1/9/17

Διά παν ακραίο ενδεχόμενο ...



Εμπιστευτική διαταγή για «αναγνώριση θυμάτων» – Στελέχη της Κατεχάκη μιλούν για ενέργειες «προληπτικού χαρακτήρα»
Η ΕΛ.ΑΣ. προετοιμάζεται «διά παν ακραίο ενδεχόμενο»

Σενάρια τρόμου για διαχείριση θυμάτων από τρομοκρατικές επιθέσεις αλλά και φυσικές καταστροφές εξετάζει «προληπτικά» αλλά αιφνιδιαστικά τις τελευταίες ημέρες  η ΕΛ.ΑΣ. Πρόκειται για την «αναβίωση» σεναρίων για μαζικές απώλειες από αιματηρά περιστατικά που παραπέμπουν στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004. Με επιτελικά στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη να μιλούν για «συνήθεις σχεδιασμούς που πραγματοποιούνται διά παν ακραίο ενδεχόμενο». Ομως προκαλεί ερωτήματα ο χρόνος που σημειώνεται κάτι τέτοιο. Κι αυτό σε συνδυασμό και με την προηγούμενη άσκηση «Τυφώνας» για τον χειρισμό «επίθεσης από ισλαμιστές στο κέντρο της Αθήνας» αλλά και από τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται από την ΕΛ.ΑΣ., κυρίως ύστερα από την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη πριν από δύο εβδομάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες εβδομάδες θα πραγματοποιηθεί άσκηση ειδικών δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. στο κέντρο της Αθήνας για τον χειρισμό «επίθεσης ενόπλων». Οπου και πάλι αποδίδεται «προληπτικός χαρακτήρας». 

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν ότι «δεν υπάρχει καμία συγκροτημένη, έγκυρη πληροφόρηση ότι μπορεί να στοχευθεί η χώρα μας από φανατικούς ισλαμιστές». Ομως όπως προκύπτει και από πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Νίκου Τόσκα, έχει ενισχυθεί το σχετικό δίκτυο πληροφοριών και εξετάζονται όλα τα διεθνή δεδομένα. 

Ομως φαίνεται ότι εξετάζονται για κάθε περίπτωση ακόμη και δραματικά σενάρια διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών. Πρόκειται λοιπόν για εμπιστευτική διαταγή που εξέδωσε το Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΛ.ΑΣ. στις 23 Αυγούστου, όπου αναφέρεται σε «Ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο» της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών. Παραλήπτες αυτής της διαταγής είναι πολλές αστυνομικές υπηρεσίες, με κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση τέτοιου είδους περιστατικών με μαζικές απώλειες... 

Οπως σημειώνεται σε αυτή τη διαταγή-ανάλυση (έκτασης 96 σελίδων), «τραγικά γεγονότα που σημειώθηκαν σε διεθνές επίπεδο τα τελευταία χρόνια, με πολυάριθμα θύματα που προήλθαν από εγκληματικές ενέργειες, τρομοκρατικές πράξεις ή φυσικές καταστροφές, οδήγησαν τα κράτη στην ανάπτυξη ενός μηχανισμού για την επιτυχή αντιμετώπιση-διαχείρισή τους ως προς την αναγνώριση-ταυτοποίηση των θυμάτων». 

Ακόμη αναφέρεται ότι αυτό το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο σχετίζεται με το πρόγραμμα «Πολυδεύκης» (σ.σ.: βασίζεται στο ολυμπιακό πρόγραμμα ασφαλείας) αλλά και το σχέδιο «Θησέας» που αφορά την αντιμετώπιση βιοχημικού πολέμου. Στο σχέδιο υπάρχουν σχετικά... μακάβριοι σχεδιασμοί για απευκταία γεγονότα όπως για τον διαχωρισμό 100 περίπου αστυνομικών σε πέντε μονάδες που αφορούν τη περισυλλογή των σορών, τη συλλογή «προθανάτιων» και «μεταθανάτιων» στοιχείων όπως και τη «μονάδα αναγνώρισης» των θυμάτων, όπως και τη «λειτουργία νεκροτομείου».
Παράλληλα προσδιορίζονται στοιχεία για δακτυλοσκοπήσεις, δείγματα DNA, για «ανθρωπολογικές εξετάσεις», για οδοντογράμματα, ενώ υπάρχουν αναφορές στον τρόπο ενημέρωσης των ΜΜΕ. Με όλα τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. να εκφράζουν ευχές όλα αυτά να μείνουν σε ένα θεωρητικό επίπεδο.