Σε χειρουργική κλινική δημόσιου νοσοκομείου της Αθήνας
Μια πρωτοφανή υπόθεση για τα ιατρικά χρονικά στην Ελλάδα, ενδεχομένως και σε διεθνές επίπεδο, η οποία διερευνάται τούτες τις ώρες: 47χρονος χωρίς πτυχίο Ιατρικής χειρουργούσε επί σειρά ετών και ως τον περασμένο μήνα σε δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας, έχοντας φτάσει μάλιστα να γίνει και διευθυντής κλινικής. Πρόκειται για συγκλονιστική περίπτωση - και λόγω του ότι αφορά χειρουργική ειδικότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σοκάρει και μόνο η σκέψη πως το νυστέρι στο χειρουργείο μπορεί να είναι σε χέρια που, αν μη τι άλλο, δεν έχουν τα επιστημονικά εχέγγυα καν των ιατρικών σπουδών... Εχει σημάνει ήδη συναγερμός ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση, να αναδειχθεί κατά πόσο ο ελεγχόμενος έθετε σε κίνδυνο την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς και να ενισχυθούν οι δικλίδες ασφαλείας για να μην προκύπτουν τέτοια φαινόμενα.
Αναζητείται από τις Αρχές
Υστερα από έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιώντας πλαστό τίτλο σπουδών Ιατρικής και Χειρουργικής από το Πανεπιστήμιο της Νάπολι της Ιταλίας, ο 47χρονος κατάφερε να κάνει ειδικότητα, να ανελιχθεί επαγγελματικά και να διορισθεί ως χειρουργός ιατρός σε διευθυντική θέση νοσηλευτικού ιδρύματος της πρωτεύουσας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητείται από το νοσοκομείο αλλά και από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές για να δώσει εξηγήσεις αλλά, όπως όλα δείχνουν, έχει εξαφανισθεί. Πριν από λίγες ημέρες, αρχές Νοεμβρίου, απευθύνθηκε με αίτηση προς το νοσοκομείο δηλώνοντας την παραίτησή του από τη θέση που κατέχει, ενώ αιτείται την απαλλαγή του από τα ιατρικά του καθήκοντα για «λόγους προσωπικούς».
Και μια λεπτομέρεια που μπορεί να έχει και σημασία: η ημερομηνία της δήλωσης παραίτησής του συμπίπτει με την ημερομηνία κατά την οποία έφτασε στο νοσοκομείο κρίσιμη απάντηση από το προξενείο της Ελλάδας στη Νάπολι. Οπως είχε ενημερώσει η Ιατρική και Χειρουργική Σχολή στο Δεύτερο Πανεπιστήμιο Σπουδών της Νάπολι (SUN), σχετικά με τον ελεγχόμενο «δεν προκύπτει να έχει λάβει από το παρόν πανεπιστήμιο πτυχίο Ιατρικής και Χειρουργικής - έδρα Νάπολι». Μάλιστα, ήδη η εκεί πανεπιστημιακή αρχή είχε στείλει επιστολή με στοιχεία της υπόθεσης στην Εισαγγελία της ιταλικής πόλης.
Ρακιντζής: Πώς άσκησε επάγγελμα;
«Το Βήμα» επικοινώνησε με τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρο Ρακιντζή, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι εντοπίστηκε χειρουργός χωρίς πτυχίο Ιατρικής σε νοσοκομείο της Αθήνας. «Μετά το Κέντρο Υγείας της Σκύρου, που απεκαλύφθη ότι ο τότε διευθυντής δεν είχε πτυχίο Ιατρικής, έχουμε και ένα ακόμη κρούσμα. Γιατρός χειρουργός με διευθυντική θέση σε κεντρικό νοσοκομείο Αθηνών δεν έλαβε ποτέ πτυχίο Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο της Νάπολι Ιταλίας και το κατατεθέν πτυχίο ήταν πλαστό» δήλωσε ο κ. Ρακιντζής και πρόσθεσε: «Προβήκαμε μεν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την πειθαρχική και ποινική τιμωρία του υπαιτίου, αλλά ανακύπτει μέγα ζήτημα πώς οι μη κατέχοντες πτυχίο Ιατρικής ενεγράφησαν σε ιατρικούς συλλόγους, έλαβαν ειδικότητα και άσκησαν επάγγελμα και ενδεχομένως επιτυχώς. Φοβάμαι πως θα ανακύψουν και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις και πρέπει να ληφθούν μέτρα για την έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών».
Τον Ιούλιο του 2015 ξεκίνησε η διερεύνηση αυθεντικότητας του ακαδημαϊκού τίτλου που είχε καταθέσει ο ελεγχόμενος χειρουργός. Το πιστοποιητικό αυτό - βεβαίωση σπουδών - τον εμφάνιζε ως απόφοιτο του 1996 από τη Δεύτερη Σχολή Ιατρικής και Χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Νάπολι Ιταλίας.
