11/5/15

Nτοκουμέντο με Αντισυνταγματάρχη



Τα Λέοπαρντ, ο απόστρατος και ο εισαγγελέας
Μια φωτογραφία όσο χίλιες λέξεις. Ο συλληφθείς αντισυνταγματάρχης Πάνος Κατσής με τον τότε διευθυντή Εξοπλισμών Γιώργο Ζορμπά από επίσκεψή τους στην ερευνώμενη για μίζες προμηθεύτρια εταιρεία Krauss Maffei Wegmann, στο Μόναχο. Φαίνεται το κάτω μέρος άρματος, πιθανότατα τύπου Λέοπαρντ. Τίποτε τότε, βέβαια, το 2005, δεν προμήνυε την καταιγίδα που ερχόταν. Η φωτογραφία από το αρχείο του υπουργείου Αμυνας...

Ο 53χρονος Παναγιώτης Κατσής, απόστρατος του ελληνικού στρατού, πρόσωπο-«κλειδί» κατά την ανάκριση για τις μίζες των εξοπλιστικών στο σκάνδαλο της προμήθειας των Λέοπαρντ, οδηγείται αύριο Δευτέρα από τη ΓΑΔΑ ενώπιον του ανακριτή κ. Γαβριήλ Μαλλήκαι μαζί του ανοίγει ολόκληρη η «βεντάλια» της προμήθειας των αρμάτων μάχης Λέοπαρντ 2, η οποία έχει απασχολήσει δύο Εισαγγελίες στη Γερμανία (Μονάχου και Βρέμης) και μία στην Ελλάδα, την Εισαγγελία Διαφθοράς. Επί χρόνια αντισυνταγματάρχης στον ελληνικό στρατό αλλά σχεδόν πνευματικό παιδί του άλλου εμπόρου όπλων, Παναγιώτη Ευσταθίου, διάδοχός του μάλιστα στις μπίζνες με τα εξοπλιστικά, καλείται τώρα να αποκαλύψει και άλλες τυχόν λεπτομέρειες για την 60 εκατομμυρίων ευρώ περίπου μίζα που φαίνεται να διακινήθηκε και προς πολιτικά πρόσωπα, όπως λένε τα κατηγορητήρια.

«Το Βήμα» αποκαλύπτει σήμερα πώς διακινήθηκε η μίζα των 5 εκατομμυρίων ευρώ με βάση το κατηγορητήριο του απόστρατου αξιωματικού. Κρίσιμος ο ρόλος μιας εταιρείας που διοχέτευσε σε λογαριασμό με τον κωδικό Ολυμπία, η οποία όμως σύμφωνα με την πλευρά Κατσή ανήκει στον άλλοτε μέντορά του, Πάνο Ευσταθίου. Σύμφωνα με πληροφορίες και ο ίδιος ο Ευσταθίου με ένορκη κατάθεση θα καλύψει τον συνεργάτη του και διάδοχό του στις δουλειές με τα εξοπλιστικά.

Και όπως πάντα μία φωτογραφία ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις: η φωτογραφία που δημοσιεύουμε σήμερα είναι από την επίσκεψη το 2005 στο Μόναχο του αντισυνταγματάρχη Πάνου Κατσή στις εγκαταστάσεις της γερμανικής προμηθεύτριας Krauss Maffei (MFW) όπου εικονίζεται μαζί με τον πρώην διευθυντή Εξοπλισμών, Γ. Ζορμπά. Διότι ο Πάνος Κατσής είχε διατελέσει και στενός συνεργάτης του κ. Ζορμπά, ο οποίος είχε εγκατασταθεί σε αυτή τη θέση του υπουργείου Αμυνας μετά το 2004, προκειμένου να εξυγιάνει το σύστημα προμηθειών, το οποίο αμφισβητούνταν, αφού τότε βρισκόταν σε εξέλιξη και Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την προμήθεια των ΤΟΡ Μ-1. Είναι άγνωστο πώς έπεισε τον τότε έμπειρο εισαγγελικό λειτουργό να ταξιδέψει ως το Μόναχο και να επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Η παγίδευση και οι «καυτές» συνομιλίες
Σχεδόν κινηματογραφική ταινία θυμίζει η δράση του πρώην συνταγματάρχη, ο οποίος τώρα κατηγορείται για κακουργηματική ενεργητική και παθητική δωροδοκία αλλά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος για τις καταθέσεις που είχε στις γνωστές πλέον τράπεζες όπου «ξεπλένονταν» τα χρήματα από τα εξοπλιστικά, τις Dresdner Bank και ΒΝΡ Paribas, στην Ελβετία. Εκείνο που δεν γνωρίζει ούτε ο ίδιος, αλλά ούτε απόλυτα και οι ελληνικές αρχές, είναι ότι οι γερμανοί εισαγγελείς, ακολουθώντας τη διαδικασία της νόμιμης συνακρόασης, έχουν «καλωδιώσει» τον πρώην απόστρατο, όταν το 2006 είχε επισκεφθεί τη Γερμανία και «μιλούσε» πολύ και αποκαλυπτικά στο κινητό του με γερμανό πρώην στέλεχος της προμηθεύτριας εταιρείας. Σε αυτές τις «καυτές» συνομιλίες και οι δύο αποκαλύπτουν πώς μοιράζονταν οι μίζες στην Ελλάδα, αφού τα εκατομμύρια ευρώ που έχουν διακινηθεί προς πολιτικούς και στρατιωτικούς δεν έχουν τέλος. Τα έλεγαν όλα, αφού εκείνος διαπραγματευόταν μεγαλύτερη προμήθεια και έλεγε ότι «δεν βγαίνει» διότι είχε μοιράσει και πολλές μίζες. Και οι Γερμανοί όμως παραπονούνταν ότι το ποσοστό του 15% που έδιναν στον προκάτοχο του Ευσταθίου ήταν μεγάλο και για αυτό στο νέο συμβόλαιο το ποσοστό έγινε 4%. Η «παγίδευση» του κ. Κατσή έγινε αφού υπήρχαν υπόνοιες για παράνομες-ωφέλιμες πληρωμές στη χώρα μας.

