3/10/16

Η ΕΛ.ΑΣ βλέπει φαντάσματα?



Ερωτηματικά προκαλεί η νέα έρευνα για τον Μπεν στην Κω
Η ομάδα των άγγλων ντετέκτιβ συνεχίζει στην Κω την έρευνά της για την αναζήτηση κάποιου ίχνους του μικρού Μπεν που εξαφανίστηκε πριν από 25 χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες η έρευνα χρηματοδοτείται από τις αγγλικές αρχές με ένα εκατομμύριο στερλίνες

«Παιχνίδι εντυπώσεων, αντιφατικά στοιχεία και προσπάθεια εμπορευματοποίησης μιας τραγικής ιστορίας» βλέπουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., όπως και άλλοι παράγοντες, στη νέα έρευνα - σε οικόπεδο της πόλης της Κω - από ομάδα άγγλων ντετέκτιβ για τον εντοπισμό του 21 μηνών Μπεν Νίνταμ που εξαφανίστηκε το καλοκαίρι του 1991 από το νησί.

Αξιωματικοί αλλά και άνθρωποι που γνωρίζουν το παρασκήνιο αυτής της υπόθεσης μιλούν για «μια έρευνα που χρηματοδοτείται από τις αγγλικές Αρχές με ένα εκατομμύριο λίρες με μικρό αντίκρισμα και τεράστια λογικά κενά. Είναι η συνέχεια 20 τουλάχιστον ερευνών στο κενό που έχουν προηγηθεί. Την ίδια ώρα δεν έχει υπάρξει ενδελεχής έλεγχος σε δύο-τρεις παραμέτρους της εξαφάνισης του Μπεν που είναι ιδιαίτερα σημαντικές».

«Το Βήμα της Κυριακής» παρουσιάζει νέα στοιχεία από τον φάκελο της πολυσυζητημένης εξαφάνισης του άτυχου αγοριού και της πολύχρονης προσπάθειας των ξένων ερευνητών να τον εντοπίσουν.

Τα σενάρια της εξαφάνισης
Η εξαφάνιση του Μπεν σημειώθηκε το μεσημέρι της 24ης Ιουλίου 1991. Η οικογένειά του βρισκόταν στο νησί συνδυάζοντας εργασία και διακοπές και έμενε σε τροχόσπιτο στην αγροτική περιοχή Ηρακλής στην Κω. Η 19χρονη τότε μητέρα του Μπεν ήταν σερβιτόρα στην πόλη της Κω, η γιαγιά του ήταν υπάλληλος σε γειτονικό ξενοδοχείο, ενώ ο παππούς και ο θείος του απασχολούνταν σε οικοδομικές εργασίες. Ο Μπεν ξέφυγε από την προσοχή τους και η αναζήτησή του από τους συγγενείς του έγινε με σημαντική καθυστέρηση. Η Αστυνομία - ο διοικητής του τοπικού αστυνομικού τμήματος που προΐστατο των ερευνών έχει αποβιώσει - άρχισε να τον αναζητεί στη γύρω περιοχή. Ο πρώτος έλεγχος των αστυνομικών έγινε, χωρίς αποτέλεσμα, σε ένα πηγάδι της περιοχής όπου, σύμφωνα με μια κατάθεση ενός κατοίκου της περιοχής με νοητικά προβλήματα, «εκεί είχε ρίξει το παιδί».

Ενα από τα πρώτα σενάρια που εξετάστηκαν - στις έρευνες συμμετείχαν αρχικά 40 αστυνομικοί αλλά και άνδρες των ΛΟΚ - ήταν ο Μπεν να καταπλακώθηκε από τον εκσκαφέα του 36χρονου τότε χειριστή εκσκαφέα Κωνσταντίνου Μπάρκα, ο οποίος απεβίωσε πέρυσι από καρκίνο. Ο χειριστής αυτός τη μοιραία ημέρα έκανε χωματουργικές εργασίες και γκρέμιζε ένα πέτρινο οικοδόμημα κοντά στον χώρο όπου εξαφανίστηκε ο Μπεν, ενώ αργότερα δημιούργησε ένα ανάχωμα ύστερα από παραγγελία άλλου πελάτη του στην εξωτερική πλευρά του οικοπέδου με τις ελιές που σήμερα ερευνάται από τους βρετανούς ντετέκτιβ.

Τότε ωστόσο οι αστυνομικοί είχαν ερευνήσει εξονυχιστικά τους δύο χώρους όπου γίνονταν οι εργασίες χωρίς να βρεθεί ίχνος του Μπεν.

Ανάμεσα στις μαρτυρίες που είχαν θεωρηθεί τότε  «ιδιαίτερα σημαντικές» ήταν αυτή της γιαγιάς του Μπεν ότι «μια τουρίστρια, μάλλον από τη Σκανδιναβία, που διέμενε σε γειτονικό ξενοδοχείο κατέγραφε τον Μπεν με την κάμερά της». Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες, η συγγενής του εξαφανισμένου αγοριού είχε πει στην Αστυνομία ότι «η άγνωστη γυναίκα φέρεται να της είχε ζητήσει να υιοθετήσει τον Μπεν γιατί νόμιζε, όπως εκινείτο χωρίς καμία επίβλεψη, ότι δεν είχε γονείς». Σημειώνεται ότι προ μερικών μηνών είχε εμφανισθεί στη νορβηγική τηλεόραση μια τότε  πελάτισσα του συγκεκριμένου ξενοδοχείου η οποία παρουσίασε φωτογραφίες του Μπεν. Ομως παραμένει άγνωστο αν πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο με εκείνο που μνημόνευε η γιαγιά του άφαντου αγοριού.

