Χαλκίδα
... Αγέραστος ο Υποστράτηγος Στερεάς Ελλάδας Ανδρέας Αποστολόπουλος |
Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αστυνομικός Διευθυντής, Γεώργιος Παπαπροδρόμου , μαζί με τον Ψυχολόγο, Γεώργιο Νάκο |
Με ιδιαίτερη επιτυχία διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε Ενημερωτική Ημερίδα, χθες 04 Νοεμβρίου 2016, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, στη Χαλκίδα, με τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:
- «Προστασία και ενημέρωση ηλικιωμένων, για την αποφυγή κλοπών και περιστατικών εξαπάτησης καθώς και
- ενημέρωση ανηλίκων, για την ενδοσχολική βία και τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτος Φιλιππάκος.
Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης απεύθυνε χαιρετισμό, κατά τον οποίο, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«…Θερμές ευχαριστίες και θερμά συγχαρητήρια αξίζουν τόσο στον Υποστράτηγο Στερεάς Ελλάδας κ. Αποστολόπουλο, στον Διευθυντή Αστυνομίας Εύβοιας, Ταξίαρχο Γεωργακόπουλο, αλλά και σε όλους τους συνεργάτες που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να διεισδύσουμε σε δύο σοβαρά μείζονα κοινωνικά προβλήματα, που έχουν να κάνουν με τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες της τρίτης ηλικίας αλλά και των ανηλίκων.
Είμαι σίγουρος ότι οι ψυχολόγοι αλλά και οι μάχιμοι συνεργάτες μας, οι ένστολοι, έχοντας εντρυφήσει στα συγκεκριμένα ζητήματα, θα σας δώσουν όλες εκείνες τις αναγκαίες πληροφορίες, όλο εκείνο το απαραίτητο γνωστικό υπόβαθρο, για να αντιμετωπίσετε με επιτυχία - απεύχομαι να συμβεί αλλά αν συμβεί - να αποκρούσετε με επιτυχία, την όποια προσπάθεια γίνει από κάποιους επιτήδειους εναντίον σας.
Και όχι μόνο, και εσείς να δράσετε πολλαπλασιαστικά, μα στο φιλικό οικογενειακό περιβάλλον, μα στο ΚΑΠΗ, μα στην εκκλησία, μα οπουδήποτε σας δοθεί η δυνατότητα αυτή, τη γνώση που σήμερα θα πάρετε, καλό είναι να την μεταλαμπαδεύσετε και σε άλλους, που δεν είναι σήμερα κοντά μας...
…Έχουμε αναπτύξει τρεις, τέσσερις θεσμούς που θέλω να τους κοινωνήσω. Πρώτος θεσμός, οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες. Όσοι και όσες είστε από απομακρυσμένα χωριά της Εύβοιας θα έχετε πληροφορηθεί είμαι σίγουρος ότι για πρώτη φορά υπάρχει κινητό αστυνομικό τμήμα, ένα αυτοκίνητο δηλαδή, που επισκέπτεται τα ξεχασμένα χωριά μας και δεν γίνεται μόνο στην Εύβοια, γίνεται σε όλα τα μέρη της Ελλάδος…
… ο δεύτερος θεσμός, ο αστυνομικός της γειτονιάς, που δεν είναι δικό μας δημιούργημα, απλά τον επανεκκινήσαμε, τον στηρίξαμε και προσπαθούμε να τον εδραιώσουμε και αυτή τη φορά να μείνει. Να μην είναι ένα πυροτέχνημα που έμεινε και έσβησε.
Το τρίτο είναι ότι φτιάχνουμε ένα θεσμό που λέγεται τοπικός αστυνόμος. Και πάλι εκεί που δεν υπάρχει Αστυνομικό Τμήμα ή Αστυνομικός Σταθμός, θα υπάρχει ένας Ανθυπαστυνόμος ή ένας Αρχιφύλακας προανακριτικός υπάλληλος, ο οποίος θα εξυπηρετεί τους πολίτες, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να μετακινούνται και να ταλαιπωρούνται.
Φτιάξαμε στην Αθήνα το Γραφείο Εξυπηρέτησης Επισκεπτών της χώρας, για να συμβάλλει και η Αστυνομία και το Υπουργείο, στην προσπάθεια να τονωθεί ο ισχυρός πυλώνας, που είναι η επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας και να βγει επιτέλους η χώρα από τα αδιέξοδα.
Να στηρίζουμε και εμείς δηλαδή τον τουρισμό. Παράλληλα με αυτό σε όλα τα αεροδρόμια, η Ελληνική Αστυνομία είναι παρούσα με δικό της γραφείο, έτσι ώστε να καθοδηγεί και να κατευθύνει τους επισκέπτες που θέλανε να έχουν κάποια βοήθεια και έγκυρα και έγκαιρα.
