Πυροτεχνουργοί ερευνούν για υπολείμματα από την αποτυχημένη επίθεση με ρουκέτα κατά των γραφείων της Mercedes στη Βαρυμπόμπη
«Προβληματική παρτίδα με ρουκέτες από την Αλβανία έχει ο Νίκος Μαζιώτης! Οι εκτιμήσεις που είχαμε κάνει μετά την εκτόξευση της ρουκέτας στην πρεσβεία των ΗΠΑ, τον Ιανουάριο του 2007, ότι οι Αλβανοί τού είχαν δώσει ρουκέτες παλαιάς παραγωγής, με προβλήματα λειτουργικότητας και εκτεθειμένες εκτός αποθηκών στην υγρασία, επιβεβαιώνονται τώρα με όσα αναφέρουν οι προκηρύξεις της οργάνωσης ΟΛΑ για τις επιθέσεις στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας και στη Mercedes Benz. Ολα δείχνουν ότι η ΟΛΑ έχει επιχειρησιακά προβλήματα, γι' αυτό πλέον ζήτησε και την αρωγή του Χριστόδουλου Ξηρού αλλά και την ανανέωση του οπλισμού της με το οπλοστάσιο που βρέθηκε στο Παλαιό Φάληρο. Επιπλέον, και άλλες φορές ο Νίκος Μαζιώτης αντιμετώπιζε τεχνικά προβλήματα σε πολλές επιθέσεις του, όπως με τη βόμβα που δεν εξερράγη στο υπουργείο Βιομηχανίας το 1997, τη βόμβα στη Citibank το 2009 και άλλες φορές...».
Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε υψηλόβαθμο στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη που παρακολουθεί τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για τις επιθέσεις της οργάνωσης «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» που συνδέεται με τη δραστηριότητα του 43χρονου αντάρτη πόλης Νίκου Μαζιώτη και της συντρόφου του Πόλας Ρούπα που φαίνεται συγγραφέας των κειμένων της οργάνωσης. Αυτή η διαπίστωση για τις «προβληματικές ρουκέτες του Μαζιώτη» είναι ίσως το μοναδικό «πρόσκαιρα ευχάριστο» στοιχείο στο εγχώριο αντάρτικο πόλης με φόβους για επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς. Ομως οι αστυνομικοί επισημαίνουν ότι «το επιχειρησιακό κενό πιθανόν θα καλυφθεί σύντομα από τις ένοπλες οργανώσεις».
Οπως λένε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν ειδίκευση σε όπλα «ο εκτοξευτήρας ρουκετών RPG-7 που χρησιμοποιεί και ο Μαζιώτης είναι ένα ιδιαίτερα αξιόπιστο και εύχρηστο σύστημα. Αν οι ρουκέτες δεν είναι προβληματικές εκρήγνυνται όλες όταν υπάρχει πρόσκρουση στον στόχο ή αυτοκαταστρέφονται για λόγους ασφαλείας όταν η ρουκέτα διανύσει περίπου 300 μέτρα στον αέρα. Ετσι, επειδή χρησιμοποιείται σε μάχες μέσα στις πόλεις, ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος να χτυπηθεί πρόσωπο από την ίδια ένοπλη ομάδα με αυτόν που ρίχνει τη ρουκέτα...».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. ο Νίκος Μαζιώτης είχε δημιουργήσει δίαυλο απόκτησης περίπου 12-16 ρουκετών μέσω Αλβανίας. Αρχικώς είχε αποκτήσει από αυτόν τον δίαυλο RPG-7 και συσκευασία έξι ρουκετών. Η πρώτη εκτοξεύθηκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στις 12 Ιανουαρίου 2007 από την οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» αλλά δεν εξερράγη λόγω «αστοχίας υλικού» και υγρασίας στο σύστημα ενεργοποίησης του εκρηκτικού μείγματος της ρουκέτας που απλώς έσπασε μέσα στα γραφεία της πρεσβείας των ΗΠΑ χωρίς να εκραγεί. Τότε είχαν υπάρξει μελέτες ελλήνων αξιωματούχων ότι η ρουκέτα του «Επαναστατικού Αγώνα» προερχόταν από παλιά κινεζική παρτίδα που βρισκόταν εκτός αλβανικών αποθηκών, εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες και προβληματική. Υστερα από αυτή την «αποτυχία» η οργάνωση δεν χρησιμοποίησε τις άλλες πέντε ρουκέτες που βρέθηκαν σε γιάφκα της Κυψέλης, την άνοιξη του 2010.
Μετά την εξαφάνισή του, το καλοκαίρι του 2012, ο Νίκος Μαζιώτης ενεργοποίησε πιθανόν τον ίδιο δίαυλο τροφοδοσίας με όπλα και ρουκέτες μέσω Αλβανίας που όπως φαίνεται τους έστειλαν «κομμάτια» από την ίδια προβληματική παρτίδα.
Στην επίθεση που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2013 στα γραφεία της ΝΔ η οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» που ανέλαβε την ευθύνη μίλησε για απόπειρα εκτόξευσης ρουκέτας που απέτυχε δύο φορές λόγω «αστοχίας υλικού». Στην πρόσφατη προκήρυξη της ΟΛΑ για την επίθεση στον γερμανό πρέσβη αναφέρθηκε ότι στις 12 Ιανουαρίου 2014 προχώρησε δύο φορές σε απόπειρα εκτόξευσης ρουκέτας κατά της γερμανικής αντιπροσωπείας Mercedes Benz (με πιθανό στόχο το σύμβολο της εταιρείας στο κεντρικό κτίριο). Οπως αναφερόταν στην προκήρυξη η πρώτη επίθεση απέτυχε λόγω πάλι «αστοχίας υλικού» και έβαλαν δεύτερη ρουκέτα που δεν πέτυχε τον στόχο και βρέθηκε στα γύρω οικόπεδα.
Οπως αναφέρει ο ειδικός βαλλιστικός αναλυτής κ. Γιώργος Ραυτογιάννης, με πολυετή προϋπηρεσία στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., «η αστοχία υλικού σε φάση εκτόξευσης ρουκέτας μπορεί να αποδοθεί σε τρία προβλήματα: στον επικρουστήρα του ρουκετοβόλου, στο καψύλλιο της οβίδας που μπορεί να παρουσιάζει υγρασία και στη δομή του βροντώδους υδραργύρου που χρησιμοποιείται. Αν η ρουκέτα δεν εκραγεί κατά την πρόσκρουση αυτό σημαίνει ότι λόγω υγρασίας έχει πρόβλημα το σύστημα του πυροκροτητή ή δεν έχει αναπτύξει την απαραίτητη ταχύτητα ώστε να υπάρξει η πυροδότηση από την πρόσκρουση. Ομως αν συνδυάσει κάποιος το ότι άλλο ήταν το ρουκετοβόλο που είχε χρησιμοποιηθεί στην πρεσβεία των ΗΠΑ, ότι η δεύτερη ρουκέτα εκτοξεύθηκε στη Βαρυμπόμπη και όλα τα τεχνικά δεδομένα, μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το πρόβλημα είναι στις παρτίδες των ρουκετών και όχι στους εκτοξευτήρες».
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες όταν η ΕΛ.ΑΣ. είχε εντοπίσει τις πέντε ρουκέτες στη γιάφκα του «Επαναστατικού Αγώνα» στην Κυψέλη, δεν είχε προχωρήσει στα ειδικά τεστ λειτουργικότητάς τους που γίνονται με βολές με RPG-7.