Από την πορεία των συνταξιούχων προς το Μέγαρο Μαξίμου τη στιγμή που αστυνομικές δυνάμεις ρίχνουν δακρυγόνα, τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016
Ισχυρό ενδεχόμενο για «καρατομήσεις» στην ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει τις τελευταίες ώρες μετά την αναφερόμενη «γκάφα» αστυνομικών των ΜΑΤ να ρίξουν δακρυγόνα σε συνταξιούχους που διαμαρτύρονταν στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας.
Συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Τόσκα μιλούσαν για «αποφάσεις που δεν θα ληφθούν εν θερμώ». Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, υπάρχουν σκέψεις και εισηγήσεις να εκδιωχθούν από τις θέσεις τους ορισμένοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ώστε να δοθεί η εικόνα «τιμωρίας» για τα χημικά που ρίχθηκαν στους ηλικιωμένους και να αποφευχθούν παρόμοιες ενέργειες. Και αυτό λόγω των επιπτώσεων που έχει μία τέτοια κίνηση στην κοινή γνώμη, η οποία έχει κοστίσει και σε άλλα κυβερνητικά σχήματα, με εικόνες που έχουν χρησιμοποιηθεί σε προεκλογικές εκστρατείες.
Μια τέτοια επιλογή φαίνεται να ενισχύεται ύστερα και από τηλεφώνημα του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στον κ. Τόσκα, που φαίνεται να έγινε σε σχετικά «υψηλούς τόνους». Και αυτό με δεδομένες τις καλές σχέσεις τις οποίες φαίνεται να έχει ο Πρωθυπουργός με τον πολιτικό προϊστάμενο της λεωφόρου Κατεχάκη και τη στήριξη την οποία του προσφέρει σε πολλές αστυνομικές επιχειρήσεις που έχουν συναντήσει αντιδράσεις της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κυβερνητικών στελεχών.
Μετά την τηλεφωνική επαφή των κκ. Τσίπρα και Τόσκα ο τελευταίος ανέλαβε την «πολιτική ευθύνη» για τη ρίψη των χημικών κοντά στο Μαξίμου. Μια κίνηση που πιθανόν δείχνει ότι ίσως θα προσδιορισθούν σε δεύτερη φάση και «γενικές υπηρεσιακές ευθύνες».
Η «σπασμωδική αντίδραση» και η συνολική απόφαση
Κεντρική διαπίστωση είναι ότι η απόφαση να ριφθούν δακρυγόνα και χημικά ήταν μια σπασμωδική αντίδραση αστυνομικών των ΜΑΤ όταν διαπίστωσαν ότι ορισμένοι διαδηλωτές επιχειρούσαν να ανατρέψουν αστυνομική κλούβα-φράγμα στην Ηρώδου Αττικού. Μάλιστα δεν είχε υπάρξει σχετική εντολή από το κέντρο επιχειρήσεων, ενώ διετάχθη και έρευνα.
Ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν μερικές «δυναμικές αποφάσεις» του υπουργού για πρόσωπα που ίσως μικρή σχέση έχουν με την απόφαση των χαμηλόβαθμων αστυνομικών να ρίξουν τα δακρυγόνα και να δοθεί μια εικόνα κυβερνητικής «πυγμής».
Σημειώνεται ότι στη συνομιλία Πρωθυπουργού με τον κ. Τόσκα αποφασίσθηκε να μη ρίχνονται -σε καμιά περίπτωση- δακρυγόνα σε διαδηλώσεις. Μια συνολική απόφαση που πάντως προκαλεί προβληματισμό σε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.
Όπως σημειώνουν, «αυτή η απαγόρευση έρχεται ως συνέχεια παρόμοιων αποφάσεων που επιβάλλουν στην ΕΛ.ΑΣ. όλο και μεγαλύτερη ανοχή και αδράνεια σε επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Είναι μία απαγόρευση που ίσως προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην αναχαίτιση των αντιεξουσιαστών ή πρωταγωνιστών άλλων επεισοδίων».