Το εν λόγω πανεπιστήμιο έκανε έλεγχο μετά το αίτημα των ελληνικών Αρχών τόσο μέσω της αναζήτησης στο μηχανογραφημένο αρχείο του όσο και στα έντυπα έγγραφα και προέκυψε ότι σε αντίθεση από όσα αναφέρονται στο πιστοποιητικό δεν προκύπτει να έχει αποκτήσει από το ίδρυμα αυτό το πτυχίο Ιατρικής και Χειρουργικής (έδρα Νάπολι). Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ιταλικό πανεπιστήμιο, προκύπτει να έχει εγγραφεί φοιτητής κατά το ακαδημαϊκό έτος 1987-88 στο πτυχιακό τμήμα Ιατρικής και Χειρουργικής της Ι Σχολής Ιατρικής και Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Σπουδών της Νάπολι. Κατόπιν απώλεσε την ιδιότητα (status) του φοιτητή το 2004 διότι δεν έδωσε εξετάσεις μαθημάτων για οκτώ ακαδημαϊκά έτη.
Βάσει αυτών, η πανεπιστημιακή αρχή προχώρησε στην κοινοποίηση των στοιχείων - σημειώνοντας ότι αυτό πράττει για κάθε υπόθεση ποινικά διωκόμενη - προς την Εισαγγελία της Νάπολι προκειμένου να προβεί στις δέουσες ενέργειες, «εντοπίζοντας ενδεχόμενες ευθύνες και ενδείξεις τέλεσης αδικήματος για τα παραπάνω, για την προστασία της πανεπιστημιακής αρχής».
Διορισμός και ανάκληση
Η απόφαση του διορισμού του ελεγχόμενου γιατρού στη συγκεκριμένη θέση στο νοσοκομείο της Αθήνας εκδόθηκε σε ΦΕΚ το 2007 από τον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας. Πέντε χρόνια αργότερα, κατ' εντολήν του υπουργού Υγείας ο γενικός γραμματέας εκείνη την περίοδο ανακάλεσε την προηγούμενη και με νέα απόφαση (2012) διορίζεται πια σε εφαρμογή απόφασης του Συμβουλίου Προσλήψεων-Κρίσεων με ανοιχτές προκηρύξεις στη συγκεκριμένη θέση κλάδου γιατρών ΕΣΥ επί θητεία, αναδρομικά από την ημερομηνία της ανακαλούμενης πράξης και για το υπόλοιπο της θητείας. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο γιατρός χωρίς πτυχίο είχε κάνει ειδικότητα επί τέσσερα χρόνια...
Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης θα διαβιβάσει τον φάκελο της υπόθεσης στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Γιατρών ΕΣΥ για πειθαρχικό έλεγχο και απόδοση πειθαρχικών ευθυνών. Παράλληλα βέβαια θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για ανάκληση της πράξης διορισμού του από το υπουργείο Υγείας ενώ η υπόθεση θα λάβει τον δρόμο προς τις εισαγγελικές Αρχές προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, εφόσον προκύπτει και ζήτημα ποινικών ευθυνών.
Υποθέσεις
Πολλοί φάκελοι γιατρών προς διερεύνηση
Η υπόθεση έρχεται να προστεθεί στην αποκάλυψη του Μαΐου του 2014 ότι στη Σκύρο ο ασκών χρέη διευθυντή Γενικής Ιατρικής στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο δεν διέθετε πτυχίο Ιατρικής - είχε πλαστογραφήσει τον τίτλο σπουδών του από το Πανεπιστήμιο Ρώμης Λα Σαπιέντσα. Είχε εντοπισθεί ύστερα από καταγγελίες το 2013 και, όπως προέκυψε από την έρευνα των επιθεωρητών ελεγκτών Υγείας, δεν είχε χρησιμοποιήσει μόνο πλαστά πιστοποιητικά σπουδών - ειδικότητας αλλά κυκλοφορούσε και με τρεις ΑΦΜ, τρεις αστυνομικές ταυτότητες αλλά και με πολυτελέστατο αυτοκίνητο.
Πέρα από τις καταγγελίες που προκύπτουν κατά καιρούς, οι έλεγχοι για την πιστοποίηση της γνησιότητας πτυχίων στον χώρο της Υγείας έχουν αρχίσει από τα τέλη του 2013. Εντάθηκαν και θεσμικά συστηματοποιήθηκαν σε όλη τη δημόσια διοίκηση (μεταξύ άλλων ελέγχονται με διασταύρωση στοιχείων από τις αρχές που εκδίδουν τους τίτλους σπουδών τα πτυχία όσων διορίζονται αλλά και όσων αποχωρούν από το Δημόσιο) με παρεμβάσεις που έγιναν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επί υπουργίας κ. Αντώνη Μανιτάκη και ιδιαίτερα του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Πάντως, και σήμερα οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης συνεχίζουν να διερευνούν πολλούς φακέλους από τον χώρο της Υγείας.