Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έβαλε τέλος προς το παρόν στις δηλώσεις υπουργών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατά του κ. Πανούση
Τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας, για πρώτη φορά από την εκλογή του, εγκατέλειψε τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου στις εσωτερικές αντιθέσεις της κυβέρνησης και επισκέφθηκε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η κίνηση είχε ισχυρό συμβολισμό, καθώς πριν από τρεις ημέρες είχε εκκενωθεί η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου με παρέμβαση της Αστυνομίας και οΓιάννης Πανούσης βρέθηκε στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Μανώλης Γλέζος, οΒαγγέλης Διαμαντόπουλος, οι «53+» κατήγγειλαν ωμή παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου και κάποιοι ζητούσαν την αποπομπή Πανούση. Προηγουμένως είχε δημοσιοποιηθεί η διάσταση απόψεων ανάμεσα στον Νίκο Βούτση και στον αναπληρωτή υπουργό του που παρέλυσε την Αστυνομία για δεκαεννέα ημέρες στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου. Ο κ. Βούτσης δεν περιλαμβανόταν στη συνοδεία του Πρωθυπουργού στην Κατεχάκη και έτσι μεταδόθηκε το μήνυμα της de facto στήριξης του κ. Τσίπρα στον κ. Πανούση.
Οι αρμοδιότητες και η καχυποψία
Ποιος θα έχει στο εξής την αρμοδιότητα να κινεί την Αστυνομία; «Νομίζω ότι το θέμα λύθηκε με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού» επισημαίνει ο κ. Πανούσης και σπεύδει να διαβεβαιώσει για την καλή σχέση που έχει με τον κ. Βούτση. Κατά βάθος ξέρει ότι κινείται επί ξυρού ακμής. «Δεν είμαι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είμαι φίλος του Τσίπρα, η παραίτησή μου βρίσκεται στα χέρια του Πρωθυπουργού από την πρώτη ώρα» προσθέτει.
Το πρόβλημα που αναδείχθηκε τις προηγούμενες ημέρες δεν ήταν οι προσωπικές σχέσεις των κ.κ. Βούτση και Πανούση. Ηταν το ερώτημα που δεν έχουν απαντήσει η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα στα 40 χρόνια της Μεταπολίτευσης: «Τι Αστυνομία θέλουμε;».
Από το 1984 που δημιουργήθηκε η Ελληνική Αστυνομία με τη σημερινή μορφή της ο εκάστοτε υπουργός Δημόσιας Τάξης έδινε τη δική του απάντηση. Στα πρόσφατα χρόνια το εκκρεμές κινήθηκε από τη φράση «εσείς είστε οι πραίτορες» του Βύρωνα Πολύδωρα ως την αμήχανη προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ με την ΕΛ.ΑΣ. Την προεκλογική περίοδο υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν ότι τα ΜΑΤ θα αφοπλιστούν προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ΝΔ.
Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να γεφυρώσει το χάσμα. «Οραμά μου είναι να ξεφύγουμε από τις προκαταλήψεις του παρελθόντος και να πετύχουμε τη συμφιλίωση του πολίτη με τον αστυνόμο... Το μεγάλο ζητούμενο για κάθε δημοκρατική χώρα του κόσμου είναι αυτό: μια Αστυνομία που θα είναι απολύτως αξιόμαχη, θα λειτουργεί αποτελεσματικά και ταυτόχρονα θα τηρεί κατά γράμμα αυτά που προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι» δήλωσε.
«Διαχρονικά η κοινωνία μας και τα κόμματα δεν θέλουν να μιλήσουν σοβαρά για αυτό που είναι η Αστυνομία ως θεσμός της δημοκρατίας» παρατηρεί ο κ. Πανούσης. «Υπάρχει γενικευμένη καχυποψία που συμπλέκεται με όλα τα ιδεολογήματα, τα οποία έχουν πολιτική και ιστορική βάση στον ρόλο που έπαιξε η Αστυνομία στον Εμφύλιο και στη χούντα, αλλά τώρα είναι ξεπερασμένη. Υπάρχει αμφιθυμία - όταν κινδυνεύουμε, λέμε πού είναι η Αστυνομία και όταν θέλουμε με ακραίο ή παράνομο τρόπο να εκδηλώσουμε πολιτικές ή άλλες αντιθέσεις, η Αστυνομία γίνεται εχθρός του λαού». Ο κ. Πανούσης δεν χαϊδεύει όσους τον επικρίνουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. «Υπάρχει» τονίζει «και μια αριστερή στρέβλωση: Η Αστυνομία, υποστηρίζουν κάποιοι, πρέπει να είναι άοπλη. Και ποιος θα κυνηγάει το οργανωμένο έγκλημα; Ο ένοπλος λαός; Και ποιο τμήμα του εξουσιοδοτείται για αυτό; Ή θέλουμε μια αριστερή Αστυνομία που θα κυνηγάει τους μη αριστερούς; Ολοι οι άλλοι είναι κατά τεκμήριο αθώοι;» διερωτάται.
