17/2/15

Έδεσαν λαθρομετανάστη στο φράχτη?


«Ομάδα κρούσης» αστυνομικών κατά μεταναστών στην Αμυγδαλέζα

Αποδέκτρια σημαντικής, αναλυτικής καταγγελίας από συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. για «βασανιστήρια κρατουμένων μεταναστών» στην Αμυγδαλέζα από ομάδα έξι-επτά αστυνομικών είχε γίνει η πολιτική ηγεσία του τότε υπουργείου Δημόσιας Τάξης πριν από δύο χρόνια. Η καταγγελία αυτή οδήγησε στη «διακριτική» απομάκρυνση ορισμένων αξιωματικών και αστυνομικών που υπηρετούσαν στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών.
Ωστόσο δεν είχε διαταχθεί περαιτέρω εσωτερική έρευνα και δεν είχε υπάρξει δημοσιοποίηση των σχετικών αναφορών και στοιχείων. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι στις 4 Απριλίου διεξάγεται δίκη, με έναν εκ των προϊσταμένων του Κέντρου Κράτησης στην Αμυγδαλέζα να βρίσκεται στο εδώλιο με την κατηγορία ότι χειροδίκησε σε βάρος συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ. που τον επισκέφθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν για τα τεκταινόμενα στο Κέντρο Κράτησης.

Η αποκάλυψη αυτή δημιουργεί περαιτέρω ερωτήματα για τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στην Αμυγδαλέζα. Για τον χώρο αυτόν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης δήλωσε το πρωί της Δευτέρας στο «Βήμα» ότι «στόχος είναι σε 100 ημέρες να κλείσει και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να προχωρήσουν οι διαμορφώσεις χώρων στην Αττική για τρία κέντρα ανοιχτής φιλοξενίας μεταναστών, μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και θέλουμε να την επιταχύνουμε».

Ιδιότυπες φυλακές με πολλά προβλήματα
Το επονομαζόμενο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα δημιουργήθηκε το 2012 και έχει τη δυνατότητα διαμονής 2.000 αλλοδαπών - σήμερα παραμένουν εκεί 1.085 μετανάστες κυρίως από το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές.
Σύμφωνα με αναφορές πολλών αστυνομικών που έδιναν το «παρών» εκεί, «τα προβλήματα είναι πολλά. Πρώτον, υπάρχουν ζητήματα με τις συνθήκες καθαριότητας και θέρμανσης. Μερικές φορές είχε υπάρξει πρόβλημα και με τη σίτισή τους επειδή δεν δίνονταν τα ποσά που προβλέπονταν σε εταιρεία catering η οποία είχε αναλάβει το σχετικό έργο. Ετσι οι μερίδες φαγητού μίκραιναν. Επιπλέον πολλοί μετανάστες διαμένουν εκεί επί μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα πολλοί να δυσφορούν και να είναι επιθετικοί. Ακόμη υπάρχει πρόβλημα με τις μεταδοτικές ασθένειες. Προ μερικών μηνών από το Σωματείο Ειδικών Φρουρών Αττικής είχε ζητηθεί να γίνει δειγματοληπτική έρευνα για τους ασθενείς από φυματίωση, με άγνωστη συνέχεια». Τότε είχε ανακαλυφθεί ότι το 30% των αστυνομικών που υπηρετούν στο κέντρο της Αμυγδαλέζας ήταν θετικοί στον εν λόγω ιό και είχε αρχίσει μαζικός εμβολιασμός τους.

Μάλιστα το καλοκαίρι του 2013 είχε υπάρξει και σχετική έρευνα του Συνηγόρου του Πολίτη, που ύστερα από δύο σχετικούς ελέγχους στην Αµυγδαλέζα (Σεπτέµβριος 2012 και Μάρτιος 2013) ανέφερε ότι «η Αστυνοµία αδυνατεί να δημιουργήσει συνθήκες που να διασφαλίζουν τα θεµελιώδη δικαιώµατα των κρατουµένων, διότι οι χώροι αστυνοµικής κράτησης αλλοδαπών έχουν µεταβληθεί σε ιδιότυπες φυλακές, δεδοµένου του µεγάλου και συνεχώς διογκούµενου αριθµού κρατουµένων που κρατούνται για πολλούς µήνες».
Στις 10 Αυγούστου 2013 είχε εκδηλωθεί εξέγερση με καταστροφές οικίσκων στην Αμυγδαλέζα που οδήγησε σε συμπλοκή με αστυνομικούς. Τότε εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης από τις Αχαρνές είχαν αναφέρει: «Οι συνθήκες κράτησης στο Κέντρο είναι άθλιες και ο ξεσηκωμός των μεταναστών ήταν κάτι που περιμέναμε. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχαμε συναντηθεί με επιτελείς του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για να τους εκφράσουμε την ανησυχία μας, δεδομένου ότι 1.650 άνθρωποι "στοιβαγμένοι" στον ίδιο χώρο είναι πάρα πολλοί και δεν μπορούν να ζήσουν σε κοντέινερ όπου το καλοκαίρι η θερμοκρασία φτάνει τους 50 βαθμούς Κελσίου».
«Απαράδεκτη συμπεριφορά αξιωματικών»
Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στη λεωφόρο Κατεχάκη υπήρχε ενημέρωση«για απαράδεκτη συμπεριφορά αξιωματικών υπευθύνων του Κέντρου που είχαν δημιουργήσει ομάδα αστυνομικών "κρούσης" κατά μεταναστών. Μάλιστα ήταν χαρακτηριστική η καταγγελία για βασανισμό μετανάστη που εθεωρείτο "ανυπάκουος" και οι αστυνομικοί τον είχαν δέσει στον φράκτη του Κέντρου Κράτησης. Επιπλέον υπήρχαν αναφορές ότι αστυνομικοί για να "τιμωρήσουν" μετανάστες τούς έκοβαν το ρεύμα το καλοκαίρι για να μη λειτουργούν τα κλιματιστικά στα κοντέινερ και να υποφέρουν από τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται σε αυτά». Οι καταγγέλλοντες μάλιστα είχαν επισημάνει το ζήτημα της σκαιάς συμπεριφοράς συναδέλφων τους και του κινδύνου που ελλόχευε για νέα εξέγερση.

Επιπλέον συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. είχαν προχωρήσει σε καταγγελίες για κακές συνθήκες διαμονής - έπειτα από πρωτοβουλία των ίδιων πρώην υπευθύνων του Κέντρου Κράτησης - και των αστυνομικών φρουρών. Εκείνοι λόγω έλλειψης φυλακίων υποχρεώνονταν να ανάβουν φωτιές πέριξ του περιφραγμένου χώρου για να ζεσταθούν. Μάλιστα είχαν καταγραφεί περιπτώσεις όπου μετανάστες τούς είχαν... λυπηθεί και είχαν δώσει κουβέρτες στους αστυνομικούς φρουρούς για να ζεσταθούν.