Φόρεϊν Όφις για τρομοκρατία
Διασώστες μεταφέρουν τη σορό ξένου τουρίστα που έπεσε νεκρός σε παραλία της Τυνησίας από επίθεση ένοπλου ισλαμιστή. Τα περισσότερα θύματα ήταν Βρετανοί.
Στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε τουριστικό θέρετρο της Τυνησίας και είχε ως αποτέλεσμα την σφαγή 39 τουριστών, στην πλειονότητά τους Βρετανών, το Φόρεϊν Όφις εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς των Βρετανών ανά την υφήλιο.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι μεταξύ των χωρών που χαρακτηρίζονται «υψηλού κινδύνου» όσον αφορά το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος, πέρα από την Αίγυπτο, τον Λίβανο και την Τυνησία, συμπεριλαμβάνονται επίσης η Γαλλία, η Ισπανία και το Βέλγιο.
Ειδικά για τη χώρα του Νείλου, την οποία κάθε χρόνο επισκέπτονται σχεδόν ένα εκατομμύριο βρετανοί τουρίστες, αξιωματούχοι δηλώνουν πως «οι τρομοκράτες εξακολουθούν να σχεδιάζουν επιθέσεις ο οποίες θα μπορούσαν να είναι αδιάκριτες και να πραγματοποιηθούν δίχως προειδοποίηση». Μην αποκλείοντας το ενδεχόμενο να βρεθούν και τουρίστες στο στόχαστρο των τρομοκρατών, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εφιστά την προσοχή των Βρετανών και στον κίνδυνο απαγωγών σε απομακρυσμένες περιοχές της Αιγύπτου.
Όσον αφορά την Ελλάδα, περιλαμβάνεται στη ζώνη «μεσαίου κινδύνου» μαζί με την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Σουηδία λόγω της αυξημένης απειλής τρομοκρατικής επίθεσης κατά βρετανικών στόχων ή βρετανών τουριστών από ομάδες ή άτομα που εμπλέκονται, έμμεσα ή άμεσα, στους πολέμους που μαίνονται στο Ιράκ και τη Συρία.
Χώρα «υψηλού κινδύνου» χαρακτηρίζεται και η Τουρκία την οποία πέρυσι επισκέφτηκαν 2,5 εκατομμύρια Βρετανοί, κυρίως εξαιτίας του συριακού Εμφυλίου. Περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Συρία αλλά και τον Λίβανο καλούνται να αποφεύγουν και όλοι όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν στο Ισραήλ. Όσον αφορά τον υπόλοιπο κόσμο, προορισμοί «υψηλού κινδύνου» χαρακτηρίζονται επίσης η Ταϊλάνδη, την οποία το 2013 επισκέφτηκαν περισσότεροι από 26,5 ταξιδιώτες, και η Αυστραλία.