5/12/11

Η Σαπφώ και ο διώκτης Γληγόρης των αρχαιοκαπήλων

Το φημισμένο ακρωτήρι της Λευκάδος


Ο Γιώργος Γληγόρης πρόλαβε και συνέδεσε το όνομά του, με την δίωξη των παγοσμίου φήμης αρχαιοκαπήλων κατά τη θητεία του στην Αθήνα
 Στη νοτιότερη άκρη της Λευκάδας εκεί που κατά τη μυθολογία αυτοκτόνησε η Σαπφώ, είχαμε πρωτοσυναντήσει το 1994 τον Υπαστυνόμο Γιώργο Γληγόρη, τότε διοικητή της τοπικής Ασφάλειας και μετέπειτα Διοικητή του Τμήματος Αρχαιοκαπηλιών της Αττικής. Ο αξιωματικός όταν μετά από πολλά χρόνια επέστρεψε για να υπηρετήσει στην Λευκάδα, σκοτώθηκε σ' ένα πολύνεκρο φονικό τροχαίο δυστύχημα. Τον ξαναθυμηθήκαμε τώρα που το ακρωτήρι κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος προκειμένου να προστατευθεί από κάθε είδους επεμβάσεις καθώς ο «πολιτισμός» πλησιάζει κάθε χρόνο όλο και κοντύτερα στη δυσπρόσιτη, κάποτε, χερσόνησο. Οσον αφορά τις ερωτικές αυτοκτονίες πάντως τον δρόμο άνοιξε, κατά τους θρύλους φυσικά, η ίδια η Αφροδίτη που πηδώντας από τον βράχο απαλλάχθηκε από τον έρωτά της για τον Αδωνη. Ακολούθησαν ο Κέφαλος, τρελός από το πάθος του για τον Πτερέλα και οι ποιητές Νικόστρατος και Χαρίνος.


Οι λευκοί απότομοι βράχοι («Λευκάς άκρα» όπως ονομαζόταν) που κατεβαίνουν κάθετα έως τη φουρτουνιασμένη θάλασσα θεωρείται, κατά μία εκδοχή, ότι έδωσαν το όνομά τους σε όλο το νησί – κατά άλλη οφείλεται σε έναν ζακυνθινό σύντροφο του Οδυσσέα, τον Λεύκο – ενώ πασίγνωστος είναι ο μύθος της αυτοκτονίας της Σαπφούς εξ αιτίας του άτυχου έρωτά της για τον Φάωνα, μυθικό ακόλουθο της Αφροδίτης.
Το ζήτημα όμως είναι, ότι πέραν των μύθων, στο ακρωτήριο Λευκάτας υπάρχουν τα ερείπια του ναού του Απόλλωνα, που ανασκάφτηκαν από τον Ντέρπφελντ, γνωστό από τη θεωρία του ότι η ομηρική Ιθάκη ήταν η Λευκάδα, καθώς και άλλα αρχαία κατάλοιπα, που η χρονολόγησή τους μάλιστα αρχίζει από την Παλαιολιθική εποχή.
Τόσο η αρχαιολογική έρευνα όμως στη συνέχεια όσο και η ανάδειξη των αρχαίων ήταν ανύπαρκτη, αν και κάποια ευρήματα μπορεί να δει κανείς σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού.
Ετσι η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να κηρύξει ως αρχαιολογικούς χώρους τον απόκρημνο Λευκάτα και την περιοχή της Νηράς με το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου ορίζει πλέον και δια νόμου την προστασία τους.