Κάναμε την αστυνόμευση με ποδήλατα σε περιοχές που ευνοεί και η μορφολογία, στα Χανιά, στο Ναύπλιο, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Αθήνα και σε άλλα μέρη. Τα λέω αυτά, γιατί πραγματικά δεν είναι σήμερα όπως είπε ο κύριος Βουλευτής η έναρξη μιας προσπάθειας για να έρθουμε κοντά στον πολίτη - δίπλα στον πολίτη. Είναι ακόμα ένας κρίκος σε μια αλυσίδα που κάθε μέρα ενισχύεται, εμπλουτίζεται για να αποδείξουμε το αυτονόητο. Ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι για τον λαό. Είναι για τον φτωχό και τον αδύναμο…
Άρα θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο Έλληνας, η Ελληνίδα αστυνομικός είναι για τον αδύναμο και φτωχό Έλληνα. Αυτό προσπαθούμε να κατοχυρώσουμε, αυτό προσπαθούμε να περάσουμε.
…Όμως θέλω να σας διαβεβαιώσω με απόλυτη ειλικρίνεια, κάνω κατάθεση ψυχής και παρακαλώ είναι ειλικρινέστατη. Αυτοί οι άνθρωποι αδικούνται. Αδικούνται γιατί είναι κάθε μέρα έξω από το ωράριο, έξω από καιρικές συνθήκες, έξω από τα δικά τους προσωπικά, οικογενειακά προβλήματα, παρούσες και παρόντες όταν η Πολιτεία τους χρειάζεται.
Για αυτό νιώθω περήφανος που τα έφερε έτσι η ζωή και η τύχη να είμαι συνεργάτης τους. Τα περισσότερα παιδιά δε από αυτούς και από αυτές, τους Έλληνες και τις Ελληνίδες αστυνομικούς, είναι κάτοχοι σοβαρών και βαριών πτυχίων. Έχουν επαγγελματική επάρκεια και επιστημονική θα έλεγα κατάρτιση…
…Εμπιστευτείτε τους, αξίζουν και την αγάπη σας και την εμπιστοσύνη σας. Απομονώστε και καταγγείλτε αν υπάρχουν κάποιοι μεμονωμένοι, ελάχιστοι, που υπάρχουν, αλλά και σε ποιόν χώρο δεν υπάρχουν, έτσι δεν είναι; Στη δικαιοσύνη, στην εκπαίδευση, στην αυτοδιοίκηση και που δεν υπάρχουν; Αλλά είναι ελάχιστοι, πιστέψτε με.
Αξίζει λοιπόν τον κόπο, αξίζει να είμαστε σε επικοινωνία, γιατί η Ελληνική Αστυνομία και εσείς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το κακό και μπορούμε να το περιορίσουμε.
Να ‘στε καλά, καλή συνέχεια. »
O Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτος Φιλιππάκος απεύθυνε χαιρετισμό, κατά τον οποίο, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«…Θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω τον Στρατηγό, κ. Ανδρέα Αποστολόπουλο για την πρόσκληση να παραστώ στην σημερινή ημερίδα που σκοπό έχει την ενημέρωση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, όπως της τρίτης ηλικίας και των παιδιών, απέναντι σε κινδύνους που ελλοχεύουν στην καθημερινή μας ζωή.
Είναι αναμφισβήτητο ότι οι ηλικιωμένοι συνήθως αποτελούν πιο εύκολα θύματα στις επιθέσεις της σύγχρονης τεχνολογίας, καθώς και σε περιπτώσεις κλοπών και περιστατικών εξαπάτησης από διάφορους επιτήδειους, όπως πολύ σοφά είπε ο Σεβασμιότατος.
Είναι επιτακτική ανάγκη και υποχρέωση της Κοινωνίας να στέκεται με αγάπη και σεβασμό στο πλευρό αυτών των ανθρώπων, που θυσίασαν κομμάτια από τη ζωή τους και πάλεψαν σκληρά για να μας μεγαλώσουν, δίνοντάς μας απλόχερα και ανιδιοτελώς τα εφόδια που απαιτούνται για να προχωρήσουμε στη ζωή…
…Άλλωστε, τα γηρατειά, είναι το λιμάνι όπου αράζουν όλες οι συμφορές και τα νιάτα, είναι ο παλμός του παρόντος, όμως η νεότητα κρύβει κινδύνους. Ο σοφός λαός αναφέρει «ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που τα παιδιά δεν κάνει να τα ξέρουν, επειδή από τη στιγμή που θα τα μάθουν δεν θα είναι πια παιδιά»….
…Τα παιδιά όμως καλούνται στη σημερινή εποχή να αντιληφθούν από νωρίς πράγματα και καταστάσεις και να πορευτούν από μικρή ηλικία με την τεχνολογία και το διαδίκτυο και δεν είναι λίγες οι φορές, φυσικά, που γίνονται μάρτυρες ακραίων συμπεριφορών, τις οποίες άλλοτε δυστυχώς μιμούνται και άλλοτε πέφτουν θύματά τους.