Οι ιδεοληψίες και οι επιπλοκές
Στην κατάληψη της Πρυτανείας φάνηκαν οι ιδεολογικές αντιφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ο εισαγγελέας έδωσε από την πρώτη ημέρα την άδεια να επέμβει η Αστυνομία, αλλά πολιτική εντολή δεν υπήρχε. Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με τους καταληψίες, αρχικά εν αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών για την αποφυλάκιση της μητέρας των αδελφών Τσάκαλων, έπειτα για να αποφευχθεί κύμα καταλήψεων στα πανεπιστήμια. Τη Μεγάλη Τετάρτη οι καταληψίες συναίνεσαν να αποχωρήσουν, εξ ου και οι δηλώσεις του Αλέκου Φλαμπουράρη ότι θα πάνε για κόκκινα αβγά. Τη Μεγάλη Παρασκευή τσακώθηκαν μεταξύ τους, μερικοί αποχώρησαν, κάποιοι έμειναν και κάλεσαν ενισχύσεις. Οι πρυτανικές αρχές απηύθυναν δραματική έκκληση για να μην υπάρξουν νεκροί, ενώ και οι κυβερνητικοί παράγοντες είχαν εξοργιστεί με την κοροϊδία των αντιεξουσιαστών. Επιπλέον, σε ακροδεξιές ιστοσελίδες άρχισαν να διατυπώνονται απειλές προς τους καταληψίες ότι αν δεν φύγουν σε δύο ημέρες από την Πρυτανεία θα πάνε να τους βγάλουν εκείνοι δέρνοντας. Οταν κάποια στιγμή οι πρυτανικές αρχές ζήτησαν επιτακτικά λύση από την κυβέρνηση, έλαβαν την ακόλουθη απάντηση: «Ενα κομμάτι της Αριστεράς αποφάσισε να αντιπαρατεθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα που έγινε κυβέρνηση. Εσείς είστε η παράπλευρη απώλεια».
Την ημέρα της επέμβασης σε εκδήλωση των «53+» (πρόκειται για «προεδρικά» στελέχη) διατυπώθηκε, εν μέσω χειροκροτημάτων, η άποψη ότι «η εισβολή αστυνομικών δυνάμεων στην Πρυτανεία είναι τεράστιο λάθος που μας εκθέτει. Ηθικό, πολιτικό, ιδεολογικό λάθος».
Τα χτυπήματα αφορούν κάθε δράση της Αστυνομίας. Στις Σκουριές η επέμβασή της επικρίθηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπήρξε μεταφορά αντιεξουσιαστών με πούλμαν. Τα σχετικά βίντεο εστάλησαν στον εισαγγελέα προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω ενδοκυβερνητικές προστριβές, καθώς η «Iskra» (του Παναγιώτη Λαφαζάνη) φιλοξενούσε άρθρο με τίτλο «Επίθεση από ΜΑΤ και δήθεν "αγανακτισμένους" μεταλλωρύχους σε ειρηνικούς διαδηλωτές» και ο ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής κατήγγειλε ότι «το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. είχε για άλλη μία φορά στόχο το κίνημα».
Οι ανησυχίες
Η δύσκολη σχέση με την Αριστερά της Αριστεράς
Πολλοί διατυπώνουν το ερώτημα ποιος θα καλύψει το κενό μιας ανεκτικής Αστυνομίας αν όχι η Χρυσή Αυγή, ιδίως στην περίπτωση που η Δικαιοσύνη τη ρίξει στα μαλακά και η χώρα μας συνεχίσει να δέχεται ισχυρή μεταναστευτική πίεση. Την περασμένη Κυριακή η «Αυγή της Κυριακής» κατήγγειλε «την επίθεση φιλίας της Χρυσής Αυγής προς την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ» με πρόσφατη αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για τις φυλακές. «Είναι ένα από τα δείγματα ότι η επιχείρηση "σοβαρή Χρυσή Αυγή" ή "λύκος με λεοντή προβάτου" υλοποιείται με γρήγορους ρυθμούς από τους ίδιους τους νεοναζί» σημειώνεται.
Ο νόμος Παρασκευόπουλου και οι περιπλοκές που προκαλεί το ενδεχόμενο αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού με τις ΗΠΑ και την Αγγλία κάνουν ακόμη πιο σύνθετο το τοπίο. Η επιλογή του υπουργού Δικαιοσύνης, λένε πρόσωπα που γνωρίζουν τον νόμο και τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η αποσυμφόρηση των φυλακών και η αποφυλάκιση όσων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας χωρίς άλλα κριτήρια και εξαιρέσεις, εξαιτίας των πιέσεων της Επιτροπής Δικαιωμάτων του κόμματος.
Παρά ταύτα ο αντιεξουσιαστικός χώρος βράζει, όπως δείχνει η αντιπαράθεση του Νίκου Μαζιώτη με το Δίκτυο Αγωνιστών Κρατουμένων - τον υπαινιγμό για πιθανό μορατόριουμ ενός τμήματος του χώρου με ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ θα τον επιβεβαιώσει μόνο η ζωή. Το ΔΑΚ κατηγόρησε για υπονόμευση τον Μαζιώτη επειδή σταμάτησε την απεργία πείνας όταν κατατέθηκε το νομοσχέδιο. Εκείνος μίλησε για αφέλεια όσων ισχυρίστηκαν ότι «μπορούμε να πιέσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ για τον αντιτρομοκρατικό νόμο» και για διάσπαση του μετώπου όταν «εν μέσω απεργίας πείνας ο υπουργός Παρασκευόπουλος κάλεσε δύο γνωστούς δικηγόρους που αντιπροσώπευαν το ΔΑΚ για "διαπραγματεύσεις" σε σχέση με τα αιτήματα». Επίσης περιέγραψε την επίσκεψη της βουλευτού Φθιώτιδας Βασιλικής Λέβαστις φυλακές Δομοκού τον Μάρτιο: «Είπε ότι "είναι διαφορετικά όταν είσαι απέξω από τον μηχανισμό της εξουσίας και άλλο όταν είσαι μέσα στα πράγματα" και άλλα του στυλ "έχουμε βάλει δικούς μας ανθρώπους στο υπουργείο αλλά ο μηχανισμός, ξέρετε, λειτουργεί αργά"».