23/12/15

Ο 1ος Αξ/κος που βραβεύει η Ακαδημία Αθηνών

Υποστράτηγος Μάνος Σφακιανάκης

Πολύ πιο νωρίς από κάθε άλλη χρονιά, η Ακαδημία Αθηνών έχει καταλήξει εδώ και μέρες σ’ όσους φέτος τιμώνται με μετάλλια, βραβεία ή επαίνους από το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας. Στη μεγάλη πανηγυρική συνεδρία, που έγινε χθες το βράδυ, παρουσία τριών υπουργών της κυβέρνησης (Ν. Φίλης, Θοδ. Δρίτσας, Γ. Αμανατίδης) τιμήθηκαν νέοι ή παλαιότεροι επιστήμονες από τον χώρο των Θετικών Επιστημών, από τον χώρο των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών και, όπως κάθε χρόνο, τιμήθηκαν φορείς ή πολίτες που πρόσφεραν στην κοινωνία και στην πολιτεία. Ετσι, μετά θάνατον τιμήθηκε «ο μακαριστός πρεσβύτερος Ευστράτιος Δήμου (παπα-Στρατής) για το μεγάλο φιλανθρωπικό και κοινωνικό του έργο, από το 2007 ώς τον θάνατό του τον περασμένο Αύγουστο, στο νησί της Λέσβου. Το Σωματείο «Αγκαλιά» που ίδρυσε, περιέθαλψε και συνέδραμε περίπου 10.000 πρόσφυγες αλλά και άπορους Ελληνες και τις οικογένειές τους».


• «Για τις εξαίρετες πράξεις υψηλής ανθρωπιστικής αξίας κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων έρευνας και περισυλλογής προσφύγων στο νησί της Λέσβου», η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε, σε κλίμα συγκίνησης και ευγνωμοσύνης, το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής «602», με κυβερνήτη τον ανθυποπλοίαρχο Λ.Σ. Κυριάκο Παπαδόπουλο. Σ’ αυτές τις δύο επιλογές της Ακαδημίας, τιμώνται η αυτοθυσία, η αλληλεγγύη, η αίσθηση του καθήκοντος, που ασφαλώς κλείνουν την πόρτα σε αντιλήψεις ξενοφοβίας, αδιαφορίας και ατομικιστικών συμπεριφορών.

• Ιδιαίτερης σημασίας είναι η βράβευση του υποστράτηγου της ΕΛ.ΑΣ. Εμμανουήλ Σφακιανάκη, «για την ιδιαιτέρως μεγάλη κοινωνική του προσφορά με το έργο που επιτελεί στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, της οποίας ηγείται, προσφέροντας πολύτιμη εργασία στην προστασία παιδιών από τους κινδύνους του κυβερνοχώρου και αποτρέποντας πράξεις αυτοχειρίας».

• Στην Τάξη των Θετικών Επιστημών με Αργυρό Μετάλλιο τιμήθηκαν οι καθηγητές Φώτιος Παυλάτος και Στέφανος Χατζηγιάννης για το σημαντικό επιστημονικό τους έργο. Επίσης τιμήθηκε ο Διονύσης Σιμόπουλος, για τη συνολική του προσφορά στην εκλαΐκευση και τη διάδοση της Αστρονομίας και την πρότυπη λειτουργία του Ευγενιδείου Πλανηταρίου. Μαζί του βραβεύτηκε και ο Λεωνίδας Δημητριάδης - Ευγενίδης, ο οποίος κατέστησε το Ευγενίδειο ένα από τα πλέον σύγχρονα ιδρύματα στο είδος του, διεθνώς.

• Στην Τάξη Γραμμάτων και Καλών Τεχνών αφιέρωσαν φέτος ιδιαίτερο χώρο στη μουσική! Ετσι, τιμήθηκε ο μουσικός, μουσικολόγος, μουσικοκριτικός και συνθέτης Γεώργιος Λεωτσάκος, ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός «για το σημαντικό μουσικό του έργο και την εν γένει προσφορά του στην καλλιτεχνική δημιουργία του τόπου μας» και ο συνθέτης Μίμης Πλέσσας για το σύνολο της προσφοράς του στην ελληνική μουσική.

