Η είσοδος της ΓΑΔΑ, όπου βρίσκεται και η υπηρεσία της Οικονομικής Αστυνομίας
Σειρά ερωτημάτων προκαλεί η αιφνιδιαστική απομάκρυνση ύστερα από καταγγελλόμενη «άνωθεν πολιτική παρέμβαση» αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. από την Οικονομική Αστυνομία επειδή το όνομά του μνημονεύεται στη μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει τον Μάιο ο επιχειρηματίας κ. Ανδρέας Βγενόπουλος κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου κυρίαςΒασιλικής Θάνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο δικαστικό έγγραφό του ο κ. Βγενόπουλος επικαλείται τη μαρτυρία τού εν λόγω αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. -όπως και μίας ιδιώτου από τη Βάρη- προκειμένου να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό περί «εκβίασης του από την κυρία Θάνου που κατέληξε σε χρηματισμό της». Καταγγελία που απέρριψε κατηγορηματικά η πρόεδρος του Αρείου Πάγου.
Η μηνυτήρια αναφορά
Στις 16 Μαΐου 2016 ο κ. Βγενόπουλος είχε καταθέσει Εισαγγελία Αθηνών τη μηνυτήρια αναφορά κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου για τα αδικήματα -όπως υποστήριζε- «της απόπειρας δωροληψίας, εμπορίας επιρροής, παράβασης καθήκοντος και απόπειρας εκβίασης» προκειμένου να μην εκδοθούν στην Κύπρο οι δύο στενοί συνεργάτες τουΕυθύμιος Μπουλούτας και Μάρκος Φόρος, που κατηγορούνται για την υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας. Πρόκειται για την ίδια υπόθεση που έγινε και ο πολυσυζητημένος έλεγχος της κυρίας Θάνου στην εισαγγελέα Εφετών κυρία Γεωργία Τσατάνη (σ.σ. προσφάτως στόχος βομβιστικής επίθεσης από τη Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς).
Όπως είχε καταγγείλει ο επιχειρηματίας τότε, «μου ζητήθηκε να τοποθετήσω χαρτονομίσματα μέσα σε βιβλίο και να το παραδώσω στην κυρία Θάνου». Σύμφωνα με περαιτέρω αναφορές, ορισμένες από αυτές τις «επαφές» καταγγέλθηκε ότι έγιναν σε κατάστημα στα βόρεια προάστια της Αθήνας.
Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου χαρακτήρισε τις αναφορές του κ. Βγενόπουλου ως απολύτως «ανακριβείς», «κατασκευασμένες» και «αθλιότητες».
Στη μηνυτήρια αναφορά του ο κ. Βγενόπουλος επικαλείται τη μαρτυρία τού εν λόγω αξιωματικού προκειμένου να επιβεβαιώσει (λόγω μίας έμμεσης ενημέρωσης που είχε) σειρά «κινήσεων» που φέρεται να υπήρξαν για τη «συνάντηση και τον χρηματισμό της προέδρου του Αρείου Πάγου» με την εμπλοκή και της μεσάζοντος από τη Βάρη η οποία «ήταν συνεργάτις και ενός εφοπλιστή».
Οι επαφές με Βγενόπουλο
Όπως έχει προκύψει, ο εν λόγω αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., που έχει υπηρετήσει στο Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής, στην Κρατική Ασφάλεια και αλλού, πράγματι είχε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια φιλικές σχέσεις με τον κ. Βγενόπουλο στο περιθώριο των καθηκόντων του.
Όπως αναφέρουν άτομα που γνωρίζουν το παρασκήνιο της υπόθεσης, «παρότι ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. δεν φέρεται να έχει κληθεί για να δώσει κατάθεση προκειμένου να επιβεβαιώσει ή όχι τους ισχυρισμούς του κ. Βγενόπουλου, εκδιώχθηκε από την Οικονομική Αστυνομία με δυσμενή μετάθεση σε περιφερειακή υπηρεσία. Για να επιτευχθεί αυτό υπήρξε επίμονη παρέμβαση κυβερνητικού στελέχους σε υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. Ο εν λόγω αξιωματικός χαρακτήρισε άδικη τη μετάθεσή του, αφού ανέφερε ότι η επαφή του με τον κ. Βγενόπουλο είναι ιδιωτικής φύσεως και δεν επηρεάζει το έργο του στην Αστυνομία».