26/8/15

Επ΄ άπειρον ο Sfakman




,
Το Πληροφοριακό Κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας για την ενημέρωση του κοινού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2015, παρουσιάστηκε σήμερα (26-8-2015) στην αίθουσα «Π. Μπακογιάννης» του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Υποστράτηγος Εμμανουήλ Σφακιανάκης και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.), κ. Βασίλειος Κορκίδης παρουσίασαν την πλατφόρμα καινοτόμων δράσεων «FeelSafe» και το υλικό για την ολοκληρωμένη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με το ασφαλές ηλεκτρονικό εμπόριο.

Στη παρουσίαση παρευρέθησαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, κ. Δημήτριος Αναγνωστάκης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης, ο Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Βασίλειος Μαστρογιάννης, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Ε.Σ.Ε.Ε. κ. Νικόλαος Τζήκας και ο Γενικός Γραμματέας της Ε.Σ.Ε.Ε. κ. Γεώργιος Καρανίκας.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης 2015 (από 5 έως 13-09-2015) η Ελληνική Αστυνομία θα λειτουργήσει πληροφοριακό κέντρο (περίπτερο), στο οποίο θα παρουσιάζονται: α) από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η πλατφόρμα καινοτόμων δράσεων « FeelSafe» με κεντρική θεματολογία το ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω ασφαλούς χρήσεως πιστωτικών και χρεωστικών καρτών και β) δραστηριότητες άλλων αστυνομικών υπηρεσιών.
Η συνεργασία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας και της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας έχει ως στόχο την από κοινού συστηματική και επιστημονική μελέτη των θεμάτων και προβλημάτων που προκύπτουν για το εμπόριο και τους καταναλωτές από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, καθώς και την ενημέρωση εμπόρων και καταναλωτών για τους διαδικτυακούς κινδύνους και την ασφαλή χρήση του διαδικτύου στις εμπορικές συναλλαγές με την χρήση καρτών (Πιστωτικών - Χρεωστικών).
Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιήθηκε η ιστοσελίδα www.cyberalert.gr/feelsafe, αλλά και η πρωτοποριακή εφαρμογή (application) για iOS & Android «FeelSafe», οι οποίες θα αποτελέσουν βασικό βήμα ενημέρωσης των καταναλωτών αλλά και των μελών της Ε.Σ.Ε.Ε., καθώς το μεγαλύτερο μέρος των χρηστών, χρησιμοποιεί «έξυπνα» κινητά στην καθημερινότητά του.
Στην πλατφόρμα αυτή θα παρουσιάζονται με άμεσο τρόπο οδηγίες για την αποφυγή ηλεκτρονικών απατών ανά κατηγορία. Ο συνδυασμός αυτών των πληροφοριών με online γραμμή καταγγελιών (SOS) και η καθημερινή ενημέρωση από εξειδικευμένους αξιωματικούς της ΔΙ.Δ.Η.Ε. για τις τρέχουσες παγίδες – απάτες κρίνεται ως καθοριστική για την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών.
Επιπλέον, στόχος είναι η διαρκής ενημέρωση μέσω καινοτόμων δράσεων και διαδικτυακών εφαρμογών 630.000 εμπορικών επιχειρήσεων σε θέματα ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου και ασφαλούς διαχείρισης των διαδικασιών ηλεκτρονικού εμπορίου, διαδικασία η οποία θα αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης και αύξησης της παραγωγικότητας και του ηλεκτρονικού εμπορίου μέσω της ταχύτερης διάθεσης των προϊόντων στην «ψηφιακή» αγορά.
Κατά την παρουσίαση της δράσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. ΓιάννηςΠανούσης, δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Κορκίδη γιατί μας δίνει την ευκαιρία να αποδείξουμε στην πράξη ότι η αστυνομία έχει κοινωνικό πρόσωπο και ξέρει να διαχειρίζεται πτυχές της κρίσης ή να συμβάλλει στη διαχείριση πτυχών της κρίσης.
Σε μία περίοδο που εκδηλώνονται συγκρούσεις -οι περισσότερες είναι και ανούσιες- οι δομές της Πολιτείας και της αγοράς συνεργάζονται για το κοινό καλό. Το δημόσιο συμφέρον δεν είναι απλά μια διακήρυξη. Πρέπει στην πράξη να αποδεικνύουμε πως προστατεύουμε τον κάθε πολίτη ξεχωριστά και, μέσω αυτού, τους θεσμούς της χώρας.
Θεωρώ λοιπόν ότι αυτή η συνέργεια θα αναπτύξει τι σηματοδοτεί η ασφάλεια των συναλλαγών, που στην ουσία είναι και ασφάλεια δικαίου και βάση της ανάπτυξης. Αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να υπάρξει μετάβαση από ένα παλιό σύστημα, όχι μόνο σε επίπεδο του πελατειακού κράτους, αλλά και σε επίπεδο αναχρονιστικής λειτουργίας των δομών της αγοράς, αν δεν υπάρξει εκσυγχρονισμός μιας επιχείρησης, ενός συστήματος συνομοσπονδίας, παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό των δομών του κράτους.
Έχω πει πολλές φορές ότι προέχει η δημιουργία ενός σοβαρού κράτους, μετά η θεμελίωση των θεσμών της Δημοκρατίας και μετά να υπάρξει ο αναγκαίος προγραμματισμός.
Εμείς λοιπόν χαιρετίζουμε αυτήν την συνέργεια, που νομίζω ότι θα πετύχει. Θα θέλαμε να έχουμε χρόνο για πολλές τέτοιες συνέργειες με στόχο το κοινό καλό. Η συγκεκριμένη θα τραβήξει το ενδιαφέρον όλων των εμπλεκόμενων, δηλαδή των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, αλλά και ευρύτερα, των επισκεπτών της Δ.Ε.Θ.
Εύχομαι από την καρδιά μου καλή επιτυχία. Κύριε Κροκίδη, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Ελληνική Αστυνομία βρισκόμαστε εδώ για να διευρύνουμε τις συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα ασφάλειας και όχι μόνο της διαδικτυακής. Η κοινωνία πρέπει να νιώσει ασφαλής. Το αποδεικνύουμε στα προβλήματα που προσπαθούμε να λύσουμε, που δεν είναι πάντα δικά μας, ώστε να έρθουν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη. Χωρίς ασφάλεια δεν πρόκειται να κινηθεί τίποτα σε επίπεδο οικονομίας ».
Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Υποστράτηγος Εμμανουήλ Σφακιανάκηςδήλωσε, μεταξύ άλλων:
« Με τη σειρά μου κύριε Υπουργέ, κύριε Γενικέ Γραμματέα, κύριε Αρχηγέ, κύριε Διευθυντά του Πολιτικού Γραφείου του κυρίου Υπουργού, κύριε Κορκίδη Πρόεδρε, θα ήθελα μέσα από την καρδιά μου να σας ευχαριστήσω γιατί μας δώσατε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε.
Προ δέκα μηνών είχα μία εθιμοτυπική συνάντηση με τον κ. Κορκίδη και συμφωνήσαμε ότι κάτι πρέπει να κάνουμε για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Αυτό πήρε σάρκα και οστά. Δουλεύτηκε σωστά από τους επιστήμονες που διαθέτει η Ελληνική Αστυνομία, τους Αξιωματικούς και από τους ανθρώπους που μας έφερε ο κύριος Κορκίδης, επιστήμονες.
Έτσι λοιπόν, όλοι μαζί μέσα σε 10 μήνες κατορθώσαμε να κάνουμε κάτι το οποίο θα δείτε σε λίγα λεπτά να εξελίσσεται μπροστά σας και θα δείτε ότι αν κάποιοι δουλεύουν σωστά και ομαδικά και υπάρχει η αγάπη και το ενδιαφέρον για τη δουλειά τους κάνουν αυτό που θέλουν και επιτυγχάνουν πάντα θεαματικά αποτελέσματα.
Πήραμε το concept που ήταν το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι πιστωτικές – χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες, το δουλέψαμε και χτίσαμε πάνω ένα concept που το έχουμε ονομάσει « FeelSafe ».
ο « FeelSafe » λοιπόν θα το παρουσιάσει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στη Θεσσαλονίκη στην 80η Έκθεση, όπου εκεί παράλληλα με όλες τις Αστυνομικές Υπηρεσίες θα είμαστε και εμείς για να μπορέσουμε να εξηγήσουμε στον κόσμο το τι μέλλει γενέσθαι μέσα από το ηλεκτρονικό εμπόριο. Το βασικό στην όλη προσπάθεια μας είναι το εξής, ήρθε στην κατάλληλη στιγμή.»

