17/2/15

To σώσε ...



«Άμεση κατάργηση της υπουργικής απόφασης με την οποία έγινε δεκτή η υπ' αριθμ. 44/2014 Γνωμοδότηση του ΝΣΚ και την άμεση απόλυση όσων τυχόν κρατούνται για χρονικό διάστημα πέραν των 18 μηνών και άμεση απόλυση των ευάλωτων περιπτώσεων (οικογένειες, παιδιά, ασυνόδευτοι ανήλικοι, έγκυες, θύματα βασανιστηρίων, ασθενείς, υπερήλικες) με την αναγκαία παραπομπή τους σε δομές φιλοξενίας καθώς και την άμεση απόλυση των αιτούντων άσυλο».

Αυτές είναι διαδικασίες που προωθούνται με κοινή απόφαση των αναπληρωτών υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιάννη Πανούση και κυρίαςΑναστασίας Χριστοδουλοπούλου σχετικά με τα Κέντρα Κράτησης.

Επίσης προβλέπεται: «Απόλυση των κρατουμένων στις περιπτώσεις όπου η κράτηση έχει διαρκέσει πέραν των 6 μηνών, ανώτατο όριο που τίθεται ως κανόνας από τον νόμο-ταυτόχρονα με την έκδοση απόφασης εξάμηνης αναβολής απομάκρυνσης σύμφωνα με τις πρόνοιες του ν.3907/2011. Εξέταση, σε κάθε περίπτωση, της εφαρμογής των εναλλακτικών της κράτησης περιοριστικών μέτρων (υποχρέωση εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας,  δήλωση του τόπου κατοικίας κ.ά.). Η ίδια ρύθμιση μπορεί να εφαρμοστεί και για όσους/ες καταλαμβάνονται στο εξής να βρίσκονται στη χώρα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα»

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι «με αίσθηση του επείγοντος χαρακτήρα του προβλήματος- δρομολογούνται διαδικασίες για την αποκατάσταση της νομιμότητας και την ορθή εφαρμογή, κατ' αρχήν του  υπάρχοντος νομικού πλαισίου και συγκεκριμένα του Ν.3907/2011, που ρυθμίζει τη διοικητική μεταχείριση των αλλοδαπών που υπόκεινται σε διαδικασίες επιστροφής, καθώς και της νομοθεσίας για την υποδοχή των αιτουμένων διεθνή προστασία και τη διασφάλιση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων τους (ΠΔ 220/2007, ΠΔ 113/2013)».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα (οι δύο θάνατοι κρατούμενων μεταναστών στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, από παθολογικά αίτια και λόγω αυτοκτονίας) υπογραμμίζουν την ανάγκη άμεσης παρέμβασης και αλλαγής στο καθεστώς της αδιάκριτης και πολύμηνης κράτησης μεταναστών και προσφύγων υπό συνθήκες, που συνιστούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Και τονίζεται ότι «στην παρούσα χρονική στιγμή, εκατοντάδες άνθρωποι κρατούνται υπό άθλιες συνθήκες, στα Κέντρα Κράτησης της χώρας, πολλοί δε εξ αυτών, παρά την παρέλευση, του ανώτατου ορίου των δεκαοκτώ μηνών κράτησής τους».

Η κοινή ανακοίνωση επισημαίνει επιπλέον: «Η επ' αόριστον διοικητική κράτηση και η στέρηση της ελευθερίας χιλιάδων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και πρόσωπα που χρήζουν διεθνούς ή ειδικής προστασίας και μέριμνας (αιτούντες άσυλο, οικογένειες, παιδιά, ασυνόδευτοι ανήλικοι, έγκυοι, θύματα βασανιστηρίων, ασθενείς, υπερήλικες), η κράτησή τους κάτω από αυτές τις συνθήκες, η επί πολλά έτη προβληματική λειτουργία του συστήματος ασύλου, η απουσία μηχανισμού προστασίας και δομών πρώτης υποδοχής προσφύγων στα σύνορα, ευτελίζουν τους θεσμούς και διασύρουν τη χώρα διεθνώς και προσβάλλουν κατάφωρα κάθε έννοια κράτους δικαίου».

Και οι δυο αναπληρωτές υπουργοί προσθέτουν ότι στην παρούσα χρονική στιγμή, επιβάλλεται η λήψη άμεσων μέτρων και η δρομολόγηση διαδικασιών για την άμεση άρση της στέρησης της ελευθερίας ανθρώπων και την αποκατάσταση της νομιμότητας, καθώς και για τη διασφάλιση της τήρησης της νομιμότητας εφεξής και την επιβολή της διοικητικής κράτησης, ως εξαίρεσης και για διάστημα και υπό συνθήκες που δεν θα την παραβιάζουν.

«Σε κάθε περίπτωση και με βάση τις πρόνοιες του άρθρου του Ν.3907/2011 και τις σχετικές αποφάσεις του ΕΔΔΑ, υπάρχει επιπλέον άμεση ανάγκη ριζικών αλλαγών σε όσους χώρους κράτησης τυχόν διατηρηθούν για ένα μικρό χρονικό διάστημα και βέβαια η λειτουργία ανοιχτών δομών φιλοξενίας. Στην κατεύθυνση αυτή θα έχουμε αρωγό την Ευρώπη, τόσο σε επίπεδο Συμβουλίου της Ευρώπης όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο, δε, των θεσμικών οργάνων της θα διεκδικήσουμε τον επιμερισμό των ευθυνών με βάση την αρχή της αλληλεγγύης» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Για το Κέντρο Κράτησης της Αμυγδαλέζας αναφέρεται ότι ως εκ της θέσης του και των ιδιομορφιών του (αστυνομικές εγκαταστάσεις), δεν μπορεί να μετατραπεί σε ανοιχτή δομή και προετοιμάζεται λόγω και της ιστορίας που το συνοδεύει, εμβληματικά το κλείσιμο της δομής εκκενώνοντας σταδιακά τους χώρους.

Τέλος σημειώνεται: «Ενδιαμέσως λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα (υλικοτεχνική υποδομή, φάρμακα, ρουχισμός, διατροφή κ.λπ.) ώστε να μην αισθάνονται οι κρατούμενοι, όσο παραμένουν υπό κράτηση, ότι η Πολιτεία μόνο λόγια λέει. Εγγυώμεθα ότι η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί στο μικρότερο δυνατό διάστημα κι ότι η τήρηση της νομιμότητας και της ασφάλειας όλων θα είναι πρωταρχικό μας μέλημα».
Παρέμβαση Δένδια: «Να εφαρμοστεί πλήρως το εγκεκριμένο σχέδιο δράσης για το άσυλο και τη μετανάστευση»

Να κινηθεί η νέα κυβέρνηση στο υπάρχον πλαίσιο που έχει εγκριθεί από την ΕΕ τονίζει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Νίκος Δένδιας. Σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η «σημερινή κυβέρνηση, με αφορμή το τραγικό περιστατικό της αυτοκτονίας ενός συνανθρώπου μας, για το οποίο εκφράζουμε την βαθύτατη θλίψη μας, φέρεται να προχωρεί στην αποδόμηση του ολοκληρωμένου συστήματος ασύλου και διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών που για πρώτη φορά εφαρμόστηκε από τον Ιούνιο του  2012, με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». 

Και προσθέτει ότι με τον τρόπο αυτό σχεδόν μηδενίστηκε η εισροή παρανόμων μεταναστών από τα χερσαία σύνορα,  πολλαπλασιάστηκαν οι επιστροφές προς τις χώρες προέλευσης, με την Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ στις επιστροφές και απετράπη η παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Τονίζει ακόμη ότι «η κυβέρνηση, με τις αλλαγές που φέρεται να προωθεί, εμφανίζεται να μην αντιλαμβάνεται, ανεξάρτητα από τις  προθέσεις της, τους κινδύνους  σχετικά με τη διευκόλυνση της διακίνησης παρανόμων μεταναστών, της εκμετάλλευσης των τελευταίων από εγκληματικούς κύκλους και της επιστροφής του κέντρου της Αθήνας και των άλλων πόλεων στη δραματική κατάσταση στην οποία ευρίσκονταν πριν τον Ιούνιο του 2012».

Προτείνει επιπλέον στη νέα κυβέρνηση «να εφαρμόσει πλήρως το εγκεκριμένο σχέδιο δράσης για το άσυλο και τη μετανάστευση, να επιλύσει τα λειτουργικά προβλήματα που τυχόν προέκυψαν στα Προαναχωρησιακά Κέντρα (στους τομείς της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της σίτισης) αξιοποιώντας τις ευρωπαϊκές πηγές χρηματοδότησης, να αναπτύξει τον Κλάδο Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως είχε προβλεφθεί με τον νόμο για την αναδιοργάνωσή της (ν.4249/2014) και να αναθερμάνει τις συμμαχίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες του Νότου για την αλλαγή του Κανονισμού του Δουβλίνου».

Πάντως την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου διοργανώνεται στα Προπύλαια στις 18.00 αντιρατσιστικό συλλαλητήριο από την ΚΕΕΡΦΑ και, την Πακιστανική Κοινότητα με αίτημα «να κλείσει η Αμυγδαλέζα και όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης»