24/9/14

Από θύτης τώρα θύμα?


Γριβέας: Το ΤΤ στραγγάλισε την εταιρεία μας - Το 2008 είχαμε διοργανώσει συνέδριο για τη Διεθνή Διαφάνεια
 
«Η εταιρεία μας είχε καθιερωθεί στην παγκόσμια αγορά…Η συμβολή της συζύγου μου Αναστασίας Βάτσικα ήταν κάτι παραπάνω από καθοριστική… Δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε την κατάρρευση της αγοράς… Η τράπεζα (το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) στραγγάλισε την εταιρεία μας καθιστώντας απαιτητά τα 17.000.000 ευρώ τα δάνεια…».

Αυτά είναι μερικά από τα επιχειρήματα του Κυριάκου Γριβέα στην απολογία του ενώπιον του ανακριτή κ. Γιώργου Ανδρεάδη μετά την εμφάνισή του στη χώρα μας μαζί με τη σύζυγό του. Και οι δύο είναι κατηγορούμενοι για «επισφαλή», όπως χαρακτηρίζονται, δάνεια που τους χορηγήθηκαν από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ύψους περίπου 17 εκατομμυρίων ευρώ. Προηγήθηκε 9μηνη παραμονή τους στη Μ. Βρετανία, η απόφαση για έκδοσή τους, η παραίτησή τους από τα ένδικα μέσα, η εμφάνισή τους ενώπιον του ανακριτή και η σύλληψή τους, προηγουμένως, στο αεροδρόμιο Ελευθέριο Βενιζέλος. Απολογήθηκαν επί ώρες, αλλά τελικά αφέθηκαν και οι δύο ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Στην πολυσέλιδη (66σελίδες) απολογία του, που αποκαλύπτει «Το Βήμα» ο κ. Γριβέας, ιδιοκτήτης εταιρείας επικοινωνίας, που κατά συγκυρία είχε αναλάβει το 2008 και την οργάνωση Συνεδρίου για τη Διεθνή Διαφάνεια, εξηγεί πως κατά τη γνώμη του εξελίχθηκε η κατάρρευση της εύρωστης, όπως την χαρακτηρίζει, εταιρείας του. Μία εταιρεία που, κατά την εκτίμησή του, κατέρρευσε με την κατάρρευση και της παγκόσμιας αγοράς... 

Εξηγεί έτσι ότι:

«... Το 1991 ιδρύθηκε η εταιρεία «C&CΔιεθνής Ανώνυμος Ξενοδοχειακή και Τουριστική Εταιρεία» και για τις σχέσεις της στην αλλοδαπή η «C&C International S.Α». Στη συνέχεια τροποποιήθηκε πολλές φορές η εταιρεία για να μετατραπεί στις 31.10.2011 σε Global Congress Initiatives, ανώνυμη εταιρεία Συνεδρίων και εταιρεία Συμμετοχών».

Ο κατηγορούμενος για απιστία και ξέπλυμα Κυριάκος Γριβέας επιμένει στην απολογία του ότι η αλλαγή της επωνυμίας της εταιρείας στο τελικό στάδιο «δεν έγινε προκειμένου να αποσυνδεθεί από το παρελθόν της γιατί ήθελε να κρύψει κάτι, όπως ευθέως εννοείται από το κατηγορητήριο, ούτε ήταν αδύνατη η σύνδεση της νέας επωνυμίας με το ίδιο εταιρικό σχήμα...». Εξηγεί στη συνέχεια ότι όταν άλλαξε η επωνυμία, στις 31 Οκτωβρίου, το ΤΤ είχε ήδη από τις 4 Οκτωβρίου 2011 προβεί σε καταγγελία των συμβάσεων κάλυψης των Ομολογιακών δανείων... Μάλιστα επιμένει ότι «για την αλλαγή της επωνυμίας είχαν ενημερωθεί όλες οι τράπεζες και οι προμηθευτές της εταιρείας... Και εξηγεί γιατί άλλαξαν επωνυμία: Ο μόνος λόγος που προχωρήσαμε σε αλλαγή της επωνυμίας ήταν προκειμένου να περιορίσουμε το αρνητικό αντίκτυπο που είχε στην εταιρεία μας η καταστροφική για εμάς καταγγελία των συμβάσεων από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και περιοριζόταν η προσπάθεια αυτή σε επίπεδο εντυπώσεων, κυρίως στους διεθνείς πελάτες μας...».

Στη συνέχεια εξηγεί τον κύκλο εργασιών των εταιριών του «ομίλου», όπως τον χαρακτηρίζει, που είχαν σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξη και το περιβάλλον, την παροχή υπηρεσιών διαφήμισης, τη διοργάνωση συνεντεύξεων, την εκμετάλλευση προγραμμάτων και λογισμικού στα Συνέδρια κ.λπ. Το 2008, μάλιστα, ο κύκλος εργασιών της ανερχόταν σε 22.183.802 ευρώ... Στο πελατολόγιο συγκαταλέγονταν, όπως αναφέρει, μεγάλες εταιρίες: το CNN, η Intracom, η Kraft, η Siemens, η Info Quest κ.α. Το 2008 μάλιστα ανέλαβε και διοργάνωσε το Παγκόσμιο Συνέδριο κατά της Διαφθοράς σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης!

