30/6/14

Δεκαετία ιεροσυλίας

Τι κάνει η ΕΛ.ΑΣ?
Ο κύριος Παπιγκιώτης ως αρμόδιος "ασφαλιάρχης" έχει αναρωτηθεί και αντιληφθεί γιατί αποθρασύνθηκαν οι αρχαιοκάπηλοι? 
Δεύτερη κλοπή σε εκκλησία του Νομού Ιωαννίνων καταγράφεται μέσα σε μία βδομάδα, με την κατάσταση να φέρνει πλέον μνήμες από την πενταετία 2005-2010, όταν το κύκλωμα αρχαιοκαπήλων λεηλατούσε την Ήπειρο.
Η κλοπή αυτή τη φορά σημειώθηκε στην Ιερά Μονή Μολίστης Εισοδίων της Θεοτόκου στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μοναστηρίου Κόνιτσας.. Οι άγνωστοι έσπασαν την πόρτα για να εισέλθουν στο εσωτερικό και στη συνέχεια αφαίρεσαν έξι εικόνες από τις προθήκες όπου βρίσκονταν τοποθετημένες.
 
Η κλοπή σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, εκτιμάται ότι έγινε το τελευταίο τριήμερο. Ουδείς κατάλαβε κάτι και εάν δεν γίνονταν μία τυχαία επίσκεψη, μπορεί να περνούσε κι άλλος καιρός χωρίς να γίνει αντιληπτό ότι κάποιοι χτύπησαν το μοναστήρι.
Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες εικόνες δεν είναι καταγεγραμμένες και ως εκ τούτου είναι εξαιρετικά δύσκολη η ταυτοποίησή τους.
Η τοπική αστυνομία είναι πλέον έντονα προβληματισμένη καθώς πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό των τελευταίων ημερών ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να έχουν γίνει κι άλλες κλοπές σε εξωκκλήσια οι οποίες ακόμη δεν αποκαλύφθηκαν.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στη Μόλιστα, υπάρχουν κάτοικοι του χωριού, που καταγγέλλουν σταδιακή λεηλασία του Βυζαντινού πλούτου. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι σταδιακά έχουν αφαιρεθεί εικόνες κι άλλα πολύτιμα εκκλησιαστικά κειμήλια ακόμη και από την κεντρική εκκλησία του χωριού.
Τα τελευταία χρόνια τα μοναστήρια της Ηπείρου έχουν λεηλατηθεί με πανομοιότυπο τρόπο, και έχουν απομακρυνθεί με βίαιο τρόπο τουλάχιστον 200 θρησκευτικοί θησαυροί.
Οι περισσότερες κλοπές σημειώθηκαν τον χειμώνα του 2009 και μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκε ο ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κουκούλι Ζαγορίου, που χρονολογείται στα 1630.
Οι ιερόσυλοι εισέβαλαν παραμονή Χριστουγέννων του 2009, ένα βράδυ με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και σφοδρή χιονόπτωση και αφαίρεσαν 64 εικόνες, δύο ευαγγέλια, εξαπτέρυγα, ιερά σκεύη, ενώ πήραν ακόμη και τμήματα λειψάνων των Αγίων Παντελεήμονος και Χαραλάμπους.
Η αξία για κάποιες από τις εικόνες αυτές φτάνει το 1.000.000 ευρώ, ενώ μία βρέθηκε το 2010 στο Μοναστηράκι και ο κάτοχός της διώκεται με την κατηγορία της κλεπταποδοχής.
Αρκετές εικόνες έχουν εντοπιστεί και επαναπατριστεί από τις γκαλερί Temple του Λονδίνου και Dullaert του Αμστερνταμ, ενώ, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο ίδιος ο Richard Temple φέρεται να κατονόμασε ως προμηθευτή τον 43χρονο από τα Τρίκαλα.
Συλλέκτες εντόπισαν εικόνες που είχαν κλαπεί στον δικτυακό κατάλογο του αρχαιοπώλη H.W.C.Dullaert τον Απρίλιο του 2011 και έπειτα από καταγγελία κατασχέθηκαν από την ολλανδική αστυνομία.
Συνολικά 11 εικόνες που κλάπηκαν από τον ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κουκούλι και τον Αγιο Τρύφωνα Βίκου Ιωαννίνων και βρέθηκαν στην γκαλερί Temple έχουν επιστρέψει και άλλες 10 επαναπατρίστηκαν από την Dullaert.
Συμπληρώνεται μία δεκαετία λεηλασίας του πολιτιστικού και θρησκευτικού πλούτου της Ηπείρου. Δέκα χρόνια, όπου κάποιοι καταφέρνουν να δρουν ανενόχλητοι... Και να αποδεικνύουν ότι ξέρουν τα μονοπάτια, τα μοναστήρια και τα ξωκλήσια ακόμη και καλύτερα από τους ντόπιους.
Από το 2006 ξεκίνησε η μεγάλη έρευνα για την εξάρθρωση του κυκλώματος των αρχαιοκαπήλων. Και όταν η τοπική αστυνομία άρχισε να συγκεντρώνει κρίσιμα και πολύτιμα στοιχεία, κάποιοι αποφάσισαν να την αφαιρέσουν και να την μεταφέρουν στις κεντρικές υπηρεσίες της Αθήνας.
 