Ερευνες χωρίς αποτέλεσμα
Από το 1991 και μετά υπήρξαν τουλάχιστον 15 περιπτώσεις «σοβαρών πληροφοριών» για την τύχη του Μπεν. Ανάμεσα σε αυτές βρετανού τουρίστα που «είδε» τον Μπεν στην Τουρκία, κρατουμένου από τις φυλακές της Λάρισας που ζητούσε αμοιβή για να τον... «εμφανίσει», ταξιδιωτικού πράκτορα που τον «εντόπισε» στη Ρόδο, ιδιωτικού ντετέκτιβ που τον... ανακάλυψε στη Βέροια, αναφορές για παραμονή σε σπίτι έλληνα επιχειρηματία στη Γερμανία κ.ο.κ. Ακόμη αναπτύχθηκαν σενάρια ότι κατέληξε σε χέρια τσιγγάνων ή ότι έπεσε θύμα εμπορίας κυκλωμάτων βρεφών.

Τα τελευταία χρόνια κλιμάκιο της αστυνομίας του Νοτίου Γιορκσάιρ, όπου διαμένει η οικογένεια του Μπεν, έχει πραγματοποιήσει σχετικές χρηματοδοτούμενες έρευνες στην Κω χωρίς αποτέλεσμα.

Αστυνομικοί επεσήμαναν ότι «αστυνομικοί της εν λόγω υπηρεσίας έχουν ορισμένες επιτυχίες αλλά έχουν καταγγελθεί για σειρά αποτυχιών στις έρευνές τους, όπως για τον εντοπισμό δραστών εγκληματικών ενεργειών, για τη μετέπειτα έρευνά τους για την τραγωδία του Χίλσμπορο (αγγλικό γήπεδο όπου έχασαν προ 27 ετών τη ζωή τους από ασφυξία 96 οπαδοί της Λιβερπουλ) κι άλλες. Τον περασμένο Μάιο είχε αναφερθεί σε βρετανικά ΜΜΕ ότι στην Κω έπιναν μπίρες και έβλεπαν ματς αδιαφορώντας για την ουσία της έρευνας».

Τώρα οι αστυνομικοί του Νοτίου Γιορκσάιρ επανέρχονται επικαλούμενοι, όπως λένε, μαρτυρία «ενός φίλου του χειριστή του εκσκαφέα που ύστερα από τον θάνατό του μίλησε πιο ελεύθερα. Υποστήριξε ότι το βράδυ της εξαφάνισης του Μπεν τον είδε ταραγμένο κι ότι ίσως έθαψε άθελά του τον Μπεν στον εσωτερικό χώρο του οικοπέδου όπου έκανε το εξωτερικό ανάχωμα».

Τμήματα αυτών των χώρων είχαν ερευνηθεί και το 2012 από τους ίδιους Βρετανούς - όπως και το 1991 από την ΕΛ.ΑΣ. - χωρίς αποτέλεσμα. Πάντως, όλοι εκφράζουν την ελπίδα, οι έρευνες των Βρετανών να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα.

Μια «ανεδαφική» εκδοχή
«Το Βήμα» επικοινώνησε με τους συναδέλφους του αποθανόντος χειριστή Σταμάτη Τσουκαλά και Βασίλη Πίτση αλλά και συγγενείς του που σημείωσαν ότι «ο χειριστής του εκσκαφέα ήταν ένας πρόσχαρος άνθρωπος και ποτέ δεν αντελήφθησαν ότι είχε την αίσθηση ενοχής ή τύψεις για τον χαμό του Μπεν. Ούτε ποτέ τους εκμυστηρεύθηκε οτιδήποτε σχετικό». Πολλοί μιλούν για συντονισμένες ενέργειες των βρετανών αστυνομικών. Ομως άλλοι, φίλοι του ίδιου ανθρώπου, σημείωναν ότι «το σενάριο των Αγγλων έχει μια αντίφαση σχετικά με το αν ο Μπάρκας ήξερε ότι είχε σκοτώσει τον μικρό και έκανε σκόπιμες ενέργειες ή ότι τάχα τον έθαψε χωρίς να αντιληφθεί οτιδήποτε. Αν το έκανε κατά λάθος, γιατί να ήταν ταραγμένος, συμφωνα με την εκδοχή του τωρινού πληροφοριοδότη; Είναι δυνατόν σε τρεις φάσεις εκσκαφής, μεταφοράς και εναπόθεσης των χωμάτων με τη μικρή μπουλντόζα του να μην είδε, υποτίθεται, το σώμα του άτυχου παιδιού; Και αν το έκανε τάχα σκοπίμως - μετατρέποντας ένα απλό ατύχημα σε "βασανιστήριο ζωής" - δεν θα μπορούσε τα τελευταία 25 χρόνια να μεταφέρει τη σορό του παιδιού από το επίμαχο μέρος όπου τώρα βρέθηκε... αρχαίο νεκροταφείο;».  


ΑΠΟΨΗ
Οπως ανέφερε στο «Βήμα της Κυριακής» ο δημοσιογράφος της Κω κ. Ιωάννης Κιάρης, «η πιεστική έρευνα των Αγγλων είχε φθάσει πάντως σε ορισμένα ακραία σημεία. Οπως φέρ’ ειπείν να επιρρίπτουν ευθύνες σε μια κοπέλα που είχε ρόλο διερμηνέα τις πρώτες ημέρες της εξαφάνισης του Μπεν ή σε αστυνομικό του τμήματος της περιοχής. Αντιθέτως, δεν έχουν ερευνηθεί ενδελεχώς τα αρχεία πελατών του τοπικού ξενοδοχείου για να ανακαλυφθεί αν μπορεί κάποιος να άρπαξε το παιδί ή αν υπήρξε άλλο πρόβλημα».