17/3/16

Άλλη δουλειά δεν είχαν?

«Πονοκέφαλος» η διαχείριση για λέμβους και σωσίβια προσφύγων


«Πονοκέφαλος» η διαχείριση για λέμβους και σωσίβια προσφύγων
Εθελοντές των ΜΚΟ στη Λέσβο μεταφέρουν σωσίβια που είχαν πρόσφυγες και μετανάστες 

Προβληματισμός για τη διαχείριση του όγκου των απορριμμάτων που προκύπτει από τις προσφυγικές ροές επικρατεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σήμερα, Τετάρτη, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος, οι ποσότητες των αποβλήτων που αφορούν λέμβους αυξάνονται καθημερινά κατά περίπου 20 τόνους. Αυτή τη στιγμή μόνο σε ένα νησί βρίσκονται συσσωρευμένοι περί τους 100 τόνους και αποσυντίθενται. Τεράστιες είναι και οι ποσότητες των αποβλήτων που συγκεντρώνονται από τα σωσίβια.

Αυτή τη στιγμή συντάσσεται οικονομοτεχνική μελέτη για τη διαχείριση των απορριμμάτων που προκύπτουν από τις προσφυγικές ροές, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη στο τέλος Μαρτίου και να δώσει απαντήσεις στο πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον κ. Πολιτόπουλο, η μοναδική λύση που διαφαίνεται για τις παρατημένες λέμβους είναι να αποσταλούν σε μια ιταλική μονάδα στη Φεράρα, η οποία δέχεται να πάρει προεπιλεγμένο υλικό με χρέωση 500 ευρώ ανά τόνο. Όπως όμως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ, «το κόστος είναι τεράστιο, με δεδομένο ότι θα πρέπει εμείς να κάνουμε την προεπιλογή και να τα στέλνουμε στην Ιταλία». Γι' αυτό ο οργανισμός δεν έχει ακόμη καταλήξει και αναζητά και άλλες λύσεις, πάντα στο εξωτερικό, καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει ο κατάλληλος τεχνολογικός εξοπλισμός.

Για τη διαχείριση των σωσιβίων έχουν πέσει διάφορες προτάσεις στο τραπέζι. «Αποτελούνται από τέσσερα-πέντε διαφορετικά υλικά και άρα απαιτούνται τεράστιες εργατοώρες για τον διαχωρισμό. Ακόμη δεν έχουμε καταλήξει στην πιο ενδεδειγμένη λύση» υπογράμμισε ο κ. Πολιτόπουλος.

Μόνο στη Λέσβο τα απόβλητα από σωσίβια και λέμβους ξεπερνούν τις 4.000 κυβικά μέτρα, και ήδη ορισμένα έχουν αρχίσει να αποσυντίθενται.