• Ο ιστορικός και συνεργάτης της «Κ» Νίκος Καραπιδάκης τιμήθηκε με το βραβείο Ελένης και Πάνου Ψημένου για το βιβλίο του «Le consulat de Venise a Chypre. Documents inedits (1719-1749)» που κυκλοφόρησε από το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου το 2013.

• Το Ιδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη τίμησε την ποιήτρια Ζέφη Δαράκη για το σύνολο του έργου της με το βραβείο ποιήσεως· τη συγγραφέα Ιωάννα Μπουραζοπούλου με το βραβείο μυθιστορήματος· τον Νίκο Κουφάκη με το βραβείο διηγήματος και τον Γιώργο Αριστηνό με το βραβείο δοκιμίου.

• Το Ιδρυμα Πέτρου Χάρη τίμησε τον ποιητή και κριτικό Δημήτρη Δασκαλόπουλο για το σύνολο του έργου του με χρηματικό έπαθλο 10 χιλ. ευρώ. Η Μαρία Στασινοπούλου τιμήθηκε με το βραβείο μυθιστορήματος και ο Φαίδων Ταμβακάκης με το βραβείο νουβέλας. Και τα δύο αυτά βραβεία συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 6 χιλ. ευρώ το καθένα. Το βραβείο δοκιμίου του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη δόθηκε στα αδέλφια Ηρκο και Στάντη Αποστολίδη για το βιβλίο τους «Οι πρώτες πηγές. Μέγας Αλέξανδρος. Τα αποσπάσματα των αρχαίων ιστορικών». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον (για τα κριτήρια και τις επιλογές της Ακαδημίας) έχει η επιλογή για το βραβείο διηγήματος του 32χρονου Δημοσθένη Παπαμάρκου για το βιβλίο του «Γκιακ» που κυκλοφόρησε το 2014 από τις εκδόσεις «Αντίποδες».
Αν διαβάσει κανείς «πίσω» από τα βραβεία, θα μπορούσε ίσως να διακρίνει τις δύο ταχύτητες που συμβιούν στην Ακαδημία Αθηνών. Γιατί υπάρχουν επιλογές αναμενόμενες ή συντηρητικές και επιλογές τολμηρές.