Από τότε χάθηκαν τα ίχνη της... Και παρά τις μεγαλόστομες δεσμεύσεις των κατά καιρούς υπευθύνων –αρχηγών της ΕΛΑΣ και υπουργών- το αποτέλεσμα ισούται με ένα μεγάλο μηδέν....
Μετά από μία τριετία περίπου σιωπής, και σε επίπεδο έρευνας και σε επίπεδο δραστηριότητας του κυκλώματος, ήρθαν δύο απανωτές κλοπές, για να σκορπίσουν ανησυχίες και προβληματισμούς.
Ήταν στις αρχές της εβδομάδας η κλοπή στην Κάτω Μερόπη Πωγωνίου, στην εκκλησία της Ευαγγελίστριας, όπου άγνωστοι, αφαίρεσαν δύο εκκλησιαστικές εικόνες, ένα ιερό Ευαγγέλιο, ένα χειροποίητο υφαντό, μία ελαιογραφία, δύο ιερά δισκοπότηρα και διάφορα παραδοσιακά αντικείμενα τελετών.
Την Κυριακή, ήρθε η δεύτερη κλοπή για να σημάνει πλέον συναγερμό στις αρχές. Στην Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου, στον οικισμό Μοναστήρι Μόλιστας, στην Κόνιτσας, άγνωστοι έσπασαν την είσοδο και αφαίρεσαν έξι εικόνες και τάματα.
Οι αστυνομικές αρχές ερευνούν πλέον με μεγάλη προσοχή τις δύο περιπτώσεις και αναζητούν στοιχεία που μπορεί να τις συνδέουν με το μεγάλο κύκλωμα αρχαιοκαπήλων.
Το μπαράζ της «ιερής» λεηλασίας, ειδικά στα χωριά του Ζαγορίου, έγινε την τετραετία 2006- 2010.
Ενδεικτικά, από την ιερά μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μακρίνο, άγνωστοι, το 2007, αφαίρεσαν εικόνες, βημόθυρα, ακόμη και λειψανοθήκες.
Τον Φεβρουάριο του 2008, στόχος αρχαιοκαπήλων έγινε ο ιερός ναός Γενεσίου Θεοτόκου στους Δραμεσιούς, από όπου αφαιρέθηκαν το τέμπλο, εικόνες και σταυροί.
Τον Οκτώβριο του 2009, εκλάπησαν εικόνες από τον ιερό ναό Αγίου Τρύφωνα, στο Βίκο Ζαγορίου.
Τον Δεκέμβριο του 2009, από τον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κουκουλίου, πέρασαν στα χέρια ιερόσυλων εξαπτέρυγα, εικόνες και βημόθυρα.
Το 2011, εκλάπησαν εικόνες από τον Προφήτη Ηλία στο Δεσποτικό.
Αξιοσημείωτο είναι ότι μεγάλος αριθμός πολύτιμων εικόνων κι άλλων θρησκευτικών αντικειμένων δεν είναι καν καταγεγραμμένα. Μάλιστα σχετική οδηγία που είχε δοθεί κατά το παρελθόν συνάντησε αντιδράσεις ακόμη και μέσα στην ίδια την εκκλησία.
Ορισμένα μόνο από τα ιερά κειμήλια και κυρίως εικόνες, που έχουν κλαπεί, εντοπίστηκαν στα ηλεκτρονικά παζάρια της Ευρώπης.
Το κύκλωμα κατάφερε όχι μόνο να βγάλει εκτός Ελλάδας αλλά να πουλήσει και να αποκομίσει τεράστια κέρδη από τον πολιτιστικό πλούτο της Ηπείρου.
Στο διάστημα αυτό, υπάρχει ένα πλήθος πληροφοριών για τους ανθρώπους που μπορεί να κινούν τα νήματα. Όμως δεν αρκούν οι εικασίες και οι εκτιμήσεις.
Είναι επιβεβλημένο πλέον η έρευνα να ολοκληρωθεί από τις υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη οι οποίες έχουν στη διάθεσή τους και στοιχεία που στάλθηκαν από τη μεγάλη έρευνα που έγινε στο Λονδίνο, όταν εντοπίστηκαν εικόνες από το Κουκούλια στην περίφημη γκαλερί Τέμπλ.