Βρετανοί σε λαθρομετανάστες
Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκος Δένδιας, από κοινού με τον Βρετανό Πρέσβη, κ. John Kittmer, και την Αντιπρόεδρο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, κα Laura Thompson, ανακοίνωσε – κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης της Πρεσβείας της Μεγάλης Βρετανίας –την επίσημη έναρξη του προγράμματος «Εθελοντικές Επιστροφές και Επανένταξη Υπηκόων Τρίτων Χωρών στη Χώρα Προέλευσης τους», αξίας 2 εκ. λιρών.
Την υλοποίηση του προγράμματος έχει αναλάβει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών και αφορά στην εθελοντική επιστροφή μέχρι 1.500 μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους, καλύπτοντας τα έξοδα επανένταξής τους.
Κατά την έναρξη του χαιρετισμού του, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε προσωπικά τον Βρετανό Πρέσβη και την Αντιπρόεδρο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης για το έργο τους και ειδικότερα για το γεγονός ότι συνεισφέρουν στην τεράστια προσπάθεια που πραγματοποιεί η Ελλάδα με το θέμα των παράνομων μεταναστών. Επισήμανε επίσης ότι η Ελλάδα αποτελεί πρωταθλήτρια χώρα στις επιστροφές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς τη βοήθεια του ΔΟΜ.
Συνεχίζοντας, ο κ. Νίκος Δένδιας ανέφερε:
«Κυρίες και κύριοι, η χώρα, όπως επανειλημμένως έχω πει, δέχεται μία τεράστια πρόκληση στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Οι επιστροφές είναι το πιο σημαντικό κομμάτι αυτής της προσπάθειας, αν θέλετε ο πιο αποτελεσματικός τρόπος επίλυσης αυτού του μεγάλου προβλήματος. Διότι ένα πράγμα είναι απολύτως βέβαιο, ότι και η Ελληνική Δημοκρατία και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολο τους δεν μπορούν να απορροφήσουν τον μεγάλο αριθμό παρανόμων μεταναστών που βρίσκονται στο έδαφός τους. Η πρόκληση για την ευρωπαϊκή κοινωνία, για τον πολιτισμό μας, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι οι επιστροφές αυτές να γίνονται με έναν τρόπο αξιοπρεπή και με απόλυτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Για αυτό χρειαζόμαστε πιστοποιημένες διαδικασίες, χρειαζόμαστε και χρήματα. Προς τούτο λοιπόν, τα δύο εκατομμύρια λίρες, τα οποία η βρετανική κυβέρνηση συνεισφέρει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, είναι μία πολύ μεγάλη οικονομική βοήθεια. Θα ήθελα να σας πω κάτι, το οποίο ο κύριος Πρέσβης ήδη γνωρίζει, ότι στο παρελθόν η βρετανική συμμετοχή ήταν το υποδεκαπλάσιο αυτής της προσπάθειας που τώρα γίνεται. Χαίρομαι λοιπόν διότι το Ηνωμένο Βασίλειο αντιλαμβάνεται πλήρως το μέγεθος της πρόκλησης. Εξηγήθηκε άλλωστε πάρα πολύ καθαρά, με έναν στέρεο λογικό συλλογισμό από τον Πρέσβη, κύριο Kittmer, προηγουμένως.
Αυτός ο στέρεος, λογικός συλλογισμός, πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι υπάρχουν πάρα πολλοί εταίροι και φίλοι μας στο εσωτερικό της που δεν αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Ή που νομίζουν ότι δεν αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα και που αρέσκονται να αφήνουν να το χειριστούν οι χώρες της περιφέρειας, ιδίως οι χώρες του Νότου. Η πραγματικότητα είναι ότι όπως και σε μία οικογένεια, έτσι και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να μπορέσουμε να έχουμε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί. Εμείς μεν, στο πρώτο μέτωπο της αντιμετώπισης του προβλήματος, αλλά και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες που μέχρι τώρα εθελοτυφλούν, βοηθώντας με διάφορους τρόπους. Η συνεισφορά χρημάτων είναι ένας από αυτούς.
Όμως, τελικά αυτή η προσπάθεια μπορεί να στεφθεί από επιτυχία. Υπολογίζω ότι μέχρι περίπου τα μέσα του 2015, από τον Αύγουστο του 2012 που θεωρώ ότι είναι η έναρξη αυτής της νέας προσπάθειας στο μεταναστευτικό στη χώρα μας, θα έχουν επιστρέψει στις χώρες προέλευσης άνω των 100.000 παρανόμων μεταναστών. Ένας αριθμός που εδώ και λίγα χρόνια θα φαινόταν εξωπραγματικός. Επίσης, η χώρα είναι περήφανη γιατί έχει ήδη δημιουργήσει το πιο σύγχρονο σύστημα χειρισμού των παρανόμων μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη. Αναφέρθηκε ήδη το νέο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στο Φυλάκιο, η νέα Υπηρεσία Ασύλου, η νέα Υπηρεσία Προσφυγών, που ήδη λειτουργούν και αναπτύσσονται.
Θα ήθελα λοιπόν εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας να δηλώσω την περηφάνια μου, για ό,τι έχουμε κατορθώσει και την παράκληση μου προς τους Ευρωπαίους εταίρους και φίλους μας για τη βοήθειά τους στη συνέχιση αυτής της προσπάθειας. Θέλω επίσης να πω στην κυρία Thompson και στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης ότι τους θεωρούμε απαραίτητους κρίκους αυτής της προσπάθειας.
Σας ευχαριστώ πολύ ».