Πριν από την επίδοση των βραβείων στους φετινούς τιμηθέντες, μίλησε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Δημήτρης Νανόπουλος, για το πρόβλημα της διαχείρισης της πληροφορίας από τις Μαύρες Οπές, ένα από τα βασικότερα στη σύγχρονη φυσική τα τελευταία 40 χρόνια. Από την 1/1/16 πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών θα είναι ο συγγραφέας Θανάσης Βαλτινός.
​​Ο πλήρης πίνακας των τιμηθέντων από την Ακαδημία Αθηνών
ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
1. Αργυρό Μετάλλιο στον καθηγητή κ. Φώτιο Παυλάτο, για την εξέχουσα επιστημονική προσφορά του στον τομέα της Ενδοκρινολογίας.
2. Αργυρό Μετάλλιο στον καθηγητή κ. Στέφανο Χατζηγιάννη για το σημαντικότατο έργο του στην εκπαίδευση, την κλινική ιατρική, τη δημόσια υγεία και την έρευνα.
3. Βραβείο Αικατερίνης Κέπετζη, εις μνήμην του συζύγου της ιατρού Νικολάου Κέπετζη, με χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, στον πρώτο αριστούχο πτυχιούχο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ακαδημαϊκού έτους 2013-2014, κ. Ευάγγελο Σπυριδάκη.
4. Βραβείο Κωνσταντίνου Κτενά, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, από τα έσοδα του κληροδοτήματος Ευθυμίας Μερτσάρη, για εργασία γεωλογικού περιεχομένου, στον κ. Γεώργιο Μπαθρέλλο και την κυρία Χαρίκλεια Σκυλοδήμου, για την εργασία τους «The spatial distribution of Middle and Late Pleistocene Cirques in Greece».
5. Βραβείο Επαμεινώνδα Παπαστράτου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για εργασία σε τομείς της Γεωμετρίας, στον κ. Σπυρίδωνα Κουρούκλη για την εργασία του «Trisectors like Bisectors with Equilaterals instead of Points».
6. Δύο βραβεία Δημητρίου Ν. Λαμπαδαρίου,  με χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ το καθένα, για τους ικανότερους στο μάθημα της Γεωδαισίας, αποφοίτους Τμημάτων Πολυτεχνικών Σχολών της ημεδαπής, ακαδημαϊκού έτους 2013 – 2014 στους κ.κ. α) Κωνσταντίνο – Θεοδόσιο Δημητρακόπουλο, απόφοιτο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών και β) Ευριπίδη Αποστολίδη, απόφοιτο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
7. Βραβείο Ακαδημαϊκού Περικλή Σ. Θεοχάρη, αθλοθετούμενο από το Ίδρυμα Περικλή Σ. Θεοχάρη, με χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, για εργασία στον τομέα της Μηχανικής, στον κ. Δημήτριο Σφυρή για την εργασία του «Curvature dependent surface energy for a free standing monolayer graphene: Some closed form solutions of the non-linear theory».
8. Βραβείο της Οικογενείας Λουκά Μούσουλου, εις μνήμην του ακαδημαϊκού Λ. Μούσουλου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για ερευνητική εργασία στον κλάδο της Μεταλλειολογίας – Ορυκτών Πόρων, στον κ. Δημήτριο Γερογιώργη για την εργασία του «Model-based sensitivity analysis and experimental investigation of perlite grain expansion in a vertical electrical furnace».
9. Βραβείο της Οικογενείας Λουκά Μούσουλου, εις μνήμην του ακαδημαϊκού Λ. Μούσουλου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για ερευνητική εργασία στον κλάδο της χειρουργικής του καρκίνου, στον κ. Θαλή Παπαγιαννακόπουλο για την εργασία του «Rapid modeling of cooperating genetic events in cancer through somatic genome editing».
10. Βραβείο Γεωργίου Θ. Φωτεινού, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για εργασία επί θεμάτων Πειραματικής ή Θεωρητικής Φυσικής,  στον κ. Σάββα Νέσσερη για τη μελέτη του «Can the degeneracies in the gravity sector be broken?».
11. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στην Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος (Βόλος 1990), για την πολυσχιδή 25ετή επιστημονική της προσφορά.
12. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον κ. Διονύσιο Σιμόπουλο για τη συνολική του προσφορά στην εκλαΐκευση και τη διάδοση της Αστρονομίας  και την πρότυπη λειτουργία του Ευγενιδείου Πλανηταρίου και στον κ. Λεωνίδα Δημητριάδη – Ευγενίδη, ο οποίος, με την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του, το κατέστησε ένα από τα πλέον σύγχρονα ιδρύματα στο είδος του, διεθνώς.
