Ο ύποπτος που πιάστηκε στου Γκύζη!
Ο επιχειρηματίας Οζντεμίρ Σαμπάντσι, αντιπρόσωπος της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας Toyota στην Τουρκία, που δολοφονήθηκε το 1996 στην Κωνσταντινούπολη
Η πλήρης εξιχνίαση της μυθιστορηματικής δολοφονίας, το 1996 στην Κωνσταντινούπολη, του 55χρονου Τούρκου επιχειρηματία Οζντεμίρ Σαμπάντσι που ήταν αντιπρόσωπος της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας Toyota στην Τουρκία, κυριαρχεί στις έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ύστερα από τον εντοπισμό διαμερίσματος-γιάφκας της τουρκικής οργάνωσης DHKP - C, στου Γκύζη. Σύμφωνα με στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ο 41χρονος που συνελήφθη για το οπλοστάσιο του Γκύζη και έφερε πλαστά στοιχεία ταυτότητας, με το όνομα Μπαγίρ Τσεκίν, είναι ο ένας από τους τρεις εμπλεκόμενους στη δολοφονία του Σαμπάντσι.
Παράλληλα θεωρείται ίσως ο σημαντικότερος καταζητούμενος από τις τουρκικές διωκτικές αρχές Ισμαήλ Ακ..., που αναζητείτο για σειρά επιθέσεων στην Τουρκία και ο οποίος κινείτο μεταξύ Ελλάδος και Συρίας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα «χειρισμού» της παρουσίας του Μπαγίρ Τσεκίν στην Ελλάδα είχε απασχολήσει πολλές φορές τα τελευταία 11 χρόνια τις ελληνικές διωκτικές αρχές και την ΕΥΠ με κύριο προβληματισμό «μην εκτεθεί η Ελλάδα ότι κρύβει τρομοκράτες».
Ο Οζντεμίρ Σαμπάντσι πυροβολήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 1996, μέσα στις ισχυρά φρουρούμενες εγκαταστάσεις της εταιρείας του, στον 25ο όροφο του ουρανοξύστη όπου στεγάζονταν η εταιρεία, στην περιοχή Λεβέντ της Κωνσταντινούπολης.
Θύματα της επίθεσης ήταν ένα ακόμη διευθυντικό στέλεχος και η γραμματέας του. Όπως προέκυψε από τις έρευνες, οι δολοφόνοι είχαν εξασφαλίσει πρόσβαση στα γραφεία της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην Τουρκία με την βοήθεια μίας γυναίκας-μέλους της DHKP-C, που εργαζόταν στην εταιρεία!
Ως δράστες της δολοφονίας κατηγορήθηκαν τα μέλη της συγκεκριμένης τούρκικης οργάνωσης Μουσταφά Ντουγιάρ, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1999 στις τουρκικές φυλακές, και ο Ισμαήλ Ακ..., ο οποίος πιθανολογείται ότι είναι αυτός που συνελήφθη τη Δευτέρα για την υπόθεση του Γκύζη.
Η γυναίκα - υπάλληλος της Toyota, που φέρεται να βοήθησε τα δύο μέλη της DHKP-C, εντοπίσθηκε το 1999 στο Βέλγιο, κλείσθηκε στις φυλακές της συγκεκριμένης ευρωπαϊκής χώρας αλλά η τύχη της τα τελευταία χρόνια αγνοείται και πολλοί υποστηρίζουν ότι έχασε την ζωή της υπό άγνωστες συνθήκες.
Στην Τουρκία είχαν υπάρξει δημοσιεύματα ότι ο τότε Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών είχε προσπαθήσει να πείσει τον Ντουγιάρ να φωτίσει άγνωστες πτυχές της δολοφονίας του Σαμπάντσι με αντάλλαγμα την ελευθερία του. Για τον Ισμαήλ Ακ.., που φέρεται ότι είναι αυτός που συνελήφθη στην Αθήνα, είχαν υπάρξει αναφορές στον τουρκικό Τύπο πως είχε δολοφονηθεί τρεις μήνες μετά τον θάνατο του Σαμπάντσι.
Σημειώνεται πάντως ότι σύμφωνα με τούρκους αξιωματούχους η δολοφονία του ιδιοκτήτη της Τοyota στην Τουρκία έχει και άλλες άγνωστες πτυχές. Είναι ενδεικτικό ότι υπήρξαν αναφορές ότι οι δράστες της δολοφονίας είχαν δεχθεί οδηγίες από έναν άλλο 70χρονο ιδιώτη που είχε εμπλακεί και στο σκάνδαλο Εργκένεκον.