Δεν επρόκειτο για «νονούς της νύχτας» αλλά για μέλη ενός - ιδρυθέντος ξαφνικά - Σωματείου Αλληλεγγύης Καταστηματαρχών κατά της οικονομικής κρίσης. Οι εκβιαστές δεν πήγαιναν σε νυκτερινά κέντρα και καφετέριες για να ζητήσουν χρηματικά ποσά για προστασίες, αλλά για να «αναπτύξουν πνεύμα αλληλοβοήθειας μεταξύ των καταστηματαρχών για την άνοδο του πολιτιστικού και μορφωτικού επιπέδου», όπως χαρακτηριστικά μνημονεύουν. Και όταν ακόμη έχουν καταγραφεί σε βίντεο της ΕΛ.ΑΣ. να παραλαμβάνουν χρήματα, αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από συναλλαγές για αθώα «αθλητικά στοιχήματα μέσω Διαδικτύου».
|
Αυτοί είναι ορισμένοι από τους εντυπωσιακούς ισχυρισμούς κατηγορουμένων για τη μεγάλη υπόθεση εκβιαστών που αποκαλύφθηκε προ μιας εβδομάδας, από τους οποίους οι περισσότεροι έγιναν άμεσα ή έμμεσα δεκτοί. Και αυτό διότι από τους 21 συνολικά κατηγορουμένους μόνο οι τρεις προφυλακίστηκαν. Ανάμεσα σε αυτούς που αφέθηκαν ελεύθεροι ήταν και αυτός στον οποίο αποδιδόταν ηγετικός ρόλος και ανέπτυξε τη θεωρία περί συμμετοχής δραστών και θυμάτων σε ένα σωματείο κατά του... οικονομικού μαρασμού.
Από 300 ως 500 ευρώ τον μήνα
Προ δέκα ημερών το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής εξάρθρωσε τρία κυκλώματα που παρείχαν «προστασία» σε ιδιοκτήτες καταστημάτων σε διάφορες περιοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατηγορούμενοι ζητούσαν από τους επιχειρηματίες 300 έως 500 ευρώ τον μήνα εξασφαλίζοντας έτσι ένα ποσό περίπου 100.000 ευρώ μηνιαίως.
Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβαν 21 άτομα, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά μέλη, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 76 ατόμων, εκ των οποίων τα 37 θεωρούνται ως βασικά και τα 39 ως περιφερειακά. Ανάμεσα στους εμπλεκομένους ήταν και τρεις αστυνομικοί. Η δράση των συμμοριών είχε επεκταθεί σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως Κολωνάκι, Γκάζι, Ψυρρή, Κεραμεικός, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Γλυφάδα, Ελληνικό, Παγκράτι, Ζωγράφου, Βύρωνας, Δάφνη, Νέος Κόσμος, Αγία Παρασκευή και άλλες.
Τα βίντεο
Ανάμεσα στα στοιχεία που παρουσίασε η Δίωξη Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής ήταν βίντεο από τις δεκάδες επισκέψεις που πραγματοποιούσε σε διάφορα μπαρ, καφετέριες κ.τ.λ. ένα από τα αρχηγικά μέλη των «νονών της νύχτας». Σε τμήματα αυτού του οπτικού υλικού εικονιζόταν το ίδιο πρόσωπο να παίρνει χρήματα από καταστηματάρχες ενώ φέρεται να υπήρχαν και σχετικές καταγεγραμμένες συνομιλίες.
Ο ίδιος λοιπόν (εκπροσωπήθηκε νομικά από τον δικηγόρο κ. Παύλο Σαράκη) σημείωσε ότι έχει καφετέρια στην Ηλιούπολη και για να δικαιολογήσει αυτές τις επισκέψεις του σε άλλα νυκτερινά κέντρα και καφετέριες σημείωσε στο απολογητικό υπόμνημά του: «Εχω συμπράξει με άλλους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης στην ίδρυση του σωματείου Επαγγελματικό Σωματείο Επιχειρηματιών Καταστημάτων Μαζικής Εστίασης - Ψυχαγωγίας - Διασκέδασης Ν. Αττικής "Η Αλληλεγγύη" στην προσπάθεια να αντιταχθούμε στα δυσβάστακτα οικονομικά μέτρα που έχουν πλήξει τον κλάδο μας και έχουν οδηγήσει στο κλείσιμο μεγάλο αριθμό εστίασης και ψυχαγωγίας».
Πρωτοφανής δικαιολογία
Είναι ίσως η πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία των αστυνομικών ερευνών για τα κυκλώματα της νύχτας που η εκβίαση παρουσιάζεται σαν ένδειξη αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης μεταξύ ιδιωτών. Και είναι η πρώτη φορά που για να δικαιολογηθούν αυτές οι παρανομίες εμφανίζεται και «σωματείο» αλληλοσυμπαράστασης.
Μάλιστα ο ίδιος κατηγορούμενος παρουσίασε και την ιδρυτική διακήρυξη έκτασης δύο σελίδων του ίδιου σωματείου που φέρεται να είχε ιδρυθεί τον Μάρτιο του 2015, να είχε έδρα στην καφετέριά του στην Ηλιούπολη και αριθμούσε 25 μέλη, εκ των οποίων σχεδόν όλοι είναι εκβιαζόμενοι - σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. - καταστηματάρχες, χωρίς ωστόσο τη δυνατότητα να διασταυρωθεί οτιδήποτε σχετικό.
Στην «ιδρυτική διακήρυξη» μνημονεύονταν τα εξής βαρύγδουπα: «Η λαίλαπα εναντίον της μικρής και μικρομεσαίας επιχείρησης στην Ελλάδα γιγαντώνεται κάθε λεπτό που περνάει. Η κρίση αυτή δημιουργεί την αναγκαιότητα επαναπροσδιορισμού των αξιών μας αλλά και της ταυτόχρονης αφύπνισης όλων μας. Είναι επιτακτική η ανάγκη αλληλέγγυοι να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον προκειμένου να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας. Σκοπός μας είναι η ενθάρρυνση και προώθηση της συνεργασίας των μελών και η ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας μεταξύ τους, καθώς και η εξασφάλιση συνθηκών βελτίωσης της επαγγελματικής κατάρτισης και της ανόδου του πολιτιστικού και μορφωτικού επιπέδου αυτών». Για να συμπληρωθεί αμέσως μετά ότι «αυτή η προσπάθεια πρέπει να βρει μιμητές» (σ.σ.: αυτό έλειπε της Αστυνομίας...). Ο δικηγόρος κ. Σταύρος Γεωργόπουλοςπου εκπροσωπεί νομικά άλλους κατηγορουμένους σημείωσε ότι «η δικογραφία, πλην ελαχίστων μεμονωμένων εξαιρέσεων, περιλαμβάνει μόνον εικασίες και κρίσεις, χωρίς στοιχεία που θα μπορούσαν να θεμελιώσουν αυτή την κατηγορία».