Συγκεκριμένα στην περίπτωση του εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο, η επιθετικότητα και η δύναμη, είτε σωματική, είτε ψυχολογική, είτε κοινωνική, γίνονται μέσα επιβολής ξεπερνώντας τα χαρακτηριστικά της αθώας παιδικής φύσης.
Από την άλλη, παρά τις ευκαιρίες και τα οφέλη που προσφέρει ο κόσμος του διαδικτύου, σίγουρα εγκυμονεί και κινδύνους για τα παιδιά, παρόμοιους με αυτούς που υπάρχουν στον σύγχρονο κόσμος μας.
Αγαπητοί παρευρισκόμενοι, η Ελληνική Αστυνομία ως Σώμα, με κοινωνικό χαρακτήρα, που έχει σκοπό την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών και την διαφύλαξη της κοινωνικής ισορροπίας βρίσκεται δίπλα στους πολίτες με διαρκή επικοινωνία και ενημέρωση, είτε προσωπική, μέσα από δράσεις όπως η σημερινή, είτε από το διαδίκτυο, με συνεχή ενημερωτική και προληπτική πολιτική…
…Ενημερωτικές δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως η σημερινή, είναι άξιες συγχαρητηρίων, καθώς προάγουν τον συμβουλευτικό ρόλο του Σώματος και συγχρόνως αποδεικνύουν και αναδεικνύουν τις άριστες σχέσεις και συνεργασίες που η αστυνομία αναπτύσσει καθημερινά με εκπαιδευτικούς φορείς, τοπικούς παράγοντες και κοινωνικές υπηρεσίες, πάντα προς όφελος της κοινωνίας και της ευημερίας της χώρας μας.
Καλή συνέχεια, και καλή επιτυχία στη σημερινή σημαντική ημερίδα και να προτρέψω τέτοιες ημερίδες να διοργανώνονται σε ακόμα περισσότερα μέρη της Ελλάδας, καθώς οι συμβουλές, η συζήτηση και τα συμπεράσματα που θα προκύπτουν θα αποτελούν εφόδια άμυνας όλων των πολιτών, μικρών και μεγάλων, για την αντιμετώπιση των κινδύνων της καθημερινότητας.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που με ακούσατε .»
Την εναρκτήρια ομιλία πραγματοποίησε ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδας, Υποστράτηγος Ανδρέας Αποστολόπουλος, ενώ απηύθυναν επίσης χαιρετισμούς ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χαλκίδος – Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, κκ. Χρυσόστομος, ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Νομού Ευβοίας, Γεώργιος Ακριώτης, o Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας, Αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Στερεάς Ελλάδας, Δημήτρης Αργύρης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Παιδείας – Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Χαλκιδέων, Αικατερίνη Κυριάκου - Καλαμιώτη και εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Ευβοίας, Νικόλαος Ανέστης.
Τις θεματικές ενότητες της Ημερίδας ανέπτυξαν, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματοςτης Ελληνικής Αστυνομίας , Αστυνομικός Διευθυντής, Γεώργιος Παπαπροδρόμου , μαζί με τον Ψυχολόγο, Γεώργιο Νάκο, της ανωτέρω Υπηρεσίας, ο Υπαστυνόμος Β’ Γεώργιος Αλεξίου, του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας και οι Ψυχολόγοι, Μαγδαληνή Ελευθεριάδη και Βάσω Χριστοπούλου.
Επίσης, στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι Θρησκευτικών, Πολιτικών, Στρατιωτικών και Δικαστικών Αρχών, της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκπαιδευτικών, Επιστημονικών και Επαγγελματικών Φορέων και Συλλόγων, καθώς επίσης Συνδικαλιστικών Ενώσεων και Ενώσεων αποστράτων.
Την Ημερίδα παρακολούθησε μεγάλος αριθμός πολιτών και μαθητές Σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευβοίας.
Σημειώνεται ότι η προστασία των ηλικιωμένων, μαθητών και σχολείων, βρίσκεται μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και εντάσσεται στον κεντρικό πυρήνα του ενδιαφέροντός της.
Άλλωστε, η σημαντικότερη αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι η προστασία του κοινωνικού συνόλου, είναι η προστασία των συνανθρώπων μας και η δημιουργία ασφαλών συνθηκών διαβίωσης.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα πραγματοποιήθηκε, με ιδιαίτερη επιτυχία, ανάλογη Ημερίδα στην πόλη της Λαμίας.
Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, θα συνεχίσει να πραγματοποιεί παρόμοιες ενημερωτικές δράσεις, για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, καθώς και για την ανάπτυξη διαύλου άμεσης και διαρκούς επικοινωνίας με τους πολίτες.