοτήτων ελληνικού χρυσού και ασημιού στη Γερμανία!
Η απόρρητη έρευνα του ΣΔΟΕ τροφοδοτείται με απόρρητα στοιχεία γερμανικών διωκτικών υπηρεσιών, οι οποίες εξετάζουν όλα τα παραστατικά εξαγωγής λαθραίου χρυσού από τη χώρα μας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΔΟΕ, ο συγκεκριμένος κρητικός επιχειρηματίας, όπως και άλλοι επιχειρηματίες από τη Μεγαλόνησο, κρύβεται πίσω από την εταιρεία Ελυρος που έχει έδρα στην οδό Καπνικαρέας 3, και η οποία θεωρείται ο κύριος λαθραίος εξαγωγέας ελληνικού χρυσού από χιλιάδες ελληνικά ενεχυροδανειστήρια. Μεγάλο τμήμα του χρυσού φέρεται μάλιστα να προέρχεται από κλοπές και ληστείες σε σπίτια και κοσμηματοπωλεία.
Παράλληλα, διαπιστώνεται ότι οι ίδιοι κρητικοί επιχειρηματίες χρησιμοποιούσαν ως και τα τέλη του 2012 την εταιρεία Ελυρος ως... «ριχτάδικο» (σ.σ.: νομότυπη εταιρεία για τη διακίνηση ακάλυπτων επιταγών στην αργκό των φυλακών) στήνοντας απάτη ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, με 54 θύματα σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στις περιοχές της Μονεμβασίας, της Αρκαδίας, των Τρικάλων, αλλά και σε άλλες ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές της χώρας.
Την περίοδο 2011-2012, όπως αποκαλύπτεται σήμερα, έγινε έρευνα από το Τμήμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής πάλι για την Ελυρος, η οποία προτού εμπλακεί σε λαθραία εξαγωγή χρυσού εχρησιμοποιείτο ως «μέσον» για την αγορά με ακάλυπτες επιταγές κάθε είδους προϊόντων, από γεωργικά προϊόντα μέχρι παγωτομηχανές και από κλιματιστικά και σόμπες πετρελαίου ως τρακτέρ!
Τα βασικά στοιχεία της έρευνας του ΣΔΟΕ συγκεντρώθηκαν μετά τη σύλληψη - πριν από 12 ημέρες - ενός 32χρονου Γερμανού στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ο 32χρονος προσπάθησε αφενός μεν μέσω πτήσης cargo, με προορισμό το Μόναχο, αφετέρου δε προσωπικά, μέσω επιβατικής πτήσης για την ίδια γερμανική πόλη, να μεταφέρει 7,1 κιλά χρυσού, 470 κιλά ασημιού, καθώς και 293.000 ευρώ.
Οπως προέκυψε, ως εξαγωγέας του χρυσού εμφανιζόταν, σύμφωνα με τα αλλοιωμένα τιμολόγια, η εταιρεία Ελυρος - Υπηρεσίες Τηλεηχοπληροφορικής ΑΕ, που φέρεται να έχει έδρα στην οδό Καπνικαρέας 3 και η οποία είναι εικονική.
Από την εξέταση ωστόσο του συλληφθέντος Γερμανού διαπιστώθηκε ότι αυτός παρέλαβε τον χρυσό και το ασήμι που κατασχέθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από άλλη εταιρεία επεξεργασίας (ανταλλακτήριο χρυσού), με έδρα στην οδό Οθωνος 4. Η εταιρεία της Οθωνος είχε συσχετιστεί προ τεσσάρων μηνών με τον εντοπισμό, σε τζιπ στην Πάτρα, 490 κιλών ασημιού με προορισμό τη Γερμανία. Η ίδια εταιρεία είχε προκύψει ότι πούλησε επίσης 155 κιλά χρυσού χωρίς την τήρηση παραστατικών.
Με βάση αυτούς τους συνδυασμούς, το ΣΔΟΕ δημιούργησε ένα σχεδιάγραμμα τεσσάρων εταιρειών-εξαγωγέων του λαθραίου χρυσού, οι οποίες ανήκουν κυρίως σε κρητικούς επιχειρηματίες, αλλά και σε δικηγόρο της Αθήνας .
Ανάμεσα σε αυτούς που μπαίνουν στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ είναι και ο χρηματοδότης της Χέρτα Βερολίνου - η ποδοσφαιρική ομάδα αγωνίζεται στη Β' κατηγορία Γερμανίας. Ο κρητικός επιχειρηματίας, που επισκέπτεται συχνά τη γερμανική πρωτεύουσα, έχει και στενούς συγγενείς στην πόλη. Στο παρελθόν πάντως είχε απασχολήσει ξανά τις διωκτικές αρχές για τη δημιουργία εικονικών εταιρειών.
Ο συγκεκριμένος μαζί με άλλους κρητικούς επιχειρηματίες, που εμπλέκονταν σε άλλες παράνομες δραστηριότητες, φέρεται να δημιούργησαν το δίκτυο των εταιρειών λαθροδιακίνησης χρυσού.
Ενδεικτικά είναι και τα στοιχεία που προέκυψαν από προγενέστερη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για την εταιρεία Ελυρος, προτού αυτή εμπλακεί στο λαθρεμπόριο χρυσού. Την περίοδο 2011-2012 η Ελυρος εμφανιζόταν ως φερέγγυα εταιρεία αγοράς διαφόρων τύπων προϊόντων, εξαπατώντας δεκάδες επιχειρηματίες, αφού η καταβολή των χρημάτων γινόταν με «πέτσινες» επιταγές. Υστερα από καταγγελίες θυμάτων του κυκλώματος, η ΕΛ.ΑΣ. παρακολούθησε υπαλλήλους της Ελυρος και διαπιστώθηκε ότι πολλά από τα προϊόντα αυτά μεταφέρονταν σε μια απομακρυσμένη αποθήκη στα Καλύβια. Προτού αποκτήσει το γραφείο της οδού Καπνικαρέας η εταιρεία άλλαζε συνεχώς έδρα, κινούνταν σε έναν άξονα, από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης μέχρι τις οδούς Φιλοτίμου, Χαλκοκονδύλη και Απελλού, προκειμένου να «εξαϋλώνει» τα ίχνη της.
Τότε, «χειριστές» της Ελυρος ήταν δύο άλλοι επιχειρηματίες, ηλικίας 41 και 59 ετών, πάλι από την Κρήτη, οι οποίοι ασχολούνταν με το εμπόριο αυτοκινήτων αλλά και την έκδοση (και τότε) πλαστών επιταγών. Στα γραφεία της εταιρείας κυκλοφορούσε και ένας 30χρονος Ρωσοπόντιος, ο οποίος επίσης ενεπλάκη με το λαθρεμπόριο χρυσού.
Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για το «ριχτάδικο» με τις ακάλυπτες επιταγές ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2012, όμως οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι - ανάμεσά τους και μία 41χρονη γυναίκα - παρέμεναν έκτοτε ασύλληπτοι, έχοντας το περιθώριο να μεταλλάξουν την Ελυρο σε... εξαγωγική εταιρεία λαθραίου χρυσού από χιλιάδες ελληνικά ενεχυροδανειστήρια.