Περιπολικό σε αθηναϊκό δρόμο
Αναφορές για «στημένο αγώνα» της Football League τον Ιούνιο του 2015, για «πώληση προστασίας» από υποτιθέμενους οπαδούς τους Παναθηναϊκού σε περίπτερο της λεωφόρου Αλεξάνδρας -σε απόσταση λίγων μέτρων από τη ΓΑΔΑ- αλλά και για αστυνομικούς που πήγαιναν πριν από βομβιστικές επιθέσεις σε καταστήματα και έδιναν τις επαγγελματικές κάρτες τους περιέχονται στη δικογραφία για τη δράση τριών συμμοριών με τη συμμετοχή 76 ατόμων πώλησης «προστασίας» σε 150 καταστήματα.
Ανάμεσα στους εμπλεκόμενους είναι και τρεις αστυνομικοί. Η δράση των συμμοριών είχε επεκταθεί σε διάφορες περιοχές της Αττικής (Κολωνάκι, Γκάζι, Ψυρρή, Κεραμεικός, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Γλυφάδα, Ελληνικό, Παγκράτι, Ζωγράφου, Βύρωνας, Δάφνη, Νέος Κόσμος, Αγία Παρασκευή και άλλες).
Η επίμαχη συνομιλία για τον στημένο αγώνα φέρεται να έγινε -σύμφωνα με τα αναφερόμενα στη σελίδα 213 του διαβιβαστικού της ΕΛ.ΑΣ.- στις 14 Ιουνίου 2015 και αφορά τον αγώνα Ηρακλής Ψαχνών - Παναιγιάλειος που διεξαγόταν εκείνη την ημέρα και έληξε 2-3. Τότε ένας αστυνομικός τηλεφώνησε σε έναν από τους βασικούς κατηγορουμένους για την υπόθεση των «νονών της νύχτας» και του είπε ότι «ενώ στο ημίχρονο το σκορ ήταν 1-2 υπέρ του Παναιγιαλείου, ενημερώθηκε από κάποιον ότι το σκορ θα ήταν 2-3 και συζητούσαν για τις αποδόσεις που θα είχαν τα χρήματα τα οποία θα στοιχημάτιζαν. Συμπλήρωσε ότι υπήρχε λάθος των Ψαχνών που προηγήθηκε». Χωρίς όμως από την περαιτέρω έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. να διευκρινίζεται οποιαδήποτε πτυχή της υπόθεσης.
Το περίπτερο και τα συνθηματικά
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και ένα άλλο τμήμα της δικογραφίας με ένα περίπτερο που βρισκόταν κοντά στο γήπεδο του Παναθηναϊκού και ο ιδιοκτήτης του φέρεται να έπεσε θύμα εκβιασμού από μέλη του κυκλώματος οι οποίοι δήλωναν ότι είναι Παναθηναϊκοί και τον «πίεζαν» επειδή τον θεωρούσαν «γαύρο και υπάλληλο του Μαρινάκη». Μια πίεση που τον οδήγησε στην απόφαση να κλείσει το περίπτερο…
Η εν λόγω δικογραφία όμως περιέχει σειρά κωμικοτραγικών αναφορών από τα ψευδώνυμα των δραστών μέχρι τα συνθηματικά για τα ναρκωτικά και τις εκβιάσεις αλλά και τον τρόπο υφαρπαγής χρημάτων από τους άτυχους καταστηματάρχες.
Έτσι, σύμφωνα με τον δικαστικό φάκελο, «νονοί της νύχτας» είχαν παρατσούκλια «Στραβωμένος», «Ζαμπόν», «Οδοντίατρος», «Γύφτος», «Έλβις», «Μαύρος», «Δάσκαλος», «Βλάχος» κ.ά.
Κεντρικό ρόλο στο κύκλωμα φέρεται να είχε αστυνομικός που εργαζόταν στο Κέντρο Ελέγχου της Κυκλοφορίας της Τροχαίας Αττικής και ενημέρωνε διαρκώς τα μέλη του κυκλώματος. Η πρώτη φορά που η ΕΛ.ΑΣ. είχε δείγματα της παρουσίας του ήταν όταν είχε διαπιστωθεί ότι λίγες ημέρες πριν από τη βομβιστική επίθεση σε σνακ μπαρ τον Οκτώβριο του 2011 είχε επισκεφθεί τον καταστηματάρχη και χωρίς οποιαδήποτε αφορμή και λόγο του δήλωσε την παρουσία του και ότι «είναι διαρκώς στη διάθεσή του».
Μάλιστα ο εν λόγω αστυνομικός που χρησιμοποιούσε «μαύρο» τηλέφωνο από ασιατική χώρα ακουγόταν να λέει στις συνομιλίες του ότι δεν θα μπορούσαν να τον ανακαλύψουν ποτέ κι «ας πάνε να βρούνε το Μπανγκλαντές».
Οι διάλογοι
Στους απομαγνητοφωνημένους διαλόγους ακούγονται φράσεις μπράβων για απαίτηση χρημάτων, ότι «θα δώσει, αφού όλοι δίνουν εδώ γύρω», «είναι τριάντα μία ο μήνας και θέλουμε να πιούμε ένα εσπρεσάκι», «σε τέσσερις-πέντε ημέρες έχω τις εισπράξεις, έχω να πάρω 1.000 ευρώ από το Γκάζι», ενώ για την εκβίαση ιδιοκτήτη καταστήματος που είναι κοντά στις γραμμές του τραμ στον Νέο Κόσμο σημειώνουν: «Στις γραμμές του τραμ κάνουμε εμείς γυμναστική».
Εντυπωσιακοί είναι οι διάλογοι ανάμεσα σε «αρχινονό» και ιδιοκτήτρια καταστήματος που εμφανίζεται «ασυνεπής» στην πληρωμή των χρημάτων για την πώληση «προστασίας».
Ο βασικός κατηγορούμενος ακούγεται να λέει: «Βίκυ, μου έχεις βγάλει την Παναγία, να ξέρεις μ' έχεις νευριάσει. Θα σε πιάσω καμία μέρα από το μαλλί και θα σε φέρνω σβούρες μέσα στο μαγαζί. Μη με τυραννάς τζάμπα...». Σε άλλη παρέμβασή του αναφέρει στην «ανυπάκουη» ιδιοκτήτρια του καταστήματος: «Γιατί με γ... όλη την ώρα. Δεν βάζεις ποτέ σου πρόγραμμα; Πάντα αυτό το βιολί; Πάντα με σένα θα ασχολούμαι; Είναι το χειρότερο που μπορεί να μου κάνει ένας μαγαζάτορας, να μου λέει αύριο και αύριο…».
Τις ναρκωτικές ουσίες τις αναφέρουν ως «ντεπόν», «κρέατα», «σουβλάκια», «ξανθές», «μπίρες», «σφηνάκι» και το συνηθισμένο πλέον «εισιτήριο» που έχει εμφανισθεί σε πολλές δικογραφίες.
Σε μία άλλη περίπτωση καταγράφεται στιχομυθία με μέλος του κυκλώματος που εισέρχεται σε σπίτι φίλου του το οποίο έχουν διαρρήξει και έχουν σκορπίσει ποσότητα κοκαΐνης. Όπως λέει, «έχουν χύσει την κόκα κάτω, εδώ όλη. Δεν την πήρανε. Κοίτα εδώ, μαζεύω εδώ. Πολλή σκόνη κάτω. Πολλή βρώμα. Είναι καφέ, δεν καθαρίζει αυτό το πράγμα, το έχω μαζέψει στο πιάτο εδώ».