Διάσωση σύρων προσφύγων στην Κω τον περασμένο μήνα
Προβληματισμό έχουν προκαλέσει καταγγελίες που δημοσιεύθηκαν στον βρετανικό Τύπο σχετικά με «πειρατικές» επιθέσεις σε βάρος προσφύγων από άνδρες που έφεραν στολή όμοια με εκείνη των ειδικών ομάδων του Λιμενικού. Από πλευράς του αρχηγείου του Σώματος εκδόθηκε δήλωση-απάντηση το απόγευμα της Τετάρτης, στην οποία επισημαίνεται ότι τα καταγγελλόμενα «λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και εξετάζονται».
Σύμφωνα με την απεσταλμένη της «Daily Mail» στην Κω Χάνα Ρόμπερτς, πρόσφυγες από τη Συρία ισχυρίζονται ότι κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου, «μασκοφόροι άνδρες που έμοιαζαν με μέλη των ειδικών δυνάμεων του ελληνικού Λιμενικού»μετατράπηκαν σε «πειρατές», πραγματοποιώντας επιθέσεις σε βάρκες που μετέφεραν πρόσφυγες από τους οποίους απέσπασαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ καθώς και κινητά τηλέφωνα.
Υποστηρίζοντας ότι οι επιδρομείς «είχαν ανοιχτόχρωμο δέρμα και μιλούσαν αγγλικά και ελληνικά», τα φερόμενα ως θύματα κάνουν λόγο για «ύπαρξη ακροδεξιών στοιχείων στους κόλπους του ελληνικού Λιμενικού», χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα τα κίνητρα των επιθέσεων ρατσιστικά.
Ισχυρίζονται επίσης ότι οι «μυστηριώδεις» -όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ της MailOnline- άνδρες, πέρα από το να ασκούν βία κατά των προσφύγων, τους αναγκάζουν επίσης να ξεντυθούν ούτως ώστε να διαπιστώσουν εάν κρύβουν χρήματα ή κινητά τηλέφωνα στα εσώρουχά τους. Αφότου αρπάξουν τη λεία τους, αφαιρούν τις μηχανές των φουσκωτών σκαφών, εγκαταλείποντας τους πρόσφυγες αβοήθητους.
Οι ισχυρισμοί αυτοί έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία και σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, στελέχη των οποίων δήλωσαν ότι «λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τα λεγόμενα των προσφύγων».
Ένας από αυτούς, ο Οσάμα Χαζ Τιχίρ από τη Δαμασκό, πρώην οικοδόμος, ο οποίος υποστηρίζει ότι η βάρκα στην οποία επέβαινε μαζί με ακόμη 40 Σύρους δέχτηκε επίθεση πριν από τρεις εβδομάδες, αφότου είδε φωτογραφίες των ειδικών δυνάμεων της Ελληνικής Ακτοφυλακής δήλωσε τα εξής: «Μα τον Αλλάχ, λέω την αλήθεια. Έχουν την ίδια μαύρη στολή, το ίδιο όπλο και το ίδιο σκάφος. Είναι οι ίδιοι».
Άλλος ένας, ο 35χρονος Μωχάμεντ Μωχάμεντ, πρώην εργαζόμενος σε δικηγορικό γραφείο της Δαμασκού, υποστήριξε ότι η επίθεση στην οποία έχασε «τις οικονομίες μιας ζωής, ύψους 8.800 ευρώ» είχε «νεοναζιστικό στυλ και στόχο το ισλάμ».
Στην ανακοίνωση του Λιμενικού πάντως επισημαίνεται ότι οι καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας «δεν παρέχουν συγκεκριμένα στοιχεία, όπως για παράδειγμα αριθμούς σκαφών ΛΣ - ΕΛΑΚΤ ή τυχόν οπτικοακουστικό υλικό των ιδίων των επιβαινόντων στις λέμβους» και συμπληρώνουν ότι «οι ισχυρισμοί αυτοί ελέγχονται ως προς τη βασιμότητά τους».
Τονίζεται με νόημα ότι «σε αντίθετη περίπτωση, θεωρούμε ότι τέτοια δημοσιεύματα και ισχυρισμοί υποβαθμίζουν το σοβαρό ανθρωπιστικό έργο που επιτελεί το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ στη διάσωση και αρχική υποδοχή των προσφύγων - μεταναστών, διαχειριζόμενο από τις αρχές του έτους περισσότερους από 260.000 υπηκόους τρίτων χωρών και επωμιζόμενο τη διαχείριση του μεγαλύτερου μέρους της εξελισσόμενης ανθρωπιστικής κρίσης και μεταναστευτικής ροής».
Μάλιστα το Λιμενικό θυμίζει και περιστατικό τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 30 Ιουλίου στη Σάμο. Τότε ένα λετονικό ελικόπτερο «εντόπισε ημεδαπό ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος με επιβαίνοντα 31χρονο ημεδαπό, με αμφίεση που προσομοίαζε με στολή οργάνου επιβολής νόμου φορώντας κουκούλα στο κεφάλι του, να καθοδηγεί λέμβο με ομάδα νεοεισελθόντων αλλοδαπών προς τις ανατολικές ακτές της νήσου, ο οποίος στη συνέχεια αφαίρεσε και ιδιοποιήθηκε τον εξωλέμβιο κινητήρα της λέμβου των αλλοδαπών. Εντοπίστηκε επίσης πλησίον της ανωτέρω περιοχής και δεύτερη λέμβος με επιβαίνοντες άλλους δύο ημεδαπούς, που ήταν ομοίως ενδεδυμένοι με αμφίεση και κουκούλες παρόμοιες με την ανωτέρω προπεριγραφείσα εμφάνιση, οι οποίοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης, όπου και διαπιστώθηκε ότι δεν ανήκουν στις τάξεις του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ».