2/6/15

Το ν/σ για την ιθαγένεια

«Θέλουμε νόμο που να ισχύει για πάντα» ανακοίνωσε η υπουργός

Χριστοδουλοπούλου: Στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα το ν/σ για την ιθαγένεια

Εντός της εβδομάδας εισάγεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο», η υπουργός τόνισε ότι «το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια δεν είναι αυτονόητο. Θέλουμε να υπάρχει ένας νόμος που να ισχύει για πάντα, ώστε τα παιδιά να μην έχουν κανένα πρόβλημα».

«Για να το φτιάξουμε και να προσπαθήσουμε να μη μας το κηρύξουν ξανά αντισυνταγματικό από το Συμβούλιο της Επικρατείας, δουλέψαμε πάρα πολύ σκληρά. Προσπαθήσαμε, με βάση την απόφαση που κήρυξε τον προηγούμενο νόμο για την ιθαγένεια αντισυνταγματικό, να κάνουμε έναν τέτοιο συνδυασμό των διατάξεων, ώστε πραγματικά να μη μπορεί να μας τον αγγίξει κανείς στο μέλλον», σημείωσε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

«Είμαστε πολύ υπερήφανοι που αυτή την εβδομάδα θα μπει στη Βουλή, γιατί πραγματικά αυτά τα παιδιά δικαιούνται να είναι πολίτες αυτής της χώρας».

Κέντρα κράτησης
Αναφερόμενη στα κέντρα κράτησης, το κλείσιμο των οποίων έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, τόνισε ότι θα πρέπει να αποφασιστεί με ποια πολιτική θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα των μεταναστών τρίτων χωρών «αλλιώς δεν μπορούμε να πάμε στο επόμενο βήμα».

Ανέφερε ως παράδειγμα την αντίφαση που υπάρχει όταν αφήνονται ελεύθεροι νεοεισερχόμενοι, ενώ διώκονται άνθρωποι που είναι χρόνια ενταγμένοι στην ελληνική κοινωνία και δεν μπόρεσαν να ανανεώσουν την άδειά τους επειδή έμειναν άνεργοι. «Αυτό δεν ακουμπά, όχι στη λογική, όχι στο δίκιο, ούτε καν στο νόμο», είπε η κ. Χριστοδουλοπούλου, αναφέροντας ότι υπάρχουν ακόμα 3-4 σημεία που είναι συναρμόδια και τα δύο υπουργεία και για τα οποία πρέπει να καταλήξουν.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι τα κέντρα κράτησης έχουν γίνει με χρήματα που έχει δώσει η ΕΕ για την υποδοχή των μεταναστευτικών ροών, χωρίς να γνωρίζει ότι θα χρησιμοποιηθούν κατ' αυτόν τον τρόπο, γι' αυτό άλλωστε στη συνέχεια η Ελλάδα έχει υποστεί καταδίκες και πρόστιμα για τις συνθήκες που επικρατούν. Όμως, όπως εξήγησε η υπουργός, όταν η κυβέρνηση εξήγγειλε ότι θα κλείσει τα κέντρα κράτησης, η ΕΕ έστειλε επιστολές με τις οποίες ελέγχει το ελληνικό κράτος και ζητά δημοσιονομική διόρθωση, δηλαδή να της επιστραφούν κονδύλια.

«Αυτό που μελετάμε εμείς ως υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, είναι πώς μπορεί να γίνει μετατροπή χωρίς να υπάρξει πρόβλημα, γι' αυτό μελετάμε τι σημαίνει δημοσιονομική διόρθωση σε οικονομικά μεγέθη» σημείωσε η υπουργός. «Θέλουμε να έχουμε μια συνολική μελέτη να καταθέσουμε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».

Έκτακτη βοήθεια από την ΕΕ

«Τόσοι πόλεμοι, τόσοι εμφύλιοι, τόση βία, τόση πείνα, δε γίνεται, οι άνθρωποι θα μετακινηθούν και πρέπει να προετοιμαστούμε γι' αυτό» τόνισε η υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Παραδέχεται παρ' όλ' αυτά πως δυστυχώς «με βάση τις δυνατότητες των υπηρεσιών μας δε μπορούμε να εξυπηρετήσουμε αυτόν τον κόσμο, γιατί, τόσο η Αστυνομία όσο και το Λιμενικό, δεν έχουν εκείνο το προσωπικό κι εκείνο τον τεχνολογικό εξοπλισμό για να ταυτοποιήσουν όλους εκείνους τους ανθρώπους, να τους φιλοξενήσουν σε ανθρώπινες συνθήκες, με αποτέλεσμα πραγματικά να ντρεπόμαστε για τις εικόνες που παρουσιάζουμε».

«Αυτό που περιμένουμε είναι η έκτακτη βοήθεια που λεκτικά εξαγγέλθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Περιμένουμε την εκταμίευση, ιδίως τώρα, άμεσα, γιατί τους καλοκαιρινούς μήνες θα έρθουν περισσότεροι» τόνισε η υπουργός.

Πρόσθεσε, ωστόσο: «Προς το παρόν δε βλέπουμε να έρχεται αυτή η έκτακτη βοήθεια που εξήγγειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».