13.  Έπαινος στον κ. Ιωάννη Λάμπρη, καθηγητή Ανοσολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Pennsylvania των Η.Π.Α. , για την υπερδεκαετή προσφορά του στη διάδοση   
των βιοϊατρικών επιστημών στην Ελλάδα, μέσω του κοινωφελούς οργανισμού «AegeanConferences», που έχει ιδρύσει.
ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΩΝ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
1. Βραβείο Ελένης Τιμ. Μυκονίου, εις μνήμην των γονέων της Ανδρομέδας και Τιμολέοντος Μυκονίου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, απονεμόμενο σε αριστούχο διπλωματούχο
πιανίστα,  στην κυρία Αλεξία Μουζά.
2. Βραβείο Ελένης και Πάνου Ψημένου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για έργο αναφερόμενο στη Νεοελληνική Ιστορία ή Φιλολογία από το 1669 μέχρι σήμερα,  στον κ. Νικόλαο Καραπιδάκη για το βιβλίο του «Le consulat de Venise à Chypre. Documents inédits (1719-1749)» (Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου, Σειρά: Πηγές και Μελέτες της Ιστορίας της Κύπρου, αρ. 71, Λευκωσία, 2013).
3. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για την καλύτερη ερμηνευτική μονογραφία ή κριτική  έκδοση έργου κλασικής φιλολογίας, στον κ. Κωνσταντίνο Σπανουδάκη για το βιβλίο του «Nonnus of Panopolis, Paraphrasis of the Gospel of John XI» (Oxford University Press, Early Christian Texts, 2014).
4. Βραβείο Σπύρου Μοτσενίγου που αθλοθέτησε η σύζυγός του Λίτσα Παπά-Μοτσενίγου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για βράβευση διαπρέποντος Έλληνα μουσικού, στον μουσικολόγο, μουσικοκριτικό και συνθέτη κ. Γεώργιο Λεωτσάκο.
5. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στην κυρία Μαρία Νυσταζοπούλου – Πελεκίδου για το σύγγραμμά της «Βυζαντινή διπλωματική. Τα έγγραφα των δημοσίων λειτουργών» (Εκδόσεις Βάνιας, Θεσσαλονίκη, 2014).
6. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον συνθέτη κ. Γιώργο Κουρουπό για το σημαντικό μουσικό του έργο και την εν γένει προσφορά του στην καλλιτεχνική δημιουργία του τόπου μας.
7. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον κ. Γιάννη Δεμιρτζόγλου, καθηγητή και διευθυντή του ιστορικού ομογενειακού εκπαιδευτηρίου της Κωνσταντινουπόλεως «Ζωγράφειο Λύκειο», για τη συνεχή και πολυσχιδή του δράση με την οποία κατορθώνει να κρατά ανοικτό και ενεργό το σχολείο, διατηρώντας παράλληλα ζωντανή την ελληνικότητά του, παρά τις αντίξοες συνθήκες της εποχής.
8. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον κ. Μίμη Πλέσσα για το σύνολο της προσφοράς του στην ελληνική μουσική.
ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΣΤΑ & ΕΛΕΝΗΣ ΟΥΡΑΝΗ
1. Βραβείο Ποιήσεως, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, στην κυρία Ζέφη Δαράκη για το σύνολο του έργου της.        
2. Βραβείο Μυθιστορήματος, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στην κυρίαΙωάνναΜπουραζοπούλου για το βιβλίο της «Η κοιλάδα της λάσπης – Ο δράκος της Πρέσπας» (, 2014).
3. Βραβείο Διηγήματος, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στον κ. Νίκο Κουφάκη για το βιβλίο του «Οικογενειακή πορσελάνη»  (Εκδόσεις Κέδρος, 2014).
4. Βραβείο Δοκιμίου, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στον κ. Γιώργο Αριστηνό για το βιβλίο του «Αφερέγγυοι και πλάνητες. Δοκίμια για τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό» (Εκδόσεις Κέδρος, 2015).
ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΤΡΟΥ ΧΑΡΗ
1. Βραβείο Ποιήσεως, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, στον κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλο για το σύνολο του έργου του.
2. Βραβείο Μυθιστορήματος, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στην κυρία Μαρία Στεφανοπούλου για το βιβλίο της «Άθος, ο δασονόμος» (Εκδόσεις Το Ροδακιό, 2015). 
.3. Βραβείο Νουβέλας, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στον κ. Φαίδωνα Ταμβακάκη για το βιβλίο του «Η Αναπαλαίωση», (Εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2015).
