Πολυτελείς οικίες, όπως στη φωτογραφία, στην περιοχή της Αθήνας άρπαζε σπείρα και άλλαζε κλειδαριές στο σπίτι και στο... Taxis, τις τακτοποιούσε με νόμιμες δηλώσεις κ.λπ. και τις πουλώσε σε ανυποψίαστους αντί πολλών χιλιάδων ευρώ
Η προσπάθεια «πρόσβασης» στο σύστημα Taxis του υπουργείου Οικονομικών για την «παραπλανητική» έκδοση πιστοποιητικών ΕΝΦΙΑ σε ακίνητο αξίας 2 εκατ. ευρώ οδήγησε τους αξιωματικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ψυχικού και ακολούθως της Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής στην εξάρθρωση ενός μεγάλου κυκλώματος υφαρπαγής πολυτελών κατοικιών σε όλη την Αττική.
Πρόκειται για μία απάτη πολλών εκατομμυρίων ευρώ με κατηγορούμενους τέσσερις άντρες και τρεις γυναίκες, ηλικίας από 38 έως 64 ετών, τρεις από τους οποίους ήταν σεσημασμένοι για παρόμοια αδικήματα. Ο φερόμενος ως αρχηγός του κυκλώματος είναι ο 64χρονος που είχε κατηγορηθεί παλαιότερα για υπόθεση με πλαστά ομόλογα. Πέντε από τους κατηγορουμένους οδηγήθηκαν προ διημέρου στον εισαγγελέα, ενώ άλλοι δύο αναζητούνται.
Έλειψε πολλές μέρες και της πήραν το σπίτι
Η υπόθεση άρχισε να εκτυλίσσεται τον Ιούλιο του 2014 όταν μία ιδιοκτήτρια πολυτελούς κατοικίας στο Παλαιό Ψυχικό επιχείρησε ύστερα από πολυήμερη απουσία να εισέλθει στο σπίτι της και διαπίστωσε ότι είχαν αλλάξει οι κλειδαριές του. Η γυναίκα προχώρησε σε καταγγελία στο Τμήμα Ασφαλείας Ψυχικού το οποίο ξεκίνησε ενδελεχή έρευνα και διαπίστωσαν ότι η εν λόγω κατοικία -μονοκατοικία έκτασης 219 τετραγωνικών μέτρων και σε οικόπεδο 637 τετραγωνικών μέτρων- είχε πουληθεί αντί 550.000 ευρώ, χωρίς η ίδια να έχει ιδέα.
Η γυναίκα ανέφερε στους αστυνομικούς ότι είχε έλθει σε επαφή με μεσιτικά γραφεία για την πώληση του ακινήτου, όμως είχε ενημερωθεί ότι η σχετική διαδικασία δεν είχε προχωρήσει. Στην πορεία της έρευνας διαπιστώθηκε ότι τα συγκεκριμένα άτομα που συμμετείχαν στο κύκλωμα παρουσιάζονταν με πλαστές ταυτότητες ως ιδιοκτήτες, έπαιρναν φωτοαντίγραφα των σχεδίων της κατοικίας ενώ παράλληλα ανέθεταν σε ανυποψίαστους μηχανικούς, τοπογράφους, αρχιτέκτονες να συντάσσουν πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης, βεβαιώσεις, υπεύθυνη δήλωση περί αυθαιρέτων, τοπογραφικά διαγράμματα κ.ά.
Ανέθεταν και σε λογιστές, που επίσης δεν είχαν ιδέα, τη ρύθμιση των φορολογικών εκκρεμοτήτων του ακινήτου, την αλλαγή των κλειδαρίθμων της σελίδας στο Taxis για να προβούν στην έκδοση πιστοποιητικών ΦΑΠ και ΕΝΦΙΑ.
Πήραν προκαταβολές από τρεις
Το εντυπωσιακό είναι ότι είχαν επιχειρήσει να πουλήσουν το ίδιο ακίνητο σε τρεις ιδιώτες -δεν είχαν ιδέα για την απάτη- και οι οποίοι είχαν δώσει προκαταβολές. Μάλιστα για να μη γίνει αντιληπτή αυτή η «πολλαπλή» διαδικασία μεταβίβασης του ακινήτου, είχαν πάει στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο και είχαν σκίσει τις σελίδες με τις σχετικές καταγραφές.
Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας του Ψυχικού όμως βρέθηκαν στα ίχνη τους μέσω των ηλεκτρονικών ιχνών στο σύστημα Taxis. Στην αρχή βρήκαν τα λογιστικά γραφεία από όπου είχε γίνει η σχετική ενέργεια και ακολούθως -ύστερα από εξέταση των υπαλλήλων τους- βρέθηκαν στα ίχνη αυτών που τους είχαν επισκεφθεί και ζητούσαν τις παρεμβάσεις στο Taxis.
Έτσι η αλληλουχία των ερευνών οδήγησε στους οργανωτές της μεγάλης απάτης με τα ακίνητα με τους ψευτοϊδιοκτήτες. Ακολούθως άρχισαν να παρακολουθούνται οι συνομιλίες των υπόπτων και διαπιστώθηκε στη διευρυμένη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. ότι το ίδιο κύκλωμα εφάρμοζε το ίδιο κόλπο και με άλλα ακίνητα στη Βούλα και στο Ψυχικό.
Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. επεκτάθηκε και σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους κ.ά. που φέρονταν να είχαν σχέση με το εν λόγω κύκλωμα.