Κωδικός Olympia
Ολα τα στοιχεία θα ζητηθούν από τους έλληνες εισαγγελείς και ανακριτές. Εγγραφα, μάλιστα, αποκαλύπτουν πώς είχε αποφασιστεί από τρεις εταιρείες στη Γερμανία να δώσουν δώρα «για να επικρατήσουν στον σκληρό ανταγωνισμό» και πώς τρεις Ελληνες μοίραζαν τη μίζα. Τη μερίδα του λέοντος είναι αλήθεια ότι διακινούσε επιχειρηματίας ο οποίος ακόμα δεν έχει κληθεί να απολογηθεί για τη συγκεκριμένη προμήθεια...

Ο ίδιος ο Πάνος Κατσής, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο με βάση το οποίο θα απολογηθεί, ωφελήθηκε κατά 2.965.748 ευρώ και τα χρήματα διακινούνται, μέσω λογαριασμού που φέρει τον κωδικό Olympia, στην τράπεζα Citibank Λονδίνου. Φυσικά, όπως αναφέρει το κατηγορητήριο, τα ποσά διακινούσε και μέσω off shore ο καταζητούμενος τραπεζίτης Φάνης Λυγινός. Το 1.000.018 ευρώ, σύμφωνα με την ανάλυση του λογαριασμού (ΓΒ 84 ΨΙΤΙ 1850...) μεταφέρεται στις 22 Σεπτεμβρίου του 2008, αρκετά μετά την τοποθέτησή του στο υπουργείο Αμυνας και την αποχώρησή του από εκεί.

Το αρχικό ποσό μεταφέρθηκε από τον μέντορά του Πάνο Ευσταθίου και τον τραπεζικό λογαριασμό της γνωστής εταιρείας IRON στην BNP Paribas προς τον λογαριασμό στην ίδια τράπεζα της εταιρείας ιδιοκτησίας του PACIFIC TRADING and ENGINEERING, ύψους 7.220.003 ευρώ. Σοκάρει το απόσπασμα του κατηγορητηρίου, που αναφέρεται στα ποσά που διακινήθηκαν συνολικά. Επί λέξει αναφέρεται για την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας:

«Από κοινού με τους συγκατηγορούμενούς του, Πάνο Ευστάθιου, Εμμανουήλ Σαρτζετάκη και Ειρήνη Ευσταθίου, υποσχέθηκε στους παρακάτω (σ.σ.: αναφέρονται πρώην στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων) κρατικούς αξιωματούχους και άλλους μη γνωστούς στην ανάκριση χρηματικά ποσά, συνολικά ανερχόμενα στο ποσό των τουλάχιστον 62.000.000 ευρώ, προκειμένου αυτοί, κατά παράβαση των καθηκόντων τους, να προβούν σε ενέργειες που ανάγονται στα καθήκοντά τους...». Ουσιαστικά τον καθιστά κατηγορούμενο και για το σκάνδαλο των υποβρυχίων αλλά και για την προμήθεια των Λέοπαρντ, η σχετική σύμβαση των οποίων υπεγράφη τον Μάρτιο του 2003.

Η συγκεκριμένη σύμβαση, όπως αναφέρει το κατηγορητήριο, είχε ως αντικείμενο την προμήθεια 170 κύριων αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2 HELL από την Krauss Maffei Wegmann και 12 θωρακισμένων αρμάτων περισυλλογής και άλλων 8 θωρακισμένων γεφυροφόρων αρμάτων, εξομοιωτών και εκπαιδευτικού υλικού, αλλά και ανταλλακτικών, εργαλείων, βιβλιογραφίας κ.λπ. Το πυροβόλο των αρμάτων κατασκευαζόταν από τη γερμανική εταιρεία Rheinmetall Waffe Munition, το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης από τη Rheinmetall Defence Electronics και ο κινητήρας από την εταιρεία MTU Friedrich schafen.



Τι λέει ο κατηγορούμενος
Συμβόλαια είχαν υπογραφεί και εν μέσω Μνημονίου

Τον ρόλο του Πάνου Κατσή φώτισε με την απολογία του ενώπιον του κ. Μαλλή ο Γερμανός, επίσης κατηγορούμενος, Σλόσερ, ο οποίος είχε αναδείξει τον ρόλο συμβούλου στην προμήθεια, χωρίς όμως να αναφέρει ακριβώς το ποσοστό. Το σημαντικό είναι ότι συμβόλαια είχαν υπογραφεί και εν μέσω Μνημονίου το 2011 και το 2012. Σύμφωνα με τον κ. Κατσή η κατηγορία είναι έωλη, αφού εκείνος διετέλεσε από τις 2/4 ως τις 31/5/2002 μέλος της Επιτροπής για την Κατάρτιση του Σχεδίου Σύμβασης. Οπως αναφέρει η πλευρά Κατσή, δεν ανακατεύθηκε καθόλου με τα οικονομικά. Μάλιστα, αναμένεται να επικαλεστεί και τη σχετική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την 1η Μαρτίου 2002, όταν αποφασίστηκε η προμήθεια. Ιδιαίτερα φυσικά θα επικαλεστεί και την ένορκη κατάθεση του Πάνου Ευσταθίου, με τον οποίον ακόμη διατηρεί άριστες σχέσεις.