22/9/16

Της Αυλώνας ...



Νέο «ρήγμα» με το υπουργείο από τη… διαρρύθμιση σε κελί του Αυλώνα

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η σύγκρουση του υπουργείου Δικαιοσύνης και της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων (ΟΣΥ) μετά τις καταγγελίες των τελευταίων για «εκδικητικές μεταθέσεις διευθυντών φυλακών και αρχιφυλάκων» αλλά και έρευνα που διέταξε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νίκος Παρασκευόπουλος για δημιουργία «σουίτας» κύπριου κρατουμένου –«υπό την ανοχή των σωφρονιστικών υπαλλήλων»– στις φυλακές ανηλίκων στον Αυλώνα. Η φυλακή αυτή, όπως και εκείνες σε Κορυδαλλό και Χανιά, βρέθηκαν στο «στόχαστρο» του υπουργείου Δικαιοσύνης με μεταθέσεις του προσωπικού τους.
Ο κ. Παρασκευόπουλος επικαλείται σχετικά δημοσιεύματα και έρευνα επιθεωρητή στις φυλακές Αυλώνα. Σύμφωνα με αυτές τις αναφορές, ο επιθεωρητής –πρώην έμπειρος δικαστικός λειτουργός στον Πειραιά– ζήτησε από τους υπευθύνους των φυλακών να του επιδειχθεί χώρος που ήταν κλεισμένος με λουκέτο. Σύμφωνα με την ίδια εκδοχή, «οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι ανέφεραν ψευδώς στον επιθεωρητή ότι πρόκειται για “αποθήκη”. Όταν εκείνος επέμεινε, παρόλα αυτά, να ανοιχθεί το λουκέτο, βρέθηκε σε ένα κελί-σουίτα, με πολυτελείς τουαλέτες, κουζίνα, δύο μεγαλα σιδερένια κρεβάτια, τηλεοράσεις κ.λπ.».

Ωστόσο στελέχη φυλακών επικαλούνται την ίδια την έκθεση του επιθεωρητή ο οποίος μιλά «για τον εντοπισμό αυτού του χώρου κοντά στην εκκλησία των φυλακών». Πουθενά ωστόσο δεν μνημόνευε το κρίσιμο σημείο ότι «οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι του είπαν παραπλανητικά ότι ήταν αποθήκη» όπως φέρεται να υποστηρίζουν φορείς του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Αντιθέτως, όπως λένε οι ίδιοι παράγοντες των φυλακών, «από την πρώτη στιγμή ήταν γνωστό στον επιθεωρητή ότι ήταν κελί δύο συγγενών κρατουμένων για την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων Tor-M1 και εκ των οποίων ο ένας έχει αποφυλακισθεί και ενώ ο άλλος εργαζόταν σε άλλο χώρο, στη διάρκεια του ελέγχου του επιθεωρητή. Η τοποθέτησή τους σε αυτό το κελί προήλθε με απόφαση του συμβουλίου των φυλακών, ήταν προφανώς σε όλους γνωστό και ασφαλώς αναφέρθηκε από την πρώτη στιγμή στον επιθεωρητή».
Όσον αφορά την πολυτέλεια αυτού του χώρου, στην έκθεση του επιθεωρητή καταγράφεται πληροφόρησή του από τους υπευθύνους των φυλακών ότι «στις 19 Ιουνίου 2014 υπήρξε ανακαίνιση –με τη μορφή επίδειξης έργου– στο κελί αυτό στο πλαίσιο μειοδοτικού διαγωνισμού για την ανακατασκευή των χώρων κράτησης του σωφρονιστικού ιδρύματος», η οποία ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε...
Μάλιστα ο επιθεωρητής των φυλακών στη συνέχεια της έκθεσής του επισημαίνει ότι επικοινώνησε με τον τεχνικό, υπεύθυνο του έργου, κ. Δημήτριο Μπ., και επιβεβαίωσε αυτή την κατασκευή του 2014 στον εν λόγω χώρο. Και αυτό σχεδόν έναν χρόνο πριν από την τοποθέτηση εκεί των δύο κατηγορουμένων για τις μίζες.
Συνδικαλιστές σωφρονιστικοί υπάλληλοι συμπληρώνουν ακόμη ότι «και αυτό που λέγεται για τα “πολυτελή έπιπλα των κρατουμένων” δεν
ευσταθεί αφού αυτά είναι τμήμα επίσημης δωρεάς, με αναρτήσεις στο διαδίκτυο, δήμου της Αττικής (τα οποία υπήρχαν στις αποθήκες από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων) προς τις φυλακές Αυλώνα και υπάρχουν σε δεκάδες κελιά. Επιπλέον πρέπει να γίνει γνωστό ότι σε όλες τις φυλακές παρέχεται από τους αρμοδίους η δυνατότητα στους κρατουμένους να φέρνουν οικιακά είδη, ηλεκτρικές συσκευές (όπως τηλεοράσεις, πλυντήρια κ.λπ.) στα κελιά τους που μπορεί να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες εγκλεισμού . Δεν μπορεί να κατηγορηθούν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι γι’ αυτό…»
Τέλος, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι εξακολουθούν να θεωρούν σημείο αιχμής για τη «σύγκρουση» με το υπουργείο Δικαιοσύνης την αντίδραση υπευθύνων των φυλακών αλλά και της αρμόδιας εισαγγελέα των φυλακών Αυλώνα στη μεταγωγή εκεί κρατουμένου μέλους της 17Ν. Μετά και τις αντιδράσεις της δικαστικής λειτουργού ακυρώθηκε –παρ’ ότι ο κρατούμενος δεν δημιούργησε εκεί οποιοδήποτε πρόβλημα, προκαλώντας, όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι υπάλληλοι φυλακών, την «οργή των επιτελών της λεωφόρου Μεσογείων».