Τέλος, ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Ε.Ε., κ. Βασίλειος Κορκίδης ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Θα ήθελα, μέσα από την καρδιά μου κύριε Υπουργέ, κύριε Αρχηγέ, Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, να σας ευχαριστήσω, όχι μόνο για τη σημερινή, συνεργασία-συνέργεια της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με την Ελληνική Αστυνομία αλλά και διαχρονικά για τη συνεργασία την οποία έχουμε.
Ξεκινήσαμε πριν ένα χρόνο, με το Στρατηγό τον κύριο Σφακιανάκη, μία συνεργασία, βλέποντας ότι οι συνθήκες και οι εξελίξεις μας οδηγούν από το φυσικό παρεμπόριο στο ηλεκτρονικό παρεμπόριο. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθήσαμε να προλάβουμε καταστάσεις. Είμαστε κι εμείς της άποψης ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από το να κυνηγάμε καταστάσεις από πίσω.
Πραγματικά τα επιτεύγματα της ΕΛ.ΑΣ. και υπό τις συνθήκες των τελευταίων πέντε (5) ετών, είναι τεράστια. Το κοινωνικό έργο, νομίζω ότι όποιος δε θέλει να το αποδεχθεί, σφάλει. Αυτό, το οποίο, λοιπόν εμείς θέλουμε και πραγματικά σας ευχαριστώ και εκ μέρους όλου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΕΕ κι όλων των Ελλήνων εμπόρων, εάν θέλετε και μικρομεσαίων επιχειρηματιών, είναι ότι μας δίνετε τη δυνατότητα να διασφαλίσουμε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο οι αριθμοί μαρτυρούν την ανάπτυξη την οποία θα έχουμε.
Και πραγματικά το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι ο μόνος κλάδος της Ελληνικής Οικονομίας, όπου τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει θεαματική αύξηση, μέσα σε μία οικονομία η οποία συρρικνώνεται. 18% είναι η αύξηση του Ηλεκτρονικού Εμπορίου τα τελευταία τρία (3) χρόνια, έχει φτάσει σε τζίρο 3,2 δις. 700 εκατομμύρια ήταν η αύξηση μεταξύ ’13 και ‘14, δηλαδή, στην καρδιά της κρίσης και δείχνει ότι τα επόμενα 2 χρόνια οι συναλλαγές αυτές θα φτάσουν τα 6 δισ. ευρώ.»