Όπως αναφέρει, η εταιρεία είχε δανειακές συμβάσεις και με άλλες ελληνικές και διεθνείς τράπεζες. Το 2009 αποφάσισε την δανειοδότηση από το ΤΤ, κατά τον Κυριάκο Γριβέα για την επιχειρηματική ώθηση της εταιρείας και λόγω της αποκλειστικής συνεργασίας με εταιρεία διοργάνωσης διεθνών ιατρικών συνεδρίων. Το πρώτο ομολογιακό δάνειο εκδόθηκε στις 23-3-2009 και το δεύτερο τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς.

Υποστήριξε ότι κακώς κατέληξε η εισαγγελική αρχή ότι «η εταιρεία ήταν νεοσύστατη, ότι η εξαρχής εκταμίευση συνάδει με τη φύση των ομολογιακών δανείων» ενώ υποστηρίζει ότι «υπήρχε διασφάλιση από την εγγύηση της εταιρείας Modeco...». Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, επισημαίνει, δεν ήταν η μεγαλύτερη δανείστρια τράπεζα και αναφέρει ότι στην ίδια θέση ήταν και η Τράπεζα Πειραιώς.

Υποστηρίζει ακόμα ότι η οικονομική πρόταση, που κατέθεσε η εταιρεία για τον δανεισμό της θα είχε ικανοποιηθεί αν δεν είχαν συμβεί δυο γεγονότα:

- Η παγκόσμια ύφεση και

- Η επιλογή της Τράπεζας να καταγγείλει καταχρηστικά και αναιτιολόγητα -κατά τον Γριβέα- τις συμβάσεις, «στραγγαλίζοντας» οικονομικά την εταιρεία.

Προσθέτει ότι η εταιρεία του εξυπηρετούσε κανονικά το πρόγραμμα αποπληρωμής και ότι κατά τον χρόνο καταγγελίας της σύμβασης είχε καθυστερήσει μόνο η καταβολή των τόκων μιας εκτοκιστικής περιόδου! «Ολα τα έσοδα από τη συνεδριακή δραστηριότητα» λέει «συγκεντρώνονταν στον λογαριασμό του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου». Για τις τρεις κυπριακές εταιρίες, όπου φαίνεται να διοχετεύθηκαν χρήματα, ο Κυριάκος Γριβέας υποστήριξε ότι «κανένα ποσό δεν εκταμιεύθηκε κατά την επίμαχη αγορά των τριών κυπριακών εταιρειών...».

Για την προσωπική οικονομική κατάσταση του ζεύγους εκείνος υποστηρίζει ότι «δεν διαθέτουμε οποιαδήποτε χρήματα, η επιβίωσή μας εξαρτάται μόνο από την εργασία μας, δεν αγοράσαμε οποιοδήποτε ακίνητο στην Ελλάδα ή άλλη χώρα μετά το 2009 και όποια ακίνητα διαθέτουμε αγοράστηκαν πριν από το 2009 και συγκεκριμένα από το 1991-1997, δύο οικόπεδα το 2002 και 2003 και ένα ακίνητο στο εξωτερικό το 2006.... Οι αγορές έγιναν με λήψη προσωπικών δανείων...».

Σε σχέση με την έκδοση εντάλματος σύλληψης ο Κ. Γριβέας υποστηρίζει ότι «δεν γνώριζα ότι ήταν σε εξέλιξη οποιαδήποτε ποινική διαδικασία, ήμαστε μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού με τα παιδιά μας το 2011, ουδέποτε κρυφτήκαμε ή προσπαθήσαμε να αποφύγουμε τη σύλληψη, αιφνιδιαστήκαμε από την έκδοση των ενταλμάτων, ενημερωθήκαμε αιφνιδιαστικά στις 7 Ιανουαρίου δια του Τύπου για την έναρξη της ανάκρισης...» αναφέρει χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια περιγράφει τη ζωή τους στο Λονδίνο και πως τα δύο παιδιά τους παρακολουθούσαν αγγλόφωνο σχολείο. Υποστηρίζει ότι προσέφυγαν στα αγγλικά δικαστήρια για να «προετοιμάσουν την επιστροφή τους στην Ελλάδα». Αρνείται όλες τις σε βάρος του κατηγορίες, όπως έχουν διατυπωθεί από τις ελληνικές αρχές.
Στο ίδιο κλίμα είναι και η πεντασέλιδη απολογία της συζύγου του κ. Γριβέα, Αναστασίας Βάτσικα.