17/11/14

Περί απαγωγής ...

 

Ο ποδοσφαιριστής, ο Αλβανός, το τηλέφωνο και τα «μυστήρια» στην απαγωγή της φοιτήτριας
 
Νέες πληροφορίες και σειρά «αδιευκρίνιστων» στοιχείων σχετικά με τον τρόπο που μπήκε στο στόχαστρο των απαγωγέων η 27χρονη φοιτήτρια, τον ρόλο άλλων προσώπων αλλά και το παρασκήνιο των αστυνομικών ερευνών ανακύπτουν από τον δικαστικό φάκελο της υπόθεσης για τη δεκαήμερη ομηρία της στενής συγγενούς κορυφαίου παραγοντα του Αστέρα Τρίπολης η οποία αφέθηκε ελεύθερη με καταβολή λύτρων 82.500 ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., δράστες της απαγωγής ήταν ένας 48χρονος υπάλληλος μεταφορικής εταιρείας στον οποίο έδινε το «παρών» ο πατέρας της κοπέλας, αλλά και ένας 53χρονος ομογενής από το Καζακστάν, φίλος του πρώτου, που είχε μπαρ στο Μενίδι.

Τέσσερα νέα στοιχεία

Στην υπόθεση αυτή όμως υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες και άγνωστες μέχρι σήμερα παράμετροι:

Πρώτον: Ο 48χρονος ανέφερε ότι αποφάσισε να απαγάγει τη φοιτήτρια «επειδή ο πατέρας της ερχόταν στον εργοδότη του, ιδιοκτήτη μίας μεταφορικής εταιρείας στα δυτικά προάστια, και είχε πληροφορηθεί ότι ήταν γαμπρός του συνιδιοκτήτη του Αστέρα Τρίπολης». Το στοιχείο όμως για το οποίο έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ήταν ότι o εν λόγω ιδιοκτήτης της μεταφορικής εταιρείας είχε στενό συγγενή που ήταν επί τρία χρόνια ποδοσφαιριστής στον Αστέρα Τρίπολης. Μάλιστα η γνωριμία του με τον πατέρα της απαχθείσας είχε προκύψει λόγω αυτής της μεταγραφής του συγγενούς του στην ΠΑΕ της αρκαδικής πρωτεύουσας.

Οι αξιωματικοί ερεύνησαν αν ο 48χρονος οργανωτής της απαγωγής είχε και άλλες πηγές συγκεκριμένης πληροφόρησης από το ίδιο περιβάλλον. Δεν προέκυψε ωστόσο κανένα σχετικό στοιχείο.

Δεύτερον: Στην απολογία των κατηγορουμένων σημειώνεται ότι σημαντικό ρόλο στην απαγωγή είχε ένας νεαρός αλβανός φίλος τους, με το όνομα «Αλέκος», που γνώριζε την 27χρονη φοιτήτρια από το νυχτερινό κέντρο στη Δάφνη όπου εργαζόταν και ο οποίος πήρε μέρος στην απαγωγή.

Ωστόσο εντύπωση προκαλεί ότι οι δράστες αποφεύγουν διαρκώς να μιλήσουν γι’ αυτόν, καθώς και να δώσουν περισσότερα στοιχεία για την παρουσία και την εμπλοκή του. Επιπλέον δεν εξηγούν πώς συνέπεσε, ενώ είχαν, όπως είπαν, στοχεύσει την κοπέλα από πληροφορίες στη μεταφορική εταιρεία ή «μέσω Facebook», ταυτόχρονα να έχουν φίλο ένα πρόσωπο που την ήξερε.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι «αυτή η... σύμπτωση πρέπει να ερευνηθεί περισσότερο. Όπως και πρέπει να εξετασθεί αν υπάρχουν πρόσωπα στην υπόθεση με πιο σύνθετο ρόλο τον οποίο οι συλληφθέντες αποφεύγουν, ίσως από φόβο, να αποκαλύψουν».

Τρίτον: Από τα στοιχεία της προανάκρισης προκύπτει ότι οι αστυνομικοί γνώριζαν τους δράστες της απαγωγής τρεις ημέρες πριν από τη σύλληψή τους. Τα κύρια στοιχεία ήταν το οπτικό υλικό μιας κάμερας από ιδιωτικό χώρο που κατέγραψε τμήμα του αριθμού της μοτοσικλέτας με την οποία μεταφερόταν η όμηρος από τον χώρο κράτησής της στη Λούτσα – από περιφερειακό δρόμο και όχι από την Αττική οδό – στο σημείο απελευθέρωσής της στην Αθήνα.

Οι διωκτικές αρχές ανακάλυψαν ότι ένας εκ των υποψηφίων, ως ιδιοκτήτης των μοτοσικλετών με το ίδιο «τμήμα» της πινακίδας κυκλοφορίας ήταν υπάλληλος της ίδιας μεταφορικής εταιρείας στην οποία ανήκε εταιρικό κινητό που είχε ενεργοποιηθεί το 2012 και το οποίο εμφανιζόταν να χρησιμοποίησαν οι δράστες σε μία επικοινωνία με τον πατέρα της ομήρου.

Αρχικά οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. πίστευαν ότι «οι απαγωγείς δεν μπορεί να χρησιμοποίησαν παλιό κινητό, κοινής χρήσης, της εταιρείας όπου εργάζονταν» και πίστεψαν ότι απλώς αυτός ο αριθμός είχε ενεργοποιηθεί από άλλα πρόσωπα. Έτσι δεν είχαν κάνει αρχικώς υπεραναλυτική έρευνα στη μεταφορική εταιρεία, η οποία πάντως ξεκίνησε μετά το εύρημα από την κάμερα. Σε δεύτερη φάση εντοπίστηκαν οι καταγραφές από τις κάμερες του καταστήματος στη Λούτσα όπου ψώνιζε ρούχα για την όμηρο ο δράστης.

Τέταρτον: Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν εντυπωσιασθεί από το ότι φέρεται να οργάνωσε αυτή τη σύνθετη εγκληματική ενέργεια ο 48χρονος, πατέρας δύο παιδιών, ένα εκ των οποίων σπουδάζει στο εξωτερικό, και ο οποίος έχει λευκό ποινικό μητρώο και καμιά εμπειρία σε ποινικές ενέργειες.

Ερωτήματα προκαλεί και το πώς οι δύο κατηγορούμενοι ήξεραν στοιχεία του ονόματος και της παρουσίας της ομήρου για να την εντοπίσουν, όπως ισχυρίζονται, στο Facebook. Εντύπωση προκαλεί ότι ενώ υποστηρίζουν ότι άρχισαν να οργανώνουν την απαγωγή προ έξι μηνών, η 27χρονη δεν εργαζόταν τότε στο νυχτερινό κέντρο της Δάφνης, όπου άρχισε να απασχολείται από τις 20 Σεπτεμβρίου.

Τους αστυνομικούς έχει εντυπωσιάσει και το πώς οι δράστες ήξεραν κρίσιμες λεπτομέρειες για τις κινήσεις του προαναφερόμενου ποδοσφαιρικού παραγοντα, συγγενούς της ομήρου, όπως τα «περί μεταφοράς χρημάτων μέσω Τουρκίας» που επικαλέστηκαν σε επαφές τους για διαπραγματεύσει