4. Βραβείο Διηγήματος, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στον κ. Δημοσθένη Παπαμάρκο για το βιβλίο του «Γκιακ» (Εκδόσεις Αντίποδες, 2014).
5. Βραβείο Δοκιμίου, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στους κ.κ. Ήρκο και Στάντη Αποστολίδη για το βιβλίο «Οι πρώτες πηγές. Μέγας Αλέξανδρος. Τα αποσπάσματα των αρχαίων ιστορικών»  (Εκδόσεις Gutenberg, 2015).
ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΗΘΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
1. Βραβείο εις μνήμην Φωτεινής Κουνάδη-Κατσαρέλη, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για τη βράβευση ορθόδοξων ελληνικών ιεραποστολών που δραστηριοποιούνται στην Ασία, στην
Ιεραποστολή της Ιεράς Μητροπόλεως Σιγκαπούρης και Νοτίου Ασίας για τουποδειγματικό ιεραποστολικό, κοινωνικό, φιλανθρωπικό και εκπαιδευτικό έργο της, πουεπιτελείται με πραγματική αυτοθυσία, κάτω από αντίξοες συνθήκες.
2. Βραβείο Ευθυμίας-Μιμίκας  Μιχαηλίδου-Νουάρου, εις μνήμην του συζύγου της ακαδημαϊκού Γεωργίου Μιχαηλίδη – Νουάρου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για μελέτη με θέμα από τον κλάδο του Οικογενειακού Δικαίου στον κ. Γεώργιο – Αλέξανδρο Γεωργιάδη για την εργασία του «Αναδοχή ανηλίκου κατά τον ΑΚ και το π.δ. 86/2009», 2015. 
3. Βραβείο Αικατερίνης Π. Οικονόμου σύμφωνα με τους όρους της διαθήκης του Γεωργίου Π. Οικονόμου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, απονεμόμενο σε γυναικεία οργάνωση - σωματείο για εξαίρετη πράξη ή δράση κοινωνικής ευποιίας και φιλανθρωπίας, στο Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής και Αποκαταστάσεως «Παναγία Ελεούσα» νομού Αιτωλοακαρνανίας (1990), για τη δωρεάν παροχή ποιοτικών υπηρεσιών σε άτομα με νοητική στέρηση με σκοπό την κοινωνική ένταξή τους, τη στήριξη των οικογενειών τους και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε θέματα αναπηρίας.
4. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στο πλήρωμα του περιπολικού σκάφους Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής «602» με Κυβερνήτη τον Ανθυποπλοίαρχο Λ.Σ. κ. Κυριάκο Παπαδόπουλο, για τις εξαίρετες πράξεις υψηλής ανθρωπιστικής αξίας κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων έρευνας και περισυλλογής προσφύγων στο νησί της Λέσβου.
5. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον Υποστράτηγο της  ΕΛ.ΑΣ. κ. Εμμανουήλ Σφακιανάκη, για την ιδιαιτέρως μεγάλη κοινωνική του προσφορά με το έργο που επιτελεί στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της οποίας ηγείται, προσφέροντας πολύτιμη εργασία στην προστασία παιδιών από τους κινδύνους του κυβερνοχώρου και αποτρέποντας πράξεις αυτοχειρίας.
6. Βραβείο, μετά θάνατον, στον μακαριστό πρεσβύτερο Ευστράτιο Δήμου (παπά-Στρατή) για το μεγάλο φιλανθρωπικό και κοινωνικό του έργο, από το 2007 έως και τον θάνατό του τον Αύγουστο τ. έ.,  στο νησί της Λέσβου. Το Σωματείο «Αγκαλιά» που ίδρυσε, περιέθαλψε και συνέδραμε περίπου 10.000 πρόσφυγες αλλά και άπορους Έλληνες και τις οικογένειές τους.   
7. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ της Κύπρου για το επί 37 έτη έργο που επιτελεί στη διαφύλαξη της ιστορικής, θρησκευτικής, πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Κυπριακού ελληνισμού.
8. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον κ. Μιχαλάκη Μαραθεύτη για το συνολικό εθνικό και παιδαγωγικό του έργο και τη γενικότερη προσφορά του στην Κύπρο και τον ελληνισμό.
9. Έπαινος στον Κοινωφελή Ιδιωτικό Πολιτιστικό Οργανισμό ΔΙΕΞΟΔΟΣ, με έδρα την Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, για την ιδιαιτέρως μεγάλη πολιτισμική, πολιτιστική και κοινωνική του δράση μέσω του μουσείου του, των εκδόσεών του, εκθέσεων και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, καθώς και  εκπαιδευτικών  προγραμμάτων για μαθητές και φοιτητές της περιοχής.Τιμή στην προσφορά και την αλληλεγγύη