25/2/15

Η εκδίκηση ...



Τουλάχιστον 20 επιθέσεις σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους

Τουλάχιστον 20 φορές «στοχεύθηκαν» τα τελευταία χρόνια σωφρονιστικοί υπάλληλοι και άλλα στελέχη των φυλακών από το οργανωμένο έγκλημα και τις ένοπλες οργανώσεις. Παράλληλα τα στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης διέθεταν πληροφορίες για επιθέσεις σε τρεις-τέσσερις ακόμη υπαλλήλους των φυλακών αλλά και πρώην υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου που φέρεται να προωθούσε τις «φυλακές Γ' Τύπου» στον Δομοκό. Μάλιστα υπάρχουν φόβοι για νέες επιθέσεις.

«Εκδίκηση ιδιωτικού τύπου»
Η περίπτωση της εν ψυχρώ δολοφονίας του 47χρονου αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού το περασμένο Σάββατο στη Φθιώτιδα είναι μόνο ένα δείγμα της τάσης που, σύμφωνα με τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., υπάρχει τα τελευταία χρόνια από κρατούμενους και τους συνεργούς τους εκτός φυλακών να «εκδικούνται σε "ιδιωτικού τύπου" επιθέσεις το σύστημα κράτησής τους και να κτυπούν τους κρατικούς υπαλλήλους στα σπίτια τους». Αποδεικνύει παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την εμμονή τα τελευταία χρόνια των ενόπλων να κτυπούν σχετιζόμενους με το σωφρονιστικό σύστημα. Και αυτό επειδή, όπως λένε, «από τη στιγμή που ηγετικά στελέχη του οργανωμένου εγκλήματος αλλά και κορυφαία μέλη ενόπλων οργανώσεων είναι στη φυλακή και συνεργάζονται μεταξύ τους, προφανώς το ενδιαφέρον ποινικών και ανταρτών πόλης στρέφεται εκδικητικά γύρω από το σωφρονιστικό σύστημα».
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της επίθεσης που είχε δεχθεί ο 35χρονος σωφρονιστικός υπάλληλος Σπύρος Λαχανάς στις 10 Μαρτίου 2010 στον Κορυδαλλό, όταν ένας αλβανός πρώην κρατούμενος τον πυροβόλησε δύο φορές με αποτέλεσμα να μείνει ανάπηρος. Από την περαιτέρω έρευνα είχε ανακύψει ότι ηθικοί αυτουργοί της επίθεσης ήταν κρατούμενοι αλβανοί μαφιόζοι που είχαν κατηγορηθεί το 2008 για συμμετοχή σε συμμορία που είχε δολοφονήσει μέσα σε δύο χρόνια 11 ανθρώπους, είχε τραυματίσει άλλους 13, ενώ παλαιότερα μέλη της είχαν προβεί σε απαγωγές, ληστρικές επιθέσεις και εκτεταμένο εμπόριο ναρκωτικών. Ως κίνητρο είχαν μια ποινή εντός των φυλακών που επιβλήθηκε σε συγκρατούμενό τους.
Τον Ιούνιο του 2013, μέλη της αναρχικής ομοσπονδίας FAI - θεωρείται από την ΕΛ.ΑΣ. ότι έχει άμεση σχέση με τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς - ανατίναξε το αυτοκίνητο του αρχιφύλακα των φυλακών Ναυπλίου. Στην προκήρυξη σημείωναν: «Απ' την άλλη πλευρά των τειχών, εμείς οι "ελεύθεροι πολιορκημένοι" διαλέγουμε για τον εαυτό μας την επιλογή των όπλων και του δυναμίτη ενάντια στους δεσμοφύλακες της ζωής μας, στα αφεντικά και στους διευθυντές τους». Για να συμπληρώσουν: «Αν κάποιοι ανθρωποφύλακες επιμείνουν να έχουν παρόμοιες συμπεριφορές και να βγάζουν τα κόμπλεξ και τα απωθημένα τους πάνω στους κρατούμενους, θα τους επισκεφθούμε με χειρότερες διαθέσεις. Τίποτα δεν θα μείνει αναπάντητο. Οι εχθροί της ελευθερίας έχουν ονοματεπώνυμο και διεύθυνση...».
Παρόμοιου ύφους ήταν και η προκήρυξη της Σέχτας Επαναστατών μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια το καλοκαίρι του 2010. Οπως σημείωνε, «προς όλους τους υπεύθυνους φυλακών, διευθυντές, εισαγγελείς, σωφρονιστικούς υπαλλήλους και κοινωνικούς λειτουργούς, σας προειδοποιούμε πως αν δεν αλλάξετε άμεσα τη στάση σας και δεν σταματήσετε να ταλαιπωρείτε βασανισμένους φυλακισμένους ανθρώπους, θα μπείτε σε λίστα προτεραιότητας ώστε να παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι. Ιδιαίτερα για κάποιους από εσάς γνωρίζουμε μέχρι και το τι ώρα παίρνετε τα χάπια σας. Κόψτε τους τσαμπουκάδες που κάνετε με την απαγόρευση αδειών και τα κομμένα επισκεπτήρια, να σέβεστε τους φυλακισμένους και να μην παραβιάζετε τα δικαιώματά τους γιατί σε διαφορετική περίπτωση και σε ανυποψίαστο χρόνο θα δεχτείτε επίσκεψη των μαχητών της Σέχτας Επαναστατών με οριστική μεταγωγή στον άλλο κόσμο».

Με... ονοματεπώνυμο
Εκρηκτικοί μηχανισμοί είχαν τοποθετηθεί τον Μάιο του 2010 και τον Ιούνιο του 2013 από τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού αλλά και στο αυτοκίνητο της τότε διευθύντριας του σωφρονιστικού καταστήματος κυρίας Μαρίας Στέφη. Επιπλέον η οργάνωση FAI έστειλε τον Απρίλιο του 2011 δέμα-βόμβα στο φρουραρχείο των φυλακών Κορυδαλλού που είχε ως παραλήπτη τον διευθυντή τους.
Το 2011, κρατούμενοι μέλη των Πυρήνων στις φυλακές Δομοκού κατηγόρησαν ονομαστικά σωφρονιστικούς υπαλλήλους για απαξιωτική συμπεριφορά απέναντί τους. Οπως σημείωναν στο κείμενό τους, «έτσι σωφρονίζουν εδώ και χρόνια τους αξιοπρεπείς κρατούμενους - τους μη συνεργάσιμους. Το ότι είμαστε όμηροι στα κολαστήριά σας δεν σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να τσαλακώνει την αξιοπρέπειά μας».
Επιπλέον το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν και εμπρηστικές επιθέσεις σε αυτοκίνητα σωφρονιστικών υπαλλήλων, ενώ υπήρξαν και καταγεγραμμένες συνομιλίες «νονών της νύκτας» που αναζητούσαν πληροφορίες για τις διευθύνσεις κρατικών υπαλλήλων στις φυλακές.
Τέτοιου είδους επιθέσεις πάνε πίσω στον χρόνο. Οπως τον Φεβρουάριο του 1992, όταν η οργάνωση ΕΛΑ - 1η Μάη είχε τοποθετήσει βόμβα στο κέντρο διασκέδασης «Καν Καν» στη λεωφόρο Πέτρου Ράλλη στο Αιγάλεω, εκεί που θα δινόταν χορός σωφρονιστικών υπαλλήλων.