9/3/15

Από το κοριτσίστικο δωμάτιο στην αγκαλιά του τζιχάντ

Οι «νύφες του ιερού πολέμου»

Από το κοριτσίστικο δωμάτιο στην αγκαλιά του τζιχάντ
Σαμίμα Μπεγκούμ, Αμίρα Αμπάζε, Καντίζα Σουλτάνα, τα τρία κορίτσια που περνούν τις πύλες εξόδου του αεροδρομίου Γκάτγουικ του Λονδίνου για να αρχίσουν το ταξίδι τους προς τη Συρία

Πρόσφατα τρεις έφηβες από το Λονδίνο εγκατέλειψαν την ασφάλεια του σπιτιού τους με σκοπό, όπως πιστεύεται, να ταξιδέψουν μέχρι τη Συρία για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος. Δεν ήταν οι πρώτες και σίγουρα ούτε οι τελευταίες νεαρές κοπέλες που θεώρησαν ότι η ζωή σε μια εμπόλεμη ζώνη κάτω από την κυριαρχία  μιας ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης τους ταιριάζει περισσότερο από εκείνη σε ένα ελεύθερο δυτικό κράτος. Γιατί αυτά τα κορίτσια  θέλησαν να γίνουν «νύφες του τζιχάντ», θέτοντας σε κίνδυνο την ακεραιότητα και τη ζωή τους; Και γιατί κανείς - γονείς, φίλοι, καθηγητές - δεν είχε ιδέα για τις προθέσεις τους;

Στις 17 Φεβρουαρίου, μία 16χρονη και δύο 15άχρονες πήραν το αεροπλάνο από το αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου με προορισμό την Τουρκία. Πέρασαν στη Συρία για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος. Από τους περίπου 3.000 πολίτες της Δύσης που εκτιμάται ότι έχουν ταξιδέψει μέχρι τα εδάφη της ισλαμικής οργάνωσης, πάνω από το ένα πέμπτο είναι γυναίκες.

«Βλέπουμε νεαρές γυναίκες, ακόμη και ανήλικα κορίτσια που είναι άριστες μαθήτριες στο σχολείο να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να βρεθούν στο Ισλαμικό Κράτος. Βλέπουμε και μεγαλύτερες γυναίκες, πολλές εκ των οποίων έχουν προσηλυτιστεί στο Ισλάμ να πηγαίνουν εκεί. Πολλές από αυτές φέρουν το τραύμα της πολύ χαμηλής αυτοπεποίθησης, έχουν βιώσει την κακοποίηση, τόσο σεξουαλική όσο και συναισθηματική, ακόμη και τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Οι μεγαλύτερες συνήθως στρατολογούνται από τους άνδρες στρατολογητές, ενώ οι νέες από άλλες γυναίκες» 
είπε στο «Βήμα» η Μία Μπλουμ, καθηγήτρια Σπουδών Ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στις Ηνωμένες Πολιτείες και ειδική στη σχέση γυναικών με την τρομοκρατία.

«Πολλές γυναίκες και κορίτσια στρατολογούνται μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης που διαλαλούν τις επιθέσεις του ISIS και παροτρύνουν περισσότερες γυναίκες από τη Δύση να ταξιδέψουν στη Συρία προκειμένου να βοηθήσουν στην οικοδόμηση ενός νέου Ισλαμικού Κράτους που θα βασίζεται στη δική του στρεβλή ερμηνεία του Ισλάμ» 
μας εξήγησε η καθηγήτρια Μπλουμ.

Και κατέληξε: «Μία από τις γυναίκες που είναι μέλη του ISIS και ενεργά στρατολογεί άλλα κορίτσια είναι η Ακσά Μαχμούντ από τη Γλασκώβη της Σκωτίας, που εξαφανίστηκε τον περασμένο χρόνο. Στις 15 Φεβρουαρίου είχε έρθει σε επαφή με τη 15χρονη Σαμίμα Μπεγκούμ. Η Ακσά είναι μέρος ενός περίπλοκου συστήματος στρατολόγησης που χρησιμοποιεί ιστοσελίδες όπως  το twitter, το facebook και το ask.fm για να δελεάσει γυναίκες και κορίτσια να πάνε στη Συρία με έναν συνδυασμό εξτρεμιστικής θρησκευτικής ιδεολογίας και ανάλαφρων αναρτήσεων για τη ζωή στο αυτοανακηρυγμένο χαλιφάτο των μαχητών, γεμάτα με emoticons και γλώσσα του δρόμου. Οι διαδικτυακοί στρατολογητές, όπως η Μαχμούντ, χρησιμοποιούν μία ποικιλία μεθόδων που αντιγράφουν τις στρατηγικές που είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούν οι παιδόφιλοι. Αυτές περιλαμβάνουν αλληλεπίδραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους, να ταυτιστούν μαζί τους και να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον μυστικότητας προκειμένου να αποκόψουν τους γονείς, μέχρι τελικά το παιδί να παροτρυνθεί να συναντήσει κάποιον στρατολογητή».


Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
«Η Δύση πρέπει να αναγνωρίσει την υποκρισία της»
«Η Δύση πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες των νέων που είναι πιο ευάλωτοι στο κάλεσμα του Ισλαμικού Κράτους και να αναγνωρίσει την υποκρισία της όταν καταδικάζει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» 
είπε στο «Βήμα» η Νίμι Γκάουριναθαν, επισκέπτρια καθηγήτρια στο Κολέγιο Σίτι της Νέας Υόρκης και διευθύντρια της Πρωτοβουλίας για την Πολιτική της Σεξουαλικής Βίας που χρηματοδοτείται από τη φιλανθρωπική οργάνωση Novo για τη χειραφέτηση των γυναικών.

Ποιο είναι το προφίλ των έφηβων κοριτσιών ή των νεαρών γυναικών που επιλέγουν να αφήσουν τα δυτικά κράτη για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος;
Οι δύο βασικότερες κατηγορίες είναι μεταξύ των μουσουλμάνων και μη μουσουλμάνων γυναικών. Η πλειοψηφία προέρχεται από μουσουλμανικές οικογένειες μεταναστών, που είναι πιθανό να έχουν διαφορετική σχέση με τη θρησκεία αλλά και το πολιτικό μήνυμα που δέχονται. Ακόμη και εκείνοι που ζουν άνετα στην Ευρώπη ή αλλού προέρχονται από οικογένειες που άφησαν το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές, τη Συρία και άλλες χώρες εξαιτίας της πολιτικής βίας εκεί. Αυτά τα κορίτσια δεν επηρεάζονται τόσο εύκολα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά περισσότερο από το κοινωνικό κίνημα που τα ελκύει εξαιτίας του αισθήματος απομόνωσης, αδικίας και ανισότητας που συνδέεται με την ταυτότητά τους.

Πώς μπορούν τα δυτικά κράτη να αποτρέψουν περαιτέρω φαινόμενα στρατολόγησης κοριτσιών από το Ισλαμικό Κράτος;
Εν γένει, ο προγραμματισμός για την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού στα δυτικά κράτη δεν κάνει διαχωρισμούς με βάση το φύλο όταν εξετάζει τους συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους νέοι άνδρες και γυναίκες έλκονται από τον ριζοσπαστισμό. Οι γενικές λύσεις όπως οι θέσεις εργασίας και η εκπαίδευση συχνά αντικαθιστούν τη διερεύνηση των πολιτικών ταυτοτήτων, των διαμαρτυριών και των καταβολών των νέων ανδρών και γυναικών. Με το να αναγνωριστεί η υποκρισία από την πλευρά της Δύσης όταν καταδικάζει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με το να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι ανησυχίες και οι απόψεις των αυτών νέων ανθρώπων, μπορεί να σταματήσει η περαιτέρω ριζοσπαστική κινητοποίηση.


Με όνειρο την μπούρκα

«Η Συρία είναι ο τόπος όπου θα πεθάνω»
Η οικογένεια της 23χρονης γυναίκας από τον Καναδά που της δόθηκε το ψευδώνυμο «Αΐσα» για να προστατευθεί η ταυτότητά της, δηλώνει «σοκαρισμένη» από την απόφασή της να ταξιδέψει στη Συρία το περασμένο καλοκαίρι ακολουθώντας τις Σειρήνες του τζιχάντ. Η κοπέλα, σύμφωνα με την αδελφή της Ράμπια, έκανε διαδικτυακά μαθήματα των διδαχών του Κορανίου, τα οποία δίδασκε μία γυναίκα από το Εντμοντον. Μέσω αυτών των μαθημάτων ήταν που η 23χρονη μυήθηκε στον τζιχάντ και αποφάσισε να πάει στη Ράκα της Συρίας. Οταν η Αΐσα τηλεφώνησε στην οικογένειά της από το εξωτερικό, τους είπε: «Δεν θα επιστρέψω στον Καναδά. Η Συρία είναι ο τόπος όπου θα πεθάνω».

Ηθελαν να παντρευτούν μαχητές του ISIS
Τον περασμένο Οκτώβριο ένα κορίτσι σουδανικής καταγωγής και δύο κορίτσια σομαλικής καταγωγής,  15, 16 και 17 χρόνων από το Κολοράντο των Ηνωμένων Πολιτειών, το έσκασαν από το σχολείο τους και πέταξαν μέχρι τη Φρανκφούρτη της Γερμανίας με σκοπό να πάρουν το αεροπλάνο για Κωνσταντινούπολη και μετά να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Συρία. Ο πατέρας μιας από τις κοπέλες πρόσεξε ότι έλειπε το διαβατήριό της, επικοινώνησε με την οικογένεια των άλλων και μαζί ειδοποίησαν το FBI. Το ταξίδι των τριών εφήβων σταμάτησε στη Φρανκφούρτη: συνελήφθησαν από τις γερμανικές Αρχές και εστάλησαν με το αεροπλάνο πίσω στις ΗΠΑ. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα κορίτσια ονειρεύονταν να παντρευτούν μαχητές του ISIS.

Θυγατέρες οικογενειών της μεσαίας τάξης
Η 15χρονη Σαμίμα Μπεγκούμ, η 16χρονη Καντίζα Σουλτάνα και η 15χρονη Αμίρα Αμπάζε, όλες θυγατέρες ευκατάστατων οικογενειών της μεσαίας τάξης, εντοπίστηκαν στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου από τις κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου του Γκάτγουικ στο Λονδίνο, να περνούν τις πύλες ενός τερματικού σταθμού. Ηταν ντυμένες πολύ κομψά με τζιν και δυτικά ρούχα και κανείς δεν θα περίμενε κοιτάζοντάς τις ότι επρόκειτο για μελλοντικές νύφες των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Η Αμίρα είπε στον πατέρα της ότι θα πήγαινε σε έναν γάμο - αντίθετα, πήρε μαζί με τις φίλες της το αεροπλάνο προς Κωνσταντινούπολη. Η οικογένεια της Σαμίμα δήλωσε ότι η κοπέλα είχε εκφράσει την επιθυμία να βοηθήσει τους «Σύρους που υποφέρουν». Οι συγγενείς τους δεν γνωρίζουν πού βρίσκονται οι τρεις έφηβες και τις προτρέπουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο Λονδίνο.