Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλη Κικίλια στην εφημερίδα Εθνικός Κήρυξ και στον Δημοσιογράφο κ. Θεόδωρο Καλμούκο
Kύριε Υπουργέ, λέγεται ότι η επίσκεψή σας στις ΗΠΑ γίνεται για να ζητήσετε βοήθεια για την πάταξη τρομοκρατών ISIS και άλλων που μπαίνουν στην Ελλάδα. Πώς το σχολιάζετε;
Είναι αυτονόητο ότι η επίσκεψη στις ΗΠΑ αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για μία ολική προσέγγιση των ζητημάτων ασφάλειας, που όλοι αναγνωρίζουν. Είναι ζητήματα που έχουν κατά κύριο λόγο παγκόσμιο χαρακτήρα και επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την οικονομική και κοινωνική ζωή των σύγχρονων κοινωνιών. Σήμερα, είναι γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα βρίσκεται σε εγρήγορση για να σβήσει η φωτιά, που έχει ανάψει σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αυτονόητη και η διεθνής συνεργασία και η ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών για το θέμα αυτό. Η αλήθεια όμως είναι ότι στη χώρα μας, όπως αποδεικνύεται από τα ίδια τα γεγονότα, δεν υπάρχει ζήτημα ύπαρξης θυλάκων Τζιχαντιστών. Από εκεί και πέρα, η γειτνίαση και η ευρύτερη γεωπολιτική θέση της χώρας επιβάλουν εγρήγορση και επιφυλακή, κάτι που συνεπάγεται τη στενή συνεργασία με όλους αρμόδιους φορείς και τις Υπηρεσίες Ασφάλειας.
Ποια άλλα θέματα θα συζητήσετε στην Ουάσιγκτον και με ποιους;
Όπως προανέφερα τα θέματα ασφαλείας έχουν παγκόσμιο χαρακτήρα και η ιστορία των τελευταίων δεκαετιών έχει αποδείξει ότι συνεχώς δημιουργούνται νέες μορφές και νέες εστίες κινδύνου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει τόσο επαναξιολόγηση των ήδη υπαρχόντων πολιτικών, όσο και να εξετάσουμε την υιοθέτηση νέων πολιτικών πρόληψης και αντιμετώπισης τέτοιων κρίσεων. Ειδικά, αυτή τη χρονική περίοδο η χώρα μας δέχεται ένα πρωτοφανές κύμα παράνομων μεταναστών από τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας, λόγω του πολέμου στη Συρία και στο Ιράκ. Αυτό με δεδομένη την ύπαρξη άνω των δύο εκατομμυρίων μεταναστών στη χώρα, δημιουργεί μία τεράστια οικονομική και κοινωνική πίεση. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε ήδη θέσει το θέμα ζητώντας την ενεργή στήριξη και αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων μας σε όλα τα ευρωπαϊκά fora . Με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ είναι μία πολυπολιτισμική κοινωνία και έχει αναπτύξει σχετικές πολιτικές τις τελευταίες δεκαετίες, η συνεισφορά της σε τεχνοκρατικό επίπεδο για την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των υπηρεσιών μας είναι πολύ σημαντική. Στο πλαίσιο αυτό, θα έχω συναντήσεις με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Πληροφοριών (Director of National Intelligence) Aντιστράτηγο κ. James R.Clapper, με τον Διευθυντή της CIA κ. John O.Brennan, τον Διευθυντή του FBI κ. James Comey, τους Γενικούς Διευθυντές του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (National Security Council) κ. Charlie Cupchin, αρμόδιου για την Ευρώπη και κ. Avery Alpha, αρμόδιου για θέματα Αντιτρομοκρατίας, καθώς και με την Συντονίστρια θεμάτων Αντιτρομοκρατίας στο State Department Πρέσβυ κα Tina Kaidanow, Επίσης θα έχω επαφές με επικεφαλείς Μονάδων της Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Στο σημείο όμως αυτό, θα μου επιτρέψετε να κάνω μία ακόμη παρατήρηση. Η Ελλάδα, όλα αυτά τα χρόνια και παρά τις γνωστές οικονομικές δυσκολίες που πέρασε, όχι μόνο κατάφερε να προωθήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, αλλά το σημαντικότερο διατήρησε την κοινωνική ειρήνη και αποτελεί έναν διαχρονικό πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Όπως κατανοείτε, αυτό είναι μία σημαντική παράμετρος, που αποδεικνύει τόσο την πολιτική βούληση, όσο και την ικανότητα των ελληνικών κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια.
Φαίνεται ότι η εγκληματικότητα μειώνεται στην Ελλάδα. Έτσι είναι, και εάν ναι, που οφείλεται;
Όπως, πολύ σωστά παρατηρείτε, τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει μία σταθερή και συνεχόμενη μείωση των δεικτών εγκληματικότητας σε όλες τις βασικές κατηγορίες αδικημάτων. Κάτι που αναβαθμίζει το περιβάλλον και τις συνθήκες ασφάλειας της χώρας και επιβεβαιώνει τον επιτυχημένο στρατηγικό σχεδιασμό, τόσο στον τομέα της πρόληψης, όσο και στον τομέα της συνολικής αστυνομικής ανταπόκρισης της παραβατικής συμπεριφοράς. Θα σας το πω όσο πιο απλά μπορώ: Η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα και για τους κατοίκους της και για τα εκατομμύρια των επισκεπτών της και για τους επενδυτές.
Τι είναι η Ομογένεια της Αμερικής για εσάς; Με ποιους εκπροσώπους της Ομογένειας θα συναντηθείτε; Αλήθεια πως μας βλέπετε;
Έχω πει πάρα πολλές φορές ότι η καρδιά της Ελλάδας χτυπάει όπου υπάρχουν Έλληνες. Και Έλληνες υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Ειδικά στην Αμερική η ελληνική κοινότητα για πάνω από 100 χρόνια έχει αποδείξει ότι μπορεί να διακρίνεται και να προκόβει σε ένα από τα πιο δημιουργικά και συνάμα ανταγωνιστικά περιβάλλοντα. Άρα, πέρα από τους ψυχικούς και συναισθηματικούς δεσμούς, που έχω με τους συμπατριώτες μου, τρέφω και απεριόριστα συναισθήματα σεβασμού και εκτίμησης για ό,τι έχουν πετύχει. Και τολμώ να πω ότι πολλές φορές η ευαισθησία σας, η συνεισφορά σας και η μαχητικότητά σας για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων είναι μεγαλύτερη και από όλων μας που ζούμε στην Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου θα έχω την χαρά συναντηθώ με εκπροσώπους της ομογένειας στην Ουάσιγκτον, στη Βοστώνη και στο Σικάγο και να παραστώ στην εκδήλωση που συνδιοργανώνουν το American Jewish Committee του Σικάγου και Hellenic American Leadership Council για την «Ημέρα του Όχι». Στο σημείο αυτό, επιτρέψτε μου να πω ότι αποτελεί εξαιρετική τιμή για εμένα το γεγονός ότι θα είμαι ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση του διοργανώνει το Fletcher School /Tufts University σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Ποια είναι τα ευχάριστα και ποια δυσάρεστα της εργασίας σας; Πώς εσείς, γιατρός, αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική και μάλιστα σε μία τέτοια δύσκολη εποχή;
Για εμένα δεν υπάρχουν δυσάρεστα όταν στη ζωή σου κάνεις αυτό που θέλεις. Θέλω να σας εξομολογηθώ ότι αισθάνομαι πολύ τυχερός, αλλά και ικανοποιημένος γιατί και ως αθλητής και ως γιατρός και ως πολιτικός πάντα λειτούργησα μέσα σε ένα πλαίσιο αρχών και αξιών, που μου έμαθε η οικογένειά μου. Επειδή είμαι μόλις 40 ετών, (γεννήθηκα ακριβώς στην αρχή της μεταπολίτευσης), πιστεύω ότι οι κλασσικές λογικές της πόλωσης, των αντιπαραθέσεων και των διαχωριστικών γραμμών, όπως επίσης και του αστείρευτου λαϊκισμού έχουν τελειώσει οριστικά. Όποιος προβληματίζεται ή να σας το πω διαφορετικά όποιος δεν είναι ευχαριστημένος με ό,τι βλέπει να συμβαίνει δίπλα του έχει μία μόνο επιλογή. Να αντιδράσει, να κάνει κάτι ο ίδιος για να αλλάξει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Προσωπικά επέλεξα αυτή τη στάση. Να αντιδράσω με δράση. Να δουλέψω με πίστη, επιμονή και σοβαρότητα, ώστε να φέρουμε το καινούργιο, το διαφορετικό και να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες για όλους εμάς, αλλά και για τις νέες γενιές. Αυτό είναι το πραγματικό νόημα της ενασχόλησής